Kucserov és a Tampa Bay nagyszerű szezonja

Ovecskin és Backström

Szombatról vasárnapra virradóra véget ér a jégkorong NHL 102. szezonjának alapszakasza. A lényegi kérdések már igazából eldőltek, a nyugati és a keleti főcsoport utolsó helyeiért folyik még a harc. A számok tükrében szemügyre vettük az alapszakaszt.

Keleti főcsoport


Megmondjuk őszintén, hogy nem láttuk jönni a Tampa Bay nagyszerű szezonját. Az orosz támadó, Nyikita Kucserov által vezetett gárda átlagban 3,88 gólt szerez meccsenként. Messze ők lőtték a legtöbb gólt eddig az alapszakaszban, 316-ot, így nem csoda, hogy 19 ponttal megelőzik a Bostont, akik másodikok keleten. Összehasonlításképpen, a nyugati főcsoport éllovasa, a Calgary 28 góllal kevesebbet lőtt és hét ponttal kevesebbet szerzett. Kucserov 125 ponttal vezeti a csapat és az egész liga kanadai táblázatát, 39 gólt lőtt és 86 gólpassza van. 
A tavalyi Stanley-kupa-győztes Washington jelenleg a keleti főcsoport 3. helyén áll, de van esély arra is, hogy megelőzze a második Bostont. A csapat kapitányának és legnagyobb sztárjának, Alexander Ovecskinnek ez a 8. szezonja, amikor minimum 50 gólt ütött a szezonban (jelenleg 51-nél tart). Ezzel kiegyenlítette Wayne Gretzky és Mike Bossy rekordját. Csak ők ketten voltak erre képesek a múltban. 
A Bostonban Zdeno Chára 42 évesen is az egyik legtöbbet pályán lévő játékos a maga 21.06 percével, csak Torey Krug (21.16) és Charlie McAvoy (22.07) előzi meg. A csapat másik szlovák veteránja, Jaroslav Halák is remekel, 92%-os hatékonysággal véd, ami jelenleg a 10. legjobb a ligában. 


A New York Islanderst előzőleg amolyan pofozózsáknak jósolták, ehhez képest a keleti főcsoport 5. helyén van, és a Washingtonnal a Metropolitan divizió első helyéért harcol. Egyedüli hiányérzetük a nézőszám miatt lehet, átlagosan 12 442-en nézik a meccseiket, ami messze a legkevesebb a ligában.  A rájátszás utolsó helyéért a Colombus, a Carolina és a Tomáš Tatart soraiban tudó Montreal küzd. 


Nyugati főcsoport


Nyugaton a helyzet változatlan, továbbra is a Calgary vezeti a csoportot 10 ponttal megelőzve a San Josét. A San José volt a nyár legnagyobb durranása azzal, hogy leigazolták a liga egyik legjobb védőjét, az Ottawa kapitányát, Erik Karlssont. Ám ez nem igazán látszik a Cápák védelmén. A nyugati konferenciából a rájátszásba bejutó csapatok közül ők kapták a legtöbb gólt, 257-et. Ennek ellenére jelenleg ők a másodikok, igaz ez még változhat, hiszen nyugaton nekik 97 pontjuk van, a 6. helyezett Vegasnak pedig 93. És ezzel el is jutottunk a tavalyi másik döntős csapathoz. Az Aranylovagok idén már nem olyan kiemelkedőek, mint tavaly voltak, valószínűleg nem is lesznek ott a nagydöntőben, de azt már most megmutatták, hogy nem csak egy szezonra szólt a bérletük a legjobbak közé. 


A San José helyett a Dallasnak van a legjobb védelme, itt egyedül ők voltak arra képesek, hogy eddig 200 gól alatt tartsák az ellenfeleket, jelenleg 196 kapott gólnál járnak. Ezt a bravúrt még a New York Islanders mondhatja el magáról, ők egy góllal még ennél is kevesebbet kaptak. A nyugati konferencia utolsó helyére még nagyobb az érdeklődés, mint keleten. Összesen négy csapat, a Colorado, Arizona, Minnesota és Chicago pályázik a nyolcadik pozícióra. A legnagyobb esélye a Coloradónak van, aki négy ponttal vezet az őt üldöző Arizona előtt, ráadásul már csak olyan csapatokkal játszanak, akik már nem küzdenek a rájátszásért. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?