Kuzmina szerezte az első szlovák aranyat, meghalt egy grúz szánkós

OROSKY TAMÁSVancouver harmadik kanadai városként, Montreal (1976) és Calgary (1988) után kapta meg a téli olimpia rendezési jogát, de a hármas ezúttal balszerencsés volt: egy nappal az ötkarikás játékok rajtja előtt egy grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili edzés közben halálos balesetet szenvedett.Mege

OROSKY TAMÁS

Vancouver harmadik kanadai városként, Montreal (1976) és Calgary (1988) után kapta meg a téli olimpia rendezési jogát, de a hármas ezúttal balszerencsés volt: egy nappal az ötkarikás játékok rajtja előtt egy grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili edzés közben halálos balesetet szenvedett.

Megemlékezés

a megnyitón

Az ünnepélyes megnyitó így kicsit szomorkás lett, a résztvevők egyperces néma csenddel emlékeztek meg a sportolóról. A whistleri szánkópályát pedig (ahol a bob- és szkeletonversenyeket is rendezték, és amelyet a világ leggyorsabbjaként tartottak számon) a tragédiát követően némileg átalakították, de még így is visszalépett több sportoló. A német André Lange azonban függetleníteni tudta magát az eseményektől, és sporttörténelmet írva sorozatban harmadik olimpiájáról is aranyéremmel tért haza – hogy a világ egyetlen négyszeres olimpiai bajnok bobosaként vonulhasson vissza.

A „négyfordulatlan” bajnok

Rekorderekből és rekorderedményekből más sportágaknak is jutott: a 28 éves svájci síugró, Simon Ammann lemásolta nyolc évvel korábban, Salt Lake Cityben nyújtott teljesítményét, és Vancouverben is övé lett az első hely közép- és nagysáncon is (hiába óvtak az osztrákok a meghosszabbított saroktámasza miatt). Ezzel pedig ő lett sportága első versenyzője, akinek négy egyéni ötkarikás aranyérem van a vitrinjében.

A műkorcsolyázó Kim Ju Na csak egyetlen aranyat nyerhetett az olimpián – azt viszont elképesztő világcsúccsal, saját rekordját 18 ponttal megjavítva zsebelte be. Eredménye a férfiaknál a kilencedik helyre lett volna elég, s a négyfordulatos hiánya miatt sem lógott volna ki a mezőnyből, mivel maga az olimpiai bajnok, az amerikai Evan Lysacek sem próbálkozott meg vele, kivívva – többek között – a címvédő, másodikként végzett orosz Jevgenyij Pljuscsenko kemény bírálatát.

A nőknél a norvég Marit Björgen volt a legfőbb éremhalmozó, három elsősége (4x5 km-es váltó, 1,5 km-es sprint, 15 km-es üldözéses) mellett egy-egy ezüstöt és bronzot is nyert sífutásban.

Jeliszej kiadta az ukázt

Anastasia Kuzmina is felállhatott a dobogóra, ráadásul kétszer is: az oroszországi születésű, 2008-ban honosított biatlonista előbb a 7,5 kilométeres sprintben szerezte meg Szlovákia történetének első téli olimpiai bajnoki címét, majd – a német Magdalena Neunerral helyet cserélve – második lett az üldözéses versenyben. Pedig szilveszterkor a legsötétebb forgatókönyv látszott megvalósulni: Kuzmina az év utolsó edzésén bukott, eltörte a kezét. „Ennek így kellett történnie. A műtét után pár napot pihentem, még egyszer átgondoltam a felkészülésem, és ez nagyon sokat segített – nyilatkozta az akkor 25 éves Kuzmina, viccesen hozzátéve, más választása nem is lehetett, mint érmet nyerni Vancouverben. – A fiam, Jeliszej az olimpiai bizottság kiadványában rájuk mutatott, és ellentmondást nem tűrően kijelentette, hogy ilyeneket okvetlenül hozzak neki.”

S hogy a szlovák biatlonos kollekció teljes legyen, arról egy meglepetésember, Pavol Hurajt gondoskodott, a férfiak 15 km-es tömegrajtos versenyében bronzérmes lett. „A cél az volt, hogy az első tízben végezzek, az érem csak az álmok között szerepelt” – mondta Hurajt, akinek sem az olimpia előtt, sem utána nem voltak kiemelkedő eredményei.

Az aranygeneráció búcsúja

Majdnem megszületett a negyedik szlovák érem is, a hokisok a bronzmeccs 45. percében, negyedórával a vége előtt még 3:1-re vezettek a finnek ellen, hogy aztán az északiak három perc alatt megfordítsák az eredményt. A Ján Filc szövetségi kapitány vezette csapat vigasztalhatatlan volt a negyedik hely miatt, de az „aranygenerációnak” is nevezett gárda utolsó nagy tornáját így is várakozáson felül zárta, legyőzve például a bombaerős svéd vagy orosz válogatottat, Pavol Demitra személyében pedig a pontverseny győztese is szlovák lett.

A torna döntője hollywoodira sikerült: az addig hullámzóan teljesítő házigazda a fináléban visszavágott az ősi rivális USA-nak a csoportmeccsen elszenvedett vereségért – úgy, hogy a jenkik 20 másodperccel a rendes játékidő vége előtt kiharcolták a hosszabbítást, melyet a Gretzky-utódnak kikiáltott Sidney Crosby aranygólja döntött el Kanada javára.

A magyar küldöttség két pontot tudott szerezni, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Huszár Erika hatodik lett 1500 méteren, a váltó tagjaként pedig az ötödik helynek örülhetett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?