Közel áll hozzá a magyar sport

Budapest. Az elmúlt napokban Magyarországon járt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belga elnöke. A sportvilág első emberével a napilap munkatársa beszélgetett.

Jacques Roggenek tizenkét éves korában, a svájci labdarúgó-világbajnokság idején a magyar válogatott tagjai voltak a példaképei: „ Ezek a játékosok nagyon mély benyomást tettek rám, miként Papp László is, akit véleményem szerint teljes mértékben lehet azonosítani az ökölvívással. Magyarország, a magyar sport egyébként is közel áll a szívemhez, hiszen ez a hazámhoz, Belgiumhoz hasonló lélekszámú ország, az olimpiákon eddig közel ötszáz érmet szerzett, amit őszintén szólva nagyon irigyelek is önöktől“.

Hogyan értékeli a Salt Lake City-i téli olimpiát?

Úgy gondolom, minden szempontból sikeres játékokat zártunk Salt Lake Cityben: a rendezés kifogástalan, a biztonság tökéletes volt és az időjárás is szerencsésen alakult. Természetesen akadtak kisebb gondok, de összességében elégedettek lehetünk és a sportolóktól is szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Fogalmazhatunk-e úgy, hogy doppingoláson ért orosz sportolók és a páros műkorcsolyázásban utólag módosított végeredmény miatt feszültség alakult ki Oroszország és a NOB között?

Konfliktusról szó sincs, sőt, éppen a múlt héten kaptam meg a meghívást, amit örömmel el is fogadtam, így április 4-én és 5-én Moszkvában leszek, ahol Putyin elnökkel is találkozom majd.

Miként vélekedik arról, hogy a doppingolással megvádolt két orosz sífutónő, Lazutyina és Danyilova a Nemzetközi Sportdöntobírósághoz fordult?

Teljesen jogszerűen jártak el, a testület pontosan ezt a célt szolgálja. Természetes, hogy a megvádolt sportolók az igazukat keresik, és biztos vagyok abban, igazságos ítélet születik majd.

Melyek azok a legkényesebb kérdések, amelyekre a NOB-nak minél gyorsabban megoldást kell találnia?

A legfontosabb feladatok egyike a nyári olimpián résztvevők létszámának csökkentése, ugyanis egy-egy ilyen esemény lassan már kezelhetetlen méreteket öltött. Itt nem elsősorban a sportolók számát szeretnénk csökkenteni, azt inkább a jelenlegi szinten befagyasztanánk, így maradna a maximum 10 500 főnyi sportolói létszám, s nem változtatnánk azon sem, hogy huszonnyolc sportág háromszáz versenyszáma szerepelne a programban. Az egyéb módon akkreditáltak számát viszont mindenképpen csökkentenünk kell, mert a nyári olimpiákon most már 195 ezer embernek van akkreditálása. Elképesztő...

Változik-e és ha igen, mennyiben az ötkarikás játékok programja?

A programot is mindenképpen felül kell vizsgálnunk, hogy az ifjúság, az új generáció számára vonzóbb legyen az olimpia. Többek között erről is szeretnénk tárgyalni majd ősszel Mexikóban, a NOB rendkívüli ülésén, miként a testületen belül megindított reformok folytatását is napirendre kell tűznünk. Fontos, hogy a NOB átláthatóbb és hatékonyabb legyen, amihez elengedhetetlenül szükséges egy külső cég által elvégzett átvilágítás.

Ha már a reformoknál járunk, tervezik-e, hogy a Salt Lake City-i vesztegetési botrány kapcsán bevezetett szigorításokat enyhítik és a NOB-tagok ismét ellátogathatnak majd az olimpiai rendezésre kandidáló városokba?

Ehhez a tagok többségi szavazása szükséges. Amennyiben úgy döntenek, hogy erre továbbra sincs szükség, akkor minden marad úgy, ahogy most van, ellenkező esetben pedig feloldjuk ezt a megkötést.

Bizonyára tudja, Budapest tervezi, hogy pályázik majd a 2012-es nyári játékok megrendezésére...

Találkoztam Orbán Viktor miniszterelnök úrral, a sportminiszterrel, Budapest főpolgármesterével és a legnagyobb ellenzéki párt elnökével, s úgy tapasztaltam, hogy mindannyian támogatják az olimpiai rendezés gondolatát. Tapasztalatom szerint vannak nézetbeli különbségek és ilyen rövid idő alatt nehéz lenne felmérni, hogy e kérdésben mekkora a nemzeti egység. Amennyiben a MOB úgy dönt, hogy hivatalosan is pályázik, azt a NOB természetesen örömmel fogadja majd, döntés azonban, mint azt bizonyára tudják, csak 2005-ben lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?