Ki állítja meg az oroszokat?

orosz hoki-válogatott

Ma (16.15) megkezdődnek a negyeddöntők a szlovákiai jégkorong-vb-n. A párharcok közül kiemelkedik az orosz–amerikai presztízsmeccs és a finn–svéd skandináv rangadó. De izgalmasnak ígérkezik a Csehország–Németország és a Kanada–Svájc találkozó is.
 

Látva a csoportmeccseket az tűnik a vb kulcsfontosságú kérdésének, hogy lesz-e csapat, amely meg tudja állítani az orosz válogatottat. A szbornaja egyedüli csapatként pontvesztés nélkül abszolválta a csoportkört, 36:7-es gólaránya pedig félelmetes mutató. Pláne úgy, ha tudjuk, hogy a 7 kapott gólból 5-öt akkor kapott az együttes, amikor már biztos volt a győzelme. A svédek elleni harmadik harmad utolsó 10 percében, 6:1-es vezetésnél már korcsolyázni is alig korcsolyáztak Ovecskinék. Amikor kellett, a második harmadban, a svédek 1:0-ás vezetésénél az oroszok koncentráltan, gyorsan, szinte hiba nélkül játszottak. Óriási technikai és taktikai fölényben voltak a 21 NHL-es játékost felvonultató háromkoronások ellen. 

Ráadásul a nagyon erős támadósorok mögött megbízható védelem és kapusteljesítmény van: Andrej Vaszilevszkij 94,5%-os hatékonysággal védett a csoportmeccseken, a cserekapus Alexander Georgiev kétszer lépett pályára, és egy gólt sem kapott. 
Az amerikaiak már korántsem ilyen meggyőzőek, az első (Szlovákia ellen) és az utolsó (Kanada ellen) csoportmeccsüket elveszítették, Finnországot pedig csak hosszabbításban győzték le. A legnagyobb sztárjuk Patrick Kane ugyan összegyűjtött már 10 pontot (2 gól+8 assziszt), de úgy tűnik, túl nagy rajta a nyomás, a játéka nem az igazi, és a nagy akarás miatt gyakran találja magát a büntetőpadon. Ráadásul a legnagyobb tehetségük, a 18 éves támadó, Jack Hughes, aki esélyes arra, hogy júniusba elsőként draftolják az NHL-ben, messze elmarad a vártaktól, eddig csupán egy gólpasszt jegyez. Ennek ellenére az amerikai csapatban benne van a potenciál, hogy ha végre megrázzák magukat és szerencsés napot fognak ki, legyőzzék az oroszokat. 

Az A csoportból a szbornaja mögött a csehek mentek tovább, akik egyedül Ovecskinéktől kaptak ki, 39:14-es gólarányuk szintén meggyőző. Ráadásul remekül elegyítik a fiatalos lendületet és a tapasztalatot. Jakub Vrána 23 éves és 5 pontos, Filip Hronek 21 esztendősen már 10 pontnál áll, Dominik Kubalík 23, szintén 10 ponttal. Az idősebbek közül érdemes megemlíteni Michael Frolíkot a maga 31 évével és az elképesztő 24 pontjával (7+17), és a 29 esztendős, friss apukát, a csapatkapitány Jakub Voráčeket: 15 pont (3+12). A németek pont Szlovákia kárára jutottak a negyeddöntőbe, így a pozsonyi jégcsarnok közönsége már csak ezért is biztosan a csehek oldalára áll majd. Németország Szlovákia mellett Finnországot is legyűrte, így a harmadik helyen jutott tovább az A csoportból. A legjobb játékosuk az Edmontonban szereplő Leon Draisaitl, aki a szlovákok ellen, fél perccel a vége előtt ütötte be a győztes gólt. 

A skandináv rangadó első pillantásra nagyon kiegyenlítettnek tűnik. A finn csapat elsősorban a védekezésre alapoz, csupán 11 gólt kaptak a csoportkörben. Viszont kevés gólt is lőnek, egyedül Nagy-Britanniát tudták megszórni (5:0), összesen 22 gólnál járnak. A svédek mindkét szempontból a dupláján állnak, 41:21-es gólaránnyal jutottak a negyeddöntőbe. A finneknél azonban ott van az idei vb legnagyobb felfedezettje, Jack Hughes vetélytársa az elsőkörös draftért, a szintén 18 éves Kaapo Kakko, aki 7 ponttal (6+1) a csapat legeredményesebb játékosa, és látva a formáját bármelyik ellenfélnek van félnivalója, ha ő van a jégen. 

„A legfontosabb, hogy nem kell utaznunk – kezdte a kanadaiak csapatkapitánya, Kyle Turris. – Ez volt a legnagyobb tétje az amerikaiak elleni meccsnek. Emlékszem, amikor tavaly Svájc állított meg minket az elődöntőben, fájdalmas volt. Idén ez nem történhet meg” – utalt a tavalyi dániai vb-re Turris, amikor kikaptak a helvétektől 3:2-re. Kanada remekül vette a csoportkört, egyedül Finnországtól kapott ki a nyitófordulóban, ám onnantól minden meccsüket megnyerték a juharlevelesek az A csoportban, és megszerezték az első helyet. Ők ütötték a legtöbb gólt (36), és a már említett finnekkel együtt ők kapták a legkevesebbet ebben a csoportban. 

A vb-n ismét Svájc tölti be a sötét ló szerepét. Kimondottan nagy sztár nélkül, csapatként muzsikálnak remekül. Ugyan bravúrt nem hajtottak végre, az esélyesebbektől kikaptak (a svédektől, az oroszoktól, a csehektől), de a kötelező győzelmeket (olasz, lett, osztrák, norvég) hozták, így a negyedik helyen mentek tovább a B csoportból. A vezéregyéniségük a 20 éves Nico Hischier a New Jersey-ből, 3 gólnál és 5 gólpassznál jár. Ám minden bizonnyal a negyeddöntő lesz számukra a végállomás. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?