Lobotka lett az év labdarúgója

Lobotka

Pályafutása során először Stanislav Lobotka, a Napoli középpályása lett 2023-ban az év labdarúgója Szlovákiában.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség szokásos ankétján Lobotka Dávid Hanckót (Feyenoord) és a tavalyi győztes Milan Škriniart (PSG) előzte meg. Lobotka neve 52 szavazónál szerepelt az első helyen a 73-ból. „Leírhatatlan érzés megnyerni egy ilyen ankétot. Boldog vagyok. Egyúttal pedig motivációt is jelent ez a trófea a folytatásra, hogy továbbra is keményen dolgozzak. Nagyra becsülöm az elsőséget, elégtételnek is érzem” – mondta a pozsonyi várban rendezett kedd esti díjátadón a 29 éves középpályás, aki tavaly bajnoki címet szerzett a Napolival, és a válogatottban is stabil, jó teljesítményt nyújtott valamennyi fellépésén.

Érdekesség, hogy az ankét rekordere, a nyolcszoros győztes Marek Hamšík is a Napoli játékosaként gyűjtötte valamennyi diadalát. „Ha valaki focistának áll, valahol vágyik az ilyen elismerésekre is, nem csak a csapattal aratott sikerekre. Mareknek nyolc trófeája van erről az ünnepségről, de szerintem szívesen elcserélne egyet egy nápolyiakkal szerzett bajnoki címre. Úgyhogy mindkettőnknek van mire büszkének lennie. Ahogy én drukkoltam neki annak idején, úgy ő is szurkol nekem” – jegyezte meg Lobotka, hozzátéve, édesapja szeptemberi halála miatt vegyes érzésekkel tekint vissza 2023-ra.

A gálán a már korábban nyilvánosságra hozott legjobb tíz labdarúgó minden jelen lévő tagja felsorakozott a színpadon, majd visszafelé haladva a sorrendben már csak Hancko és Lobotka maradt a végére. Előbbi, a rotterdamiakkal ugyancsak bajnoki címet szerzett védő is esélyesnek számított a szavazáson. „Nem tudtam, én fogok-e nyerni, kicsit izgultam is, örülök, hogy végül én kaptam a díjat. Dávidnak szintén kiváló szezonja volt, így még értékesebb az elismerésem. De nem is igazán oldottam a kérdést, nem az én világom a sok kamera, a sok ember, én inkább a nyugalmat szeretem” – vallotta be Lobotka. Szavait az is alátámasztja, hogy a hírügynökség munkatársa élő adásban szinte kizárólag lesütött szemmel, de legalábbis lehajtott fejjel tudta csak fotózni a győztest a serleggel – aki azért a közvetítés vége után pózolt is a fotósok kérésére…

A Napoli játékosát természetesen klubjáról is faggatták, amely a mostani idényben csak a középmezőnyben tanyázik a Serie A-ban, és már régóta lemondott az esetleges címvédésről. „Mi a Napoli vagyunk, nem a Barcelona vagy a Real, amelyek futószalagon gyűjtik a trófeákat. A világ legjobb klubjaival nem tudjuk felvenni a versenyt, de jó úton járunk – jegyezte meg Lobotka, akit nemrégiben az emlegetett katalán csapat vezetőedzője dicsért azért, mennyire fontos szerepe van a labdakihozataloknál, támadásépítésnél, mivel elképesztően labdabiztos játékos. – Mindenki szeretne olyan csapatban játszani, mint a Barca. De elégedett vagyok Nápolyban. Xavi a példaképem volt, így nagyon jólestek a szavai. Kár, hogy nyáron elhagyja a klubot.”

Ami a top 10 további tagjait illeti, hatan őrizték meg helyüket a 2022-es ankétról, a régi-új visszatérő Ondrej Duda mellett hárman – Lukáš Haraslín, Róbert Polievka és Denis Vavro – most először került be a legjobbak közé. Érdekesség, hogy Juraj Kucka 2010 óta folyamatosan tagja a legjobb tíz mezőnyének.

A legjobb 21 éven aluli játékosnak járó Peter Dubovský-díjat a tavalyi győztes Tomáš Suslov után – aki idén 5. lett – Leo Sauer (Feyenoord) kapta, A kategóriában a somorjai-dunaszerdahelyi Szolgai Máté is kapott szavazatot. Az év edzőjének a Slovant irányító Vladimír Weisst választották (a Puskás Akadémia mestere, Hornyák Zsolt a 10. lett), a Niké Liga legjobbja pedig a már említett Kucka lett. A DAC korábbi játékosa, Nikola Krstovic ötödikként zárt, de kapott voksot a szintén dunaszerdahelyi Yhoan Andzouana is.

Érdekes

Díjazottak

Az év labdarúgója

  1. Stanislav Lobotka (Napoli) 330

  2. Dávid Hancko (Feyenoord) 251

  3. Milan Škriniar (Inter/PSG) 191

  4. Juraj Kucka (Slovan) 123

  5. Lukáš Haraslín (Sparta Praha) 118

  6. Martin Dúbravka (Newcastle) 53

  7. Denis Vavro (Köbenhavn) 7

  8. ifj. Vladimír Weiss (Slovan) 6

  9. Róbert Polievka (B. Bystrica) 5

10. Ondrej Duda (Verona) 4

Peter Dubovský-díj

1. Leo Sauer (Feyenoord) 127

2. Adam Obert (Cagliari) 71

3. Adrián Kaprálik (Zabrze) 54

Az év edzője

1. id. Vladimír Weiss (Slovan) 178

2. Francesco Calzona (válogatott) 130

3. Michal Gašparík (Trnava) 87

A Niké Liga legjobbja

1. Juraj Kucka (Slovan) 170

2. Alekszandar Csavrics (Slovan) 111

3. Róbert Polievka (B. Bystrica) 81

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?