Kranjec diadala, a világcsúcs elmaradt

<p>Robert Kranjec nyerte a vikersundi sírepülő-világbajnokságot. A 30 éves szlovén síugró az egyéni verseny második körében 244 méterre szállt. A világcsúcs elmaradt, de a nézők már annak is örülhettek, hogy a teljes verseny nem maradt el.</p>








A csapatversenyben Ausztria győzött, sorozatban harmadszor.

Változó széljárás
Az egyéni verseny péntekre tervezett első fordulóját az erős és kiszámíthatatlan szél miatt törölni kellett. Szombaton így három fordulót akartak lebonyolítani a szervezők, de mivel az első is késve kezdődött (s mielőtt még bárki ugrott volna, a zsűri négyszer is megváltoztatta a kiindulási kaput, annyira változékony volt a széljárás), végül csak kétkörös lett a verseny.

A szél gyakori változása miatt kissé átláthatatlan volt az állás: a legmesszebbre a norvég Anders Fannemel szállt, aki csak két méterrel maradt el a fennálló 246,5 méteres világcsúcstól, de a kompenzációk miatt (a pontozásnál figyelembe veszik a széljárást és azt is, hányadik kapuból indult a versenyző) az első körben csak a negyedik helyen végzett. Az élen honfitársa, Rune Velta állt, 217,5 méteres ugrással.

A második forduló vége hihetetlen izgalmakat hozott. Fannemel nem tudta megismételni néhány órával korábbi bravúrját, csak 179,5 méterig jutott, ezzel végül tizedik lett. Ezután következett Kranjec, aki az első körben 218 méteres ugrással összetettben a 3. helyen állt. A szlovén versenyző hátszélben is fantasztikusat ugrott, 244 méterre szállt.

Az osztrák Martin Koch állt a kihívás elébe, s ő is nagyon messzire, 243 méterre repült, viszont a földre érkezésnél elesett, így nem tudta megelőzni Kranjecet, s be kellett érnie a bronzzal. Az ezüst Rune Veltáé lett, akinek 234 méter volt a második ugrása.

Szlovénia hőse
Kranjec az első szlovén sírepülő világbajnok (Primoz Ulaga 1998-ban ezüst-, Urban Franc két évvel korábban bronzérmet szerzett), s a győzelemmel nagy vágya vált valóra. „Remélem, ha holnap felébredek, nem derül ki, hogy az egészet csak álmodtam” – nyilatkozta a vikersundi mamutsánc aljában.

A szlovénok felkészülési körülményei egyáltalán nem álomszerűek: Kranjec a tavalyi szezon végén keményen kritizálta a szövetséget a pénzhiány miatt. „Rendszeresen késnek a fizetések, még szerencse, hogy a feleségem is dolgozik, így tudjuk miből fizetni a villanyt meg a gázt” – jegyezte meg keserűen. A kiváló sírepülő arra is panaszkodott, hogy neki öt overallja van egy szezonra, míg például a német Martin Schmittnek huszonhét.

Kranjec a rendőrség kötelékében sportol, de egyébként szakképzett fodrász, szabadidejében pedig motorozni szeret, mert, mint kijelentette: az adrenalint nem csak a síugrósáncon igényli.

Kranjec diadalával azonnal Szlovénia hőse lett – az államelnök és az oktatásügyi miniszter is gratulált neki. Nagy ünneplésre viszont nem volt lehetősége, másnap ugyanis várt rá a csapatverseny.

Osztrák mesterhármas
A világcsúcs a csapatverseny után is érvényben maradt, pedig a közönség vasárnap is láthatott néhány nagyszerű ugrást. A hazai Rune Velta például a második körben 243 méterre szállt, és ha éppen akkor Kranjec van soron, valószínűleg a világrekord is megdől.

Velta kitűnő ugrása azonban nem segített a norvégokon, akik így a sírepülő vb-k története során először érem nélkül maradtak a csapatversenyben. Dobogóra állhattak viszont a szlovénok, akik az újdonsült világbajnok vezetésével a bronzot szerezték meg, s kellemes meglepetést jelentettek a németek, akik a második helyen végeztek.

Az aranyérem a papírformának megfelelően az osztrákoké lett, ahogy az előző két világbajnokságon is. A Morgenstern, Kofler, Schlierenzauer, Koch összeállítású kvartett fölénye azonban nem volt olyan meggyőző, mint legutóbb (amikor több mint 100 ponttal előzték meg a norvégokat) – leginkább azért, mert Gregor Schlierenzauer csak biztonsági ugrásokat mutatott be. Martin Koch, aki előző nap az esése után kijelentette, hogy „tud élni az arany nélkül”, némileg kárpótolta magát a csapatarannyal. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?