Magyar bronzérem műkorcsolyázásban

Az amerikaiak nem takarékoskodtak az anyagiakkal, hogy híressé tegyék a New York állambeli Lake Placidet. Óriási közönségsikerre számítottak, de 52 ezer dollár ráfizetéssel zárult a nagy vállalkozás.A reklámfogások a versenyeket senm kerülték el.

Az amerikaiak nem takarékoskodtak az anyagiakkal, hogy híressé tegyék a New York állambeli Lake Placidet. Óriási közönségsikerre számítottak, de 52 ezer dollár ráfizetéssel zárult a nagy vállalkozás.A reklámfogások a versenyeket senm kerülték el. Veszélyes síterepeket jelöltek ki, cikcakkos kanyarokkal építették meg a bobpályát, gyorskorcsolyázásban pedig tömegrajtot alkalmaztak. Mert a páronkénti időfutam unalmas lett volna a mindig új szenzációra éhes amerikaiaknak. Thunberg, az ötszörös olimpiai bajnok az együttes indítás hallatán nem is indult. Igaza volt. A „rudlifutás” ugyanis kaotikus jégpankrációvá vált, nem az abszolút tudás érvényesült, hanem a kíméletlen könyöklés és dulakodás..Ezt élvezték a nézők. A hazaiak voltak a „legerősebbek”, összedulakodták az érmek kilencven százalékát, beleértve mind a négy aranyat.

A bobpályán is fura dolgok történtek. Egyes pontjait költői szépségű nevekkel ruházták fel (Sápadt arc, Árnyas kanyar), de ez semmivel sem könnyítette meg a mentők munkáját. Az edzés során például darabokra tört a második német bob. Mi ád az ég, a versenyzőkkel együtt. Az amik mentették, ami menthető volt, kölcsönadtak a németeknek egy bobot. Versenyzőkkel együtt. Amerikai németek ültek össze. Laikus soha könnyebben nem jutott még ötkarikás lehetőséghez. Érdekes nevet olvashattunk a házigazdák négyes bobjának listáján: Eddie Eagen. Ugyanez az Eddie Eagen tizenkét esztendővel előbb olimpiai aranyérmet nyert - félnehézsúlyú ökölvívásban.

Skandivái sportolói megőrizték elsőségüket az északi számokban. Első győzelmét aratta síugrásban a konsbergi Ruud család leghíresebb tagja, a mindössze 166 centi magas Birger.

Sonja Henie állítólag huszonnégy bőrönd társaságában érkezett Lake Placidbe és természetesen mindenkit elbűvült a már műjégen rendezett versenyen, megszerezte második aranyérmét. Showműsorával is nagy közönségsikert aratott. Csalódást okoztak viszont a svéd műkorcsolyázók, a kétszerese olimpiai bajnok Gillis Gralström csak második lett, megelőzte őt az osztrák Karl Schäfer, aki négy évvel előbb úszásban indult a nyári játékokon. Az északiak azóta sem tudnak érmet nyerni világversenyen.

Kétfordulós volt a jégkorongtorna. Csak négy csapat indult: Kanada, Egyesült Államok, Németország és Lengyelország. A kanadaiak nagy keservesen nyertek az első helyet eldöntő első mérkőzésen a már hagyományosan durván játszó amik ellen, a visszavágó háromszori hosszabbítás után is döntetlenül végződött; éjfékor a bírók lefújták a meccset, Kanada nyerte a tornát.

A nagy távolságok miatt tizennégyre csökkent a résztvevő országok száma (279 férfi és 32 nő versenyzett), s Magyarország megszerezte első érmét a téli olimpiák történetében. A világbajnok Rotter Emíliai-Szollás László műkorcsolyázó páros nagy közönségsikert aratott, de a bírók nem díjazták kellőképpen a bemutató akrobatikus elemeit, s a megérdemelt arany helyett csak a bronzéremig jutott. Ugyanebben a számban az Európa-bajnok Orgonista-Szalay kettős az igen előkelő negyedik helyen végzett.

Meglepetésnek számít, hogy a nemzetek nem hivatalos pontversenyét nem skandináv ország, nem Norvégia nyerte. Az Egyesült Államok: négy arany gyorskorcsolyázásban, kettő a bobpályán. Tizennégy versenyszám szerepelt műsoron.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?