Kéz a kézben a két Korea

A hideg és a szél rontott né-mileg az élményen, de volt olyan zászlóvivő, aki bátran dacolt a mínuszokkal. A láng meggyújtása helyett most a két Korea közös bevonu-lása volt az igazi csúcspont.

A hideg és a szél rontott né-mileg az élményen, de volt olyan zászlóvivő, aki bátran dacolt a mínuszokkal. A láng meggyújtása helyett most a két Korea közös bevonu-lása volt az igazi csúcspont. Három mozzanat a pjong-csangi téli olimpia megnyitó-járól.

A kihívás: a hideg

Bár péntek estére a pjongcsangi olimpiai stadion környékére a szokásosnál enyhébb időt, csupán mínusz három-négy fokot jósoltak, a szervezők komplett védőfelszerelési csomagot osztogattak a nézőknek és a sajtó képviselőinek, amely tartalmazott egy kis pokrócot, egy esőkabátot, sapkát, kéz- és lábmelegítőt, valamint egy ülőkét. Mindez el is kelt a teljesen nyitott olimpiai stadionban, de aki megtehette, az többször bement megmelegedni a több mint kétórás látványos műsor alatt.

Az őrült: Pita Taufatofua

A tongai Pita Taufatofua története már akkor is érdekes lenne, ha csak annyiból állna, hogy egy óceániai taekwondós a fejébe veszi, hogy a riói nyári olimpia után ott lesz Pjongcsangban is, ezért görsís edzésekkel meg a lábára kötözött fadarabokkal való homokban futással átképzi magát sífutóvá. De Pita ennél még sokkal vagányabb: ahogy Rióban, úgy Pjongcsangban is olajtól fénylő félmeztelen felsőtesttel, fűszoknyában, szandálban vonult be zászlóvivőként. Miközben a többieknek már kékült a szájuk a hidegtől.

Az üzenet: világbéke

Az olimpiai megnyitókon olyan sokszor elhangzik a világbéke szó, hogy már elkoptatottá vált, ám Pjongcsangban egyáltalán nem hatott közhelyesnek. Január elején még az sem volt biztos, hogy Észak-Korea egyáltalán részt vesz-e a játékokon, ehhez képest a megnyitó legerőteljesebb pillanata az volt, hogy a két Korea közösen vonult fel. A közeledésnek más jele is van: a női hokitornán a két ország közös válogatottja fog szerepelni. Egy szétszakított országban nem lehet elégszer hangsúlyozni a béke fontosságát – s talán ez az olimpia is hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább enyhüljön a feszültség a két ország között. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?