Ma kezdődik a világ futballünnepe

vb-2018

Az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzéssel (17.00) ma kezdődik Moszkvában a labdarúgó-világbajnokság. A nyolc évvel ezelőtti világbajnok spanyolok elérték, hogy már a nyitómeccs előtt minden róluk szóljon: tegnap azonnali hatállyal menesztették a szövetségi kapitányt. 

Oroszország vb-rendezésével kapcsolatban sok kérdőjel, ellentmondás merült fel, már a Krím félsziget annektálása után volt olyan javaslat, hogy vonják vissza az oroszoktól a rendezési jogot; legutóbb Szergej Szkripal megmérgezése után jelentették be az angolok, hogy bár csapatuk ott lesz Oroszországban, a királyi család képviselői és a politikusok bojkottálják a tornát. Ehhez csatlakozott Izland és Ausztrália. 

Az oroszokat bírálták a kisebbségek hátrányos megkülönböztetése, az országban uralkodó rasszizmus, a kóbor állatok legyilkolása miatt is a vb előtt. 

Még el sem kezdődött azonban a torna, és a társadalmi kérdések háttérbe kerültek – a megnyitó előtti bombahírt a spanyolok szolgáltatták: tegnap ugyanis azonnali hatállyal menesztették Julen Lopetegui szövetségi kapitányt, miután kiderült, hogy a szakember a szövetség tudta nélkül megegyezett a Real Madriddal. A spanyolok az első meccsüket péntek este játsszák az Európa-bajnok Portugália ellen, immár az új kapitány, az eddig a szövetség sportigazgatójaként dolgozó Real-legenda, Fernando Hierro irányításával, akinek megbízatása a vb-re szól. 

Ez lesz az első világbajnokság, amelyen alkalmazni fogják a videóbírót, vagyis a kulcsfontosságú jeleneteknél (gólok és gólhelyzetek, tizenegyesek, azonnali piros lapok, játékosok azonosítása) már nem csak a saját szemükre lesznek utalva a pályán levő játékvezetők. 
A vb címvédője Németország, de hagyományosan a brazilok is nagy esélyesei a tornának. A világbajnoki döntőt július 15-én rendezik Moszkvában. 

Mától egy hónapon át újra a futballé a főszerep – az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzéssel megkezdődik a labdarúgóvb. A címvédő Németország mellett hagyományosan esélyesként vág neki a tornának Brazília, Argentína és Spanyolország is, de az idei vb-n a videóbíró is a középpontba kerülhet. 

Sereghajtó házigazda 

A FIFA-világranglista alapján a vb 32 csapata közül a házigazda Oroszország áll a leggyengébben: Sztanyiszlav Csercseszov védencei a 70. helyen vannak. Az egy hónappal korábbi listán még megelőzték azt a Szaúd-Arábiát, amellyel ma (17.00) a nyitómeccset játsszák, ám a júniusi rangsorban mögéjük csúsztak. Egyebek mellett az ilyen anomáliák megszüntetése végett is határozott úgy a FIFA, hogy megváltoztatja a ranglista pontszámítását, s az új rendszer egyik jellemzője lesz, hogy figyelembe veszi a tétmeccs nélkül maradó tornarendező országokat, akik ezáltal kevésbé fognak visszaesni. 

De bár a 70. hely talán túlzás, az egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy Oroszország nem tud továbblépni a csoportból – ez eddig csak egyetlen házigazdával fordult elő, 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaságnak is a csoportkör jelentette a végállomást. Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fogalmazott, hogy „eltökélt orosz válogatottat” szeretne látni a pályán, ám az is tény, hogy a szbornaja utoljára a 2008-as Eb-n lépett tovább egy nagy torna csoportköréből. 

Lehet-e címvédés? 

Négy éve Brazíliában a német játékosok emelhették magasba a világbajnoki trófeát, és címvédőként mindig is esélyesként fogják emlegetni őket, de Joachim Löw együttesének a Szaúd-Arábia elleni győztes főpróbát megelőző felkészülési meccseken nem termett sok babér. A németek öt egymást követő meccsen nem nyertek, igaz, kemény ellenfeleket választottak (Franciaország, Anglia, Brazília, Spanyolország, Ausztria). 

Hagyományosan az esélyesek között emlegetik a brazilokat, akik Neymar vezetésével a felkészülés során is felszabadultan és lehengerlő lendülettel játszottak. Nagyra törő terveik vannak az argentinoknak, és a spanyolok is nagyot álmodtak, de erősen kérdéses, mire lesznek képesek úgy, hogy tegnap menesztették a szövetségi kapitányt, Julen Lopeteguit, miután kiderült, hogy a Real Madrid vezetőedzője lesz. 

Belgiumot már a sokadik tornán tartják sötét lónak, és a horvátokban is mindig benne van a meglepetésfaktor. 

Újoncok és visszatérők 

A 32-es mezőnyben két újoncot találunk: Izlandot és Panamát. Izland a valaha volt legkisebb ország, amely kvalifikálta magát a vb-re, de már a két évvel ezelőtti Eb-n is bizonyította, hogy számolni kell vele. 

Hosszú idő után tért vissza a vb-re Egyiptom, amely 28 éve szerepelt utoljára a tornán, Peru pedig legutóbb az 1982-es világbajnokságon volt ott. 

Hiányzik a tornáról az olasz válogatott, amely 60 éven át mindig ott volt a vb-n, most azonban kikapott a svédektől pótselejtezőn. Nem lesz ott Oroszországban a nyolc évvel ezelőtti ezüstérmes Hollandia sem, és nem jutott ki a legutóbbi két Copa América győztese, Chile sem. 
 

Kapcsolódó cikkünk

A VAR vigyázó szeme 

Az idei vb forradalmi újítása a videóbíró, azaz a VAR, amelyet először vetnek be nagy tornán. A technológiát már több mint 1000 mérkőzésen tesztelték, és a játékvezetők egyértelműen pozitívan nyilatkoztak róla. A nézők számára nem mindig volt pontosan érthető, mi is történik, ezt elkerülendő ezért a vb-n a kérdéses jeleneteket már a stadionban is visszajátsszák, de csak azután, hogy a játékvezető már meghozta a döntését. 

Az is újítás lesz, hogy a játékvezető rasszista bekiabálások, rigmusok miatt is megszakíthatja a meccset, vagy akár idő előtt véget is vethet neki. Amikor Oroszország megkapta a világbajnokság rendezési jogát, sokan kritizálták a döntést, rámutatva arra is, hogy Oroszországban a kisebbségeket hátrányos megkülönböztetés éri, és nagyon elterjedt a rasszizmus. Ennek visszaszorításában segíthet a játékvezetők jogkörének kiterjesztése, ám Gianni Infantino, a FIFA elnöke bízik benne, hogy a gyakorlatban egyetlenegyszer sem kell majd alkalmazni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?