Labdarúgó-Eb: Hollandia és Anglia döntőbe jutással némítaná el a kritikusokat

euro

Koeman és Southgate csapata sem brillírozott eddig a labdarúgó-Európa-bajnokságon, ma 21 órakor viszont már a döntőbe jutásért csapnak össze Dortmundban.

Hollandia nem játszott meggyőzően a csoportkörben, a lengyelek kötelező legyőzése után egy eseménytelen 0:0 következett a franciákkal, majd 3:2-re kikapott Ausztriától és csak a harmadik helyről jutott tovább a nyolcaddöntőbe. Ott aztán élvezetes, domináns játékkal 3:0-ra lelépte Romániát, a negyeddöntőben pedig ismét visszafogottabb teljesítménnyel, de egy bravúros fordítást bemutatva kiejtette Törökországot.

Az angolok a három csoportmérkőzésükön és a szlovákok elleni nyolcaddöntőben is nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak. Kane-ék negyeddöntős, svájciak elleni produkciója is messze volt a jótól, de az előző meccsekhez képest már felfedezhető volt némi javulás. Így már azért küzd a csapat, hogy sorozatban másodszor Eb-döntőt játszhasson, ami eddig csak a Szovjetuniónak, a németeknek és a spanyoloknak sikerült.

Ahogy azt a két csapat szereplése is mutatja, eddig a hollandok játszottak az Eb-n támadóbb szellemben, 8,12 gólra elegendő helyzetet dolgoztak ki (és lőttek ebből 10 gólt), míg az angolok 4,36-os xG-értékből találtak be ötször. A kaput eltaláló lövések száma is inkább a hollandokat dicséri: miközben a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben összesen tízszer céloztak pontosan, addig az angolok Szlovákia és Svájc ellen csak ötször találták el a kaput, pedig ők a két hosszabbítás miatt egy órával többet töltöttek a pályán.

Hollandia nem tartozik az angolok kedvenc ellenfelei közé, sőt, a háromoroszlánosoknak csak Brazília ellen van rosszabb örökmérlegük azon csapatok közül, amelyekkel legalább ötször megmérkőztek. „Eddig nem sikerült túl sok gólt lőnünk, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy eddig remekül szervezett védelmek ellen játszottunk, amelyek ötvédős rendszerben álltak fel ellenünk” – magyarázta bizonyítványát Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya, mintegy figyelmen kívül hagyva, hogy eddigi ellenfelei közül a szlovákok és a szlovénok sem játszottak öt védővel. Southgate meccs-ről meccsre rengeteg kritikát kap taktikája és játékosai formája miatt, sok angol szurkoló a kezdőcsapatba követeli a nagyszerű szezont futó Cole Palmert és Anthony Gordont, akik eddig csak csereként vagy még úgy sem kaptak lehetőséget, miközben Phil Foden formán kívül lézeng a pályán.

Hasonló kritikával Ronald Koemannak, a hollandok szövetségi kapitányának is szembesülnie kellett, hiszen a mindig csak csereként használt befejező csatára, Wout Weghorst eddig rendre nagyot lendített csapata támadójátékán, de mégsem kapja meg a lehetőséget kezdőként. Nem úgy Cody Gakpo, a Liverpool támadója, aki eddig a hollandok kulcsfigurájának számít. Ő az egyetlen versenyben maradt háromgólos játékos az Európa-bajnokságon, ezáltal jelenleg a gólkirályi cím első számú várományosa is. „Nagy nyomást érzünk a döntőbe jutás lehetősége miatt. Egy elődöntő ugyebár még nem a torna végét jelenti. Aki idáig jut, az természetesen döntőbe akar jutni és ez ránk is igaz” – jelentette ki a holland támadó.

Mindkét szövetségi kapitány kedvező helyzetben van, egyikük dolgát sem nehezíti eltiltás vagy sérülés. Meglepő lenne, ha Southgate változtatna legutóbbi kezdőcsapatán, a hollandoknál viszont várhatóan a cserepadra fog szorulni az eddig keveset mutató Bergwijn, és helyette Weghorst vagy Malen kapja meg a lehetőséget.

A mérkőzés pikantériája, hogy az UEFA borzasztó érzékkel választott játékvezetőt: a bíró a német Felix Zwayer lesz, aki 2006-ban bundabotrányba keveredett, és ezért hat hónapra eltiltották. Jude Bellingham, az angolok középpályása ezt nem felejtette el hangsúlyozni egy 2021-es német bajnoki után tett nyilatkozatában. „Németország legfontosabb meccsét egy bundázással vádolt ember fújja, mégis mit vártunk?” – tette fel a kérdést, miután akkori csapatával, a Dortmunndal kikapott a Bayern Münchentől, és a mérkőzésen Zwayer több vitatott ítéletet is hozott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?