Magyar éremráadás

Zágráb. Magyar–francia döntővel zárult tegnap lapzárta után a horvátországi női kézilabda-világbajnokság. Mocsai Lajos csapata az elődöntőben Dél-Koreát verte, a másik ágon Franciaország győzött Ukrajna ellen. Tegnap Dél-Koreáé lett a bronzérem.

Farkas Ágnes a koreai védők gyűrjébenČTK/AP-felvéteŐrült izgalmak közepette, pazar játékkal szenzációs győzelmet aratott a magyar nőikézilabda-válogatott Korea ellen a horvátországi világbajnokság elődöntőjében. Szombaton kiderült, Spanyolország végzett az ötödik helyen, s jutott ki az olimpiára, miután 27:25-re legyőzte Norvégiát.

MAGYARORSZÁG–KOREAI KÖZTÁRSASÁG 40:38 (22:19), g.: Radulovics 8/3, Lovász 7, Kirsner 6, Kulcsár 6, Farkas 5, Görbicz 4, Ferling 3, Tóth T. 1, ill. Szeong Ok Oh 9, Szun Jung Huh 5. A munkanap ellenére közel ezer magyar szurkoló érkezett az elődöntőre, s látta, hogy a szakvezetés ezúttal Szrnkát és Sugárt ültette a lelátóra. Őrült iramban kezdődött a találkozó, s bár Kirsner pazar szélsőbefutás utáni góljával a magyar együttes szerzett vezetést, az ázsiaiak Csoj és Wu góljaival gyorsan fordítottak. Nyitott védekezésünk nem működött a villámléptű koreaiakkal szemben, Pálinger sem érezte a ritmust (Sirina jött és remekül védett), ráadásul ami eddig nagy fegyvere volt együttesünknek, a szélső védekezés szinte feladása, most nem vált be, hiszen jobbról Wu, balról Jang alig-alig hibázott. A 7. percben 6:4-re, a 19. percben 15:12-re húzott el Korea, Mocsai Lajos időt is kért, a védekezés visszarendeződött a hatosfalas szisztémára, így játéklehetőséghez jutott Tóth Tímea és Farkas Ágnes is, utóbbi hamarosan váltotta támadásban Ferlinget. A 25. percben még mindig a remek lábmunkával rendelkező ázsiaiak vezettek (17:19), az utolsó öt perc azonban valódi parádét és egy 5:0-s magyar szériát eredményezett. Lovász kettő, Radulovics, Farkas és Görbicz egy-egy góljával 22:19-es magyar előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

A második játékrészt nem kezdte jól az együttes, egy perc alatt kapott két gólt, Kirsner pedig egy kétperces büntetés gyűjtött be. Szerencsére emberhátrányban Lovász kétszer is megtréfálta Oh kapust (24:22). A 35. percben paprikás lett a hangulat: a gólszerző Kulcsárt a koreai kapus fejbe rúgta, ám hiába a tiltakozás, a német testvérpár továbbot intett.

A 41. percben 27:25-ös magyar előnynél a koreaiak időt kértek (reméltük, ez megnyugtatja a német bírókat is), Sirina fantasztikusan védett szélről és ziccerből nem lehetett neki gólt lőni. Farkas harmadik találatával az utolsó negyedórának 31:28-ről vágott neki az együttes. Egy hetes erejéig visszajött Pálinger, ki is védte, a másik oldalon Radulovics büntetett, s a 49. percben már négyre nőtt az előny (33:29).

Újabb három perc, máris 34:33, ám Görbicz kicsavart testhelyzetből, alulról elengedett bombája védhetetlennek bizonyult, Kirsner sem hibázott, az 54. percre ismét visszaállt a három különbség (36:33). Hogy ne nyugodjunk meg, Szeong Ok Oh pillanatok alatt egyenlített (36:36), ám a világbajnokságon először komoly szerephez jutó Farkas megmutatta, miért is kell a csapatba, pazar góljával 38:36-ra alakult az állás.

Közönség és csapat egymásra találva fergeteges örömünnepet varázsolt a csarnokba, a hajrában még Kirsner bevágta hatodik gólját, beállítva a 40:38-as végeredményt. Magyarország nyolc év után ismét világbajnoki döntős!

Lim Jung Csul, a dél-koreai válogatott szövetségi kapitánya: „Hiába próbáltuk megzavarni a magyar támadójátékot, ez nem sikerült. A hajrában az ellenfél jobb volt, s ez döntött a javára. Nagy esélyt szalasztottunk el. Ritka, hogy 38 dobott góllal nem nyer egy csapat.“

Sirina Irina: „Nagyon örülök a győzelemnek, de mehetett volna jobban is a védés. Sajnos, mindhárom kapusunk kicsit lázas, de remélem, hogy a döntőre meggyógyulunk. Mindegy, ki véd vasárnap, csak védjen jól!“

Kulcsár Anita: „Szerintem azzal nyertünk, hogy a második félidőben már sokkal jobban védekeztünk, mint az elsőben. Ahogy egy kicsit közelebb kerültek hozzánk a dél-koreaiak, mindig lélektanilag fontos gólokat lőttünk.“

Görbicz Anita: „Úgy éreztem, hogy minden fontos szakaszban volt valaki, aki lendületet tudott adni a csapatnak. Örülök annak, hogy egy rövid periódusban én is segíthettem.“

Radulovics Bojana: „Borzasztóan nehéz mérkőzés volt, mert a koreaiak nagy futásra kényszerítettek bennünket, és a csarnokban is meleg volt, így hamarabb fáradtunk. Szerencsére, a nagy iramban nem hibáztunk a kritikus szakaszokban, hanem inkább gólokat lőttünk.“

A 3. helyért: DÉL KOREA–UKRAJNA 31:29 (18:15), legeredményesebbek: Lim O-Kjeong 7, Oh Seong-Ok 5, ill. Ljapinova 10. 5. helyért Spanyolország –Norvégia 27:25 (14:14). 2. elődöntő: Franciaország–Ukrajna 28:26 (26:26, 25:25, 10.13) - hosszabbítás után.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?