Leváltották Grigát és Hippet

<p>Pozsony. A Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) végrehajtó bizottsága tegnap leváltotta a válogatott két szövetségi kapitányát, Stanislav Grigát és Michal Hippet. Ján Kováčik SFZ-elnök Ján Kozákot, a kassaiak edzőjét javasolja a megüresedett posztra, de hétfőig a bizottság tagjai más jelölteket is megnevezhetnek.</p>

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

Délelőtt tízkor kezdődött, s két órán át tartott a SFZ végrehajtó bizottságának rendkívüli ülése, melyen a szlovák futballválogatott két kapitányának, Stanislav Grigának és Michal Hippnek felelnie kellett a múlt heti, liechtensteini döntetlenért. Az ülés zárt ajtók mögött zajlott, a két edző sem előtte, sem utána nem nyilatkozott a sajtónak. A döntés meghozatala után Ján Kováčik, a futballszövetség elnöke lépett az újságírók elé.

„Az ülésen két határozat született. Az első: leváltjuk a kapitányi kettőst. Ezt a javaslatot a 13 tagú végrehajtó bizottságból nyolcan támogatták, négyen ellenezték, egy személy pedig tartózkodott. A testület arról is döntött, hogy az elnököt felhatalmazza, hogy a szóba jöhető utódokkal tárgyaljon. Ezt tízen támogatták, ketten ellenezték, egy tag pedig tartózkodott” – ismertette az alapvető tényeket Kováčik.

Az elnök elmondta, a korrekt tárgyalás során a bizottság tagjai sok kérdést tettek fel a kapitányi kettősnek, s végül a menesztésük mellett döntöttek. „Hogy mi volt a fő ok? Az eredmények. S az is közrejátszott a döntésünkben, hogy nem láttunk esélyt a javulásra. Maguk az edzők is elismerték, nem igazán tudták motiválni a játékosokat, s azt is elfogadták, hogy a bizottságnak nincs más lehetősége, mint leváltani őket” – mondta Kováčik.

Griga és Hipp menesztését az elnök elmondása szerint az a négy végrehajtó bizottsági tag ellenezte, akik a Ligás Klubok Unióját képviselik – tehát Dušan Tittel, Petr Kašpar, Jozef Valovič és Ivan Nemečkay. „Nekik eredetileg az volt a fő ellenvetésük, hogy két egyenrangú szakvezető van. Az edzők azonban elmondták, hogy ez egyáltalán nem jelent problémát, s ezzel meg is győzték a Ligás Klubok Uniójának képviselőit” – magyarázta Kováčik.

A szövetség elnöke azt is elmondta, az ő jelöltje a kapitányi posztra Ján Kozák, az MFK Košice 59 éves vezetőedzője. „A bizottság hétfőig javasolhat más jelölteket is. Ha többen is lesznek, mindenkivel tárgyalni fogok. A végrehajtó bizottság július 2-án ül össze újra, addigra mindenképpen meg kell találnunk az új szövetségi kapitányt” – hangsúlyozta Kováčik, aki nem tart attól, hogy a kassai tréner lobbanékony természete gondot jelenthet. „Az U21-es válogatottat irányító Ivan Galád is lobbanékony típus, mégsem követett el semmit a kispadon. Kozák sem az a Kozák már, akire emlékszünk, az utóbbi néhány évben nem voltak botrányai. Mellette szól az is, hogy a kilencvenes években jól tudta kezelni a milliomosokat, ezért remélem, a mi milliomos játékosainkkal is tud majd bánni” – jegyezte meg Kováčik arra utalva, hogy Kozák legnagyobb sikereit (két bajnoki cím, BL-csoportkör) akkor érte el a kassaiakkal, amikor Alexander Rezeš volt a klubtulajdonos.

Karol Belaník, a SFZ válogatottért felelős alelnöke hozzátette, Kozák szerződésébe bele akarják foglalni, hogy az esetleges balhékért felelnie kell.

Kováčik elismerte, rajta is óriási a nyomás: „A sporteredményeket nem tudom garantálni. Kozák azonban kiváló edző, sok egykori játékos is megerősítette ezt nekem. Természetesen tisztában vagyok az elvárásokkal, érzem a rám nehezedő nyomást. Kívánom a játékosoknak, hogy csak a felét kelljen végighallgatniuk annak, amit nekem végig kellett hallgatnom ebben a néhány napban.”

A szövetség elnöke a liechtensteini fiaskó után bent járt az öltözőben, s a későbbiekben is fog még beszélgetni a futballistákkal. „Augusztusban, a románok elleni barátságos meccs előtt mindenkivel külön-külön beszélgetni akarok. Hangsúlyozni fogom a játékosoknak, hogy nem kötelező a válogatottban szerepelni, ha valaki nem akar, senki nem kényszeríti” – jelentette ki Kováčik. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?