Kováčik sikeresztendeje

Pozsony. 2001-ben a szokottnál halványabb évet zárt a szlovák kosárlabda, kiugró siker nélkül. Nem maradt el azonban a legsikeresebb játékosok, edzők, bírók és klubok hagyományos ankétjának eredményhirdetése. Csütörtökön este a fővárosi Holiday Innben díjazták a legjobbakat.

Az ankétgyőztes KováčováTASR-felvételMartin Rančík a férfi rangsor idei győztese hiányzott az ünnepségen. Menyasszonyával Milánóban tartózkodik, ottani klubjában, a Adeccoban készül a következő bajnokikra. Lépésről lépésre araszolgatott a trónra: két éve harmadik, tavaly második volt. Ezután már csak az elsőség következhetett. Édesanyja vette át a díjat, s még ő is meglepődött Martin legutóbbi nyilatkozatán, miszerint fia egyszer már szlovák egyesületben szeretne kosarazni. Később valóban kiderült, hogy alig várja: nálunk is legyen már egy erős férficsapat, s abban szívesen szerencsét próbálna.

Alena Kováčová másodszor lett nálunk az Év kosarasa. Kilencvenkilencben még a Ružomberok színeiben, most a soproni GYSEV-Ringa centereként érkezett a fődíjért. „Nem gondoltam arra, hogy én leszek az első” – vallotta be őszintén. „Lelkem mélyén a legjobb három közé vártam magam. Én klubtársamnak, Zuzka Žirkovának adnám az ankétgyőzelmet. Nekem úgy is hiányzik a gyűjteményemből a második hely. Azt kívánom sportágunknak, hogy legközelebb is ilyen szép számban találkozzunk, hogy minél többen űzzék Szlovákiában a kosárlabdát.”

Zuzana Žirková szerényen hallgatott az ankétról: „Egészségileg már rendben vagyok, jól érzem magam Sopronban. Hogy mennyi az idei kosárcsúcsom? Talán 25 pont. Számomra nem ez a fontos, hanem az, hogy nyerjen a csapat. Ebben az idényben magyar bajnokok akarunk lenni, és az Euroligában a Final Four elérése a célunk.”

Akárcsak tavaly, az idén is a harmadik helyen végzett Martina Godályová, aki Szeredből érkezett az eredményhirdetésre. „Brünni edzőm egy nappal hosszabb pihenőt engedélyezett, így itt lehetek. Ősszel nemigen ment a Gambrinusnak az Euroligában, de még nincs semmi veszve. Sokáig vezetünk a mérkőzéseken, de az utolsó öt percben képesek vagyunk kikapni. Változások várhatók a játékoskeretben, több klubtársam hónapok óta együtt van, mert lényegében a válogatottban is közösen gyakorolnak. Talán már ez is nyomasztóan hat rájuk.”

Kislányukkal, Nikolkával ültek a díjazottak között a somorjai Peter Kováčik és neje, Viera. A férjet, aki ősztől a szlovák női válogatotottat vezeti, a szavazók női vonalon a második legjobb edzőnek tartották: „Az Eb-selejtezőkön csodálatos légkör alakult ki a csapatban, védenceim megértették, mit várok el tőlük. Háromszor nyertünk, és jövőre is ugyanannyi győzelemre számítok a sorozatban. Minket már a 2003. évi Eb érdekel” – állapította meg a csallóközi szakvezető, majd az ankétról is elmondta véleményét: „Legsikeresebb évemet zárom, hiszen tavasszal a somorjai klubcsapattal a remek negyedik helyet szereztük meg az I. ligában, utána a 20 éven aluli válogatottal kiharcoltuk az Eb-részvételt, majd ősszel győzelmekkel kezdtük az Eb-selejtezőket. Tehát siker sikert követett, így vártam, hogy a legjobbak közé rangsorolnak.”

Pogány Tibor somorjai klubelnök akár ankétgyőztesként is elfogadta volna Peter Kováčikot: „Ilyen eredményességgel megérdemelné, akárcsak neje, Viera Kováčiková azt, hogy a kilencediknél előkelőbb helyen végezzen. Húzóember volt a bajnokságban tavasszal remeklő csapatunkban, ősszel pedig Kováčovával együtt – mind a jugoszlávok, mind a lettek ellen – kulcsszerepet játszott az Eb-selejtezőben. Persze ennek is örülök, mert Szlovákiában van elég jó játékos, nem könnyű a legjobb tíz közé ékelődni.”

Lánykorában, Lomjanská néven már volt egyszer kilencedik az ankéton a somorjaiak irányítója, Viera Kováčiková. Kislányával együtt vette át a díjat. „Nikolka még kicsi, így nem tudhatom, hogy milyen sportágat választ. Gyakran jár velünk a tornaterembe, de – ha eljön az ideje – rábízzuk a döntést. Mivel jár az, hogy a férjem egyben az edzőm is? Hátrányom meg előnyöm is származik belőle, de egyben nagy felelősség is” – bújt ki kifejezőbb válasz alól.

TÉNYEK – ADATOK

Néhány adalék az ankét eredményeiből: a férfi egyesületek rangsorában az Inter Bratislava végzett az élen 65 ponttal, 12. a komáromi MBK Rieker (23); a női klubrangsorban a Cassovia Košice az első (78), a somorjai BK a 7. (25). A férfi szakág edzőinek élén Ľubomír Urban áll (87), két ponttal a mezőnyt záró hatosfogatba, vagyis a 10-15. helyre került Paulik József a komáromiak mestere. Az utánpótlás-nevelésben rangsorolt edzők között női vonalon a kassai Vladimír Karnay győzött (54), a somorjai Peter Kováčik lett a negyedik (15). (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?