Akár 250 méteres új világcsúcs is születhet a ma rajtoló sírepülő-vb-n

Vikersund |

<p>A norvégiai Vikersundban a hazai világcsúcstartó Johan Remen Evensen nélkül kezdődik ma meg a 22. sírepülő-világbajnokság.</p>

A tavalyi Világkupa-viadalon ugyanitt 246,5 méterre szálló síugró nagy meglepetésre három nappal a verseny kezdete előtt bejelentette, hogy befejezi síugrókarrierjét. „A testem már nem reagált megfelelően az edzésekre, ez az oka annak, hogy visszavonulok” – préselte ki magából a 26 éves sportoló, miután megtudta: a norvég szövetség gyengébb formája miatt nem nevezte őt a keretbe. Hogy az olimpiai bronzérmes egyszerűen csak megsértődött, az a diplomatikus magyarázat ellenére is nyilvánvaló – ugyanis korábban még a vb hivatalos dalának (melynek szövegét egyébként a norvég válogatott edzője írta) feléneklésében is részt vett.

Szakemberek szerint a rekorder távollétében is számítani lehet újabb csúcsdöntésekre. A 2010-es címvédő svájci Simmon Amman, a két évvel korábbi világbajnok osztrák Gregor Schlierenzaurer vagy akár honfitársa, a „pusztán” jó formában levő Martin Koch is képes lehet 250 méterre repülni. „Nem érzem magam topfavoritnak, én is csak ember vagyok, aki néha hibázik” – hárította el a felvetést Schlierenzaurer.

Pedig a 185 méter magas repülősáncról elindulva nem fér bele a gikszer: a kb. öt másodpercnyi lefelé csúszás alatt nulláról 100 km/h-ra gyorsulnak, aztán hét–nyolc másodperc repülés után 200–230 méterrel arrébb landolnak a síugrók, ezért csak a kisebb sáncokon már profiként bizonyító versenyzők szerepelhetnek a vb-n.

Az értékelés ugyanúgy történik, mint a Világkupa-versenyeken: az ugrás nagyságán és stílusán kívül egy speciális koefficienst is figyelembe vesznek a végső pontszám meghatározásakor, amelyre a szélerősség változása miatt van szükség. (TASR, ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?