Magyarország az A csoportban

Szapporo. Páratlan bravúrt vitt véghez a magyar jégkorong-válogatott azzal, hogy pontveszteség nélkül megnyerte a szapporói divízió I-es világbajnokságot, és ennek folytán jövőre a világ legjobb 16 csapata között szerepelhet.

Palkovics (balról) hat gólt ütött öt meccsen, s a vb legjobb csatára lettReuters-felvételA magyarok az utolsó fordulóban ki-ki meccset játszottak az előzetesen legnagyobb esélyesnek tartott ukránok ellen. A világelitben még soha sem szereplő magyarok ezt megelőzően csak egyszer, 2002. április 20-án játszottak döntőnek beillő meccset a divízió I-ben, akkor Székesfehérváron 6:2-re kikaptak a dánoktól.

Emberhátrányból az elitbe

Nem mindennapi izgalmakat hozott a mindent eldöntő összecsapás hajrája – 3:2-es magyar vezetésnél kiállították Vas Jánost kiállították, testvére, Márton azonban megugrásból az A csoportba lőtte a magyar csapatot!

„Legmerészebb álmomban hittem, hogy feljuthatunk. Tíz éve voltam először felnőtt vb-n, akkor egy C csoportos arany lett a vége. És most is jött egy arany, de ez a siker A csoportot ért” – nyilatkozta Szuper Levente.

Ocskay Gábor a számmisztikára is figyelt: „Nagyon jól játszottunk az ukránok ellen is, akár ennél is több gólt lőhettünk volna, ugyanakkor elkerülhető találatokat kaptunk. Már az első harmadban éreztem, hogy legyőzhetjük őket. Tizenkilencedikén játszottunk, ez a kedvenc számom, ilyen számú mezben játszom. Fantasztikus nap!”

Jól összerakott csapat

Pat Cortina szövetségi kapitány remekül összerakta együttesét, amelyben ezúttal mindenki, kivétel nélkül tudása legjavát nyújtotta. A kapuban a tengerentúlon is járt Szuper végig magabiztos volt, a lövések közel 94 százalékát megfogta. A hátvédek között is mindenki tette a dolgát: a nagy testű, lassúbb játékosok keményen fogtak embert, és takarítottak a kapu előtt, az ügyesebbek, jól passzolók pedig remekül szolgálták ki a csatárokat. A támadósorok mindegyike lőtt gólt, Palkovics hatszor is betalált öt meccs alatt. Az emberelőny-kihasználás és az emberhátrány-kivédekezés remek volt, fegyelmezetlenség vagy könnyelműség egyáltalán nem jellemezte a játékot – mindez a szigorú Cortina érdeme.

Cortina a szapporói torna után megjegyezte, ez élete legjobb csapata, amellyel valaha együtt dolgozott. „A fiúk megérdemlik, hogy ennyi alázatos munka után kipróbálhassák magukat a világ legjobbjai ellen” – jegyezte meg a kanadai-olasz szakember.

Történelmi siker

Magyarország 70 év után szerepelhet ismét az A csoportban, utoljára az 1939-es, svájci világbajnokságon játszott a legjobbak között, akkor Zürichben és Baselben a 7. helyet sikerült megszerezni. A legjobb magyar vb-szereplés 1937-ben volt, akkor Londonban 5. lett az együttes. Utoljára 1964-ben, az innsbrucki téli olimpián szerepelt elittornán a magyar válogatott, s hét mérkőzését elbukva a 16. pozícióban zárt. (mti)

SZAPPORÓI KRÓNIKA

5. FORDULÓ: Magyaror?szág–Uk?rajna 4:2 (2:0, 1:2, 1:0), góllövők: Vas J. (11.), Palkovics (20.), Peterdi (22.), Vas M. (60.), illetve Blagoj (38.), Szemencsenko (38.).

A VÉGEREDMÉNY: 1. Magyarország 15 pont, 2. Ukrajna 11, 3. Japán 10, 4. Litvánia 6, 5. Horvátország 2, 6. Észtország 1.

A VB LEGJOBBJAI: csatár: Palkovics Krisztián, védő: Keller Aaron (japán), kapus: Vanja Belic (horvát).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?