Legalább 380 bundameccs Európában

<p>A labdarúgóbunda-botrányról tartott tegnap sajtótájékoztatót az Europol: a nemzetközi nyomozócsoport összesített jelentése szerint 380 európai mérkőzés biztosan manipulálva volt, köztük BL-meccsek és válogatott találkozók is vannak. A nyomozók 15 országban 425 játékost, bírót és egyéb személyt azonosítottak, de állítólag ez még csak a jéghegy csúcsa.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A csalók 16 millió eurót tettek fel a manipulált mérkőzésekre, s legalább 2 millió eurót fizettek ki az érintett játékosoknak, bíróknak, egyéb hivatalos személyeknek. Az egy személynek járó legmagasabb kifizetés 140 ezer euró volt, ezt Ausztriában kapta valaki. Itt tudnak a legnagyobb nyereményről is: egy mérkőzés után 700 ezer eurót tehettek zsebre a bűnözők. A rendőrségi kimutatások szerint csak a németországi meccsek manipulálása 8,5 millió euró hasznot hozott az elkövetőknek.

Az Europol a nyomozásra való tekintettel nem hozta nyilvánosságra a 380 érintett mérkőzés listáját, de az biztos, hogy van közöttük egy Angliában játszott BL-meccs is, melyet valamikor az elmúlt három-négy évben rendeztek.

A nyomozók megerősítették, hogy a mérkőzések manipulálása mögött egy ázsiai bűnszövetkezet áll, amely Európán kívül további 300 meccset befolyásolt.

Magyar érintettek

A nemzetközi nyomozócsoport munkájában magyar szakemberek is közreműködtek. A magyar nyomozó szervek összefoglalója a dél-amerikai U20-as Argentína–Bolívia mérkőzéssel kezdődött, amelyet a fogadási maffia a magyar bírói egység (benne L. Kolos és S. Krisztián) segítségével manipulált. A magyar hatóság 33 manipulált mérkőzésről tud, köztük egy Serie A-s mérkőzésről, 3 finnországi meccsről, egy válogatott és két korosztályos mérkőzésről, valamint további magyar felnőtt-találkozókról.

Németh Baján, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója elmondta, hogy Magyarországon egy időben 12 helyen tartottak házkutatást, amelynek keretében 320 ezer eurót foglaltak le a hatóságok, három játékost és négy játékvezetőt pedig őrizetbe vettek.

Futballtorna csalás céljából

A bűnszervezet magyar tagjai 2010-ben csatlakoztak a hálózathoz, részt vettek a fogadások, az utazás megszervezésében, a kenőpénz átadásában, majd a tranzakciókról értesítették a szervezet vezetését. A csalók esetenként 40 és 600 ezer euró közötti vesztegetési pénzt fizettek, a csalás pedig mérkőzésenként 200 ezer és 2 millió euró közötti kárt okozott.

Angeli László, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze elmondta, a bűnszervezet magyar tagjai összesen hét mérkőzéssel hozhatók közvetlen összefüggésbe. Az ügyész rámutatott, a csalók arra is kísérletet tettek, hogy kifejezetten a mérkőzések manipulálása céljából rendezzenek futballtornát.

Válogatott meccsek is

Andreas Bachmann bochumi ügyész közölte, az ügy legtöbb gyanúsítottja Németországban van. A megbundázott mérkőzések között német, török, svájci és egyéb európai élvonalbeli bajnokik mellett szerepel világbajnoki és Európa-bajnoki selejtező, valamint két Bajnokok Ligája-meccs is.

A képet árnyalandó Friedhelm Althans, a bochumi rendőrség főfelügyelője elmondta, hogy ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, hiszen csak olyan esetekről számolhattak be, amelyekben bebizonyosodott a csalás. Ráadásul, mint elmondta, a bunda bizonyításához nem elég azt bizonyítani, hogy egy meccs eredményét manipulálták, azt is bizonyítani kell, hogy fogadtak is a mérkőzésre.

Egy meccs,

50–100 érintett

A főfelügyelő a szervezet felépítését is ismertette: a ranglétra alján azok találhatók, akik megszervezik magát a csalást, a pénz átadását, fölöttük pedig a manipuláció szervezői helyezkednek el, akik fölött a manipulációt és a csalást irányító szint található. A német főfelügyelő elmondta, hogy ezen a szinten hajtják végre magát a fogadást, legtöbbször Ázsiában, az interneten vagy személyes közvetítőkön keresztül.

A nyomozást rendkívüli módon bonyolulttá teszi, hogy egy-egy mérkőzéssel kapcsolatos csalásban 50–100 ember is érintett lehet 10 különböző országban, más-más földrészen.

Althans ezért azt javasolja, az ilyen világméretű csalás jogilag is kerüljön a szervezett bűnözés kategóriájába, emellett azt is kívánatosnak tartaná, hogy legalább uniós szinten történjen meg a tagországok büntetőjogainak összehangolása.

Szomorú hétfő

Rob Wainwright, az Europol igazgatója leszögezte, ez Európa történetében a legnagyobb bundabotránnyal kapcsolatos nyomozás, az ilyen ügyek pedig hatalmas gondot okoznak, mert megrendítik a futball tisztaságába vetett hitet. Soha nem látott méretű csalásról van szó, amely több száz profi játékost és mérkőzést érint.

„Szomorú nap ez az európai labdarúgás számára, mert most először konkrétan bizonyítható, hogy a szervezett bűnözés az európai futballban is felütötte a fejét” – fogalmazott Rob Wainwright, aki szerint a csalásoknak nincs végük, a jelenség folytatódik, mert ez egy olyan terület, amely viszonylag alacsony kockázat mellett nagy haszonnal kecsegtet. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?