Kikaptak a szlovákok, de szégyenkezniük nem kell

Durban |

<p>Kikapott a szlovák válogatott Hollandiától a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében hétfőn, így búcsúzik a vébétől, de teljesítményével nem okozott csalódást.</p>

„Támadóbb felfogásban fogunk játszani, mint az olaszok ellen” – ígérte Vladimír Weiss, a szlovákok szövetségi kapitánya, s szavait már az összeállítás igazolta: az eltiltás miatt hiányzó Zdeno Štrba helyett a kapitány fia, ifjabb Weiss kapott lehetőséget.

A szlovákok meglepően bátran kezdtek: Jendrišek már a 2. percben vállalkozott egy távoli lövésre, amely a kapu fölé szállt. A hollandok is próbálkoztak, de Sneijder és Kuijt sem találta el a kaput, míg a másik oldalon a vb-n eddigi legjobb teljesítményét nyújtó Hamšík lövése ment mellé. A 11. percben Sneijder lövését védte Mucha.
A szlovákok közül Stoch és Kucka is rendkívül aktívan futballozott, a 14. percben Kucka belőtt beadására nem jött érkező ember. A 18. percben aztán megvillant Arjen Robben, és 17-18 méterről laposan kilőtte Mucha kapujának alsó sarkát – 1:0. A gól után leült a mérkőzés, a hollandok megnyugodtak, a szlovákok hiába próbálkoztak, helyzetig nem jutottak. A 41. percben Škrtel adta el a labdát, de Mucha védte van Persie lövését. Az Oranje szinte a semmiből is tudtak helyzetet kialakítani, a 44. percben van Bommel indult meg a jobb oldalon, beadására van Persie érkezett, de a kapu mellé lőtt.

A második félidő óriási Mucha-védésekkel kezdődött. A szlovák kapus előbb Robben löketét tolta szögletre, majd Mathijsen ziccerét hárította remek reflexszel, később pedig van Persie szabadrúgását is kiöklözte. Ezután a szlovákok percei következtek: a 65. percben Stoch lövését Stekelenburg szögletre ütötte, két perccel később pedig Hamšík tálalt csodálatosan Vittek elé, aki higgadtan megfordult, de Stekelenburg bravúrral védeni tudott.

A 73. percben Mucha is kitett magáért, Kuijt távoli lövését tolta ki. Hat perccel  később Kucka passzolt Vittekhez, akit másodszor hagyott őrizetlenül a holland védelem, de a szlovák gólvágó az égbe bombázott…

A 84. percben egy gyorsan elvégzett holland szabadrúgás után Mucha feleslegesen kijött a kapujából, a labda Kuijthöz került, aki önzetlenül Sneijderhez passzolt, a holland középpályás pedig az üres kapuba lőtt – 2:0. A szlovákok fellazultak, Elia és Kuijt is helyzetbe került, de Mucha mindig védett. A hosszabbítás perceiben a csereként beállt Jakubko került helyzetbe, Stekelenburg kapus elhúzta a lábát, a megítélt büntetőt Vittek magabiztosan értékesítette – 2:1.

A szlovák támadó ezzel ismét a góllövőlista élére ugrott, de míg a szintén négygólos argentin Higuaín még növelheti a góljai számát, Vittek (és a szlovák válogatott) számára véget ért e világbajnokság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?