Kettős Mercedes-siker a nyitányon

<p>A világbajnoki címvédő, Lewis Hamilton rajt-cél győzelmével zárult a Forma–1-es idénynyitó Ausztrál Nagydíj. A Mercedes brit pilótája pályafutása 34. futamgyőzelmét aratta. Másodikként csapattársa, a német Nico Rosberg zárt, harmadikként a Ferrari színeiben bemutatkozó német Sebastian Vettel végzett.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Az első versenyhétvége több csapat számára sem indult fényesen.

Kisebb-nagyobb gondok

A Manor Marussia ugyan elutazott Melbourne-be, de autójukat nem tudták versenyképessé varázsolni. A Sauber istállónál egészen más gondok adódtak: a csapatot a holland Giedo van der Garde beperelte, mivel érvényes szerződése van a 2015-ös szezonra, azonban a svájci csapat Nasr és Ericsson mellett döntött. Nehézségek hátráltatják a McLarent, a Honda-erőforrások a téli teszteken sem tűntek megbízhatónak, ráadásul a felkészülés alatt balesetet szenvedett Alonsót helyettesítő Kevin Magnussen a második szabadedzésen összetörte autóját. Daniel Ricciardo Red Bulljában már az első tréninget követően motort kellett cserélni, a második edzést ki is hagyta. Az osztrák csapatnak ez sokba kerülhet, hiszen az új idényben összesen négy motorcserét lehet végrehajtani büntetlenül.

Hamilton pole pozíciója

Az időmérő edzésen a legjobb időt a világbajnoki címvédő, Lewis Hamilton autózta, aki közel hat tizedmásodperccel utasította maga mögé csapattársát, Nico Rosberget. Hamilton harminckilencedik alkalommal vághatott neki az első rajtkockából a futamnak. A harmadik legjobb időt a Williams brazil pilótája, Felipe Massa csípte el. Az újoncok közül a Toro Rossót vezető Carlos Sainz volt a leggyorsabb, aki a hetedik helyről vághatott neki az 58 körös futamnak.

Tizenhat autó a rajtnál

Az Ausztrál Nagydíj rajtrácsára csupán tizenhat autó sorakozott fel. A Williams versenyzője, Valtteri Botas hátfájdalmak miatt hagyta ki a futamot (az orvosok egy apró szakadást találtak a porckorongjában). Kevin Magnussen Honda-motorral szerelt McLarenje már a felvezető körön elfüstölt, míg a Red Bull-pilóta Kvjat autójában a sebességváltó hibásodott meg, szintén még a rajt előtt.

Kimi és a kerekek

A rajt után a két Mercedes megőrizte pozícióját, ahogy Massa is. A Sauber újonca, a brazil Felipe Nasr remek rajtot vett, négy pozíciót javítva a hatodik helyen találta magát. Az első körben rögtön pályára kellett gurulnia a biztonsági autónak, miután Maldonado autója a gumifalba csapódott. A harmadik kör végén a safety car elhagyta a pályát, amit Nasr használt ki a legjobban, és azonnal megelőzte Sainzot. A 14. körben a nagy csatában lévő Button és Pérez összeértek, amiből a mexikói jött ki rosszabbul, meg is pördült. Räikkönen első bokszkiállása nem volt problémamentes, a Ferrarin a bal hátsó kerekeket nehezen rögzítették, ahogy később a Toro Rosso szerelőinek is meggyűlt a bajuk a kerékpisztollyal. Sainz autójáról viszont leszedni tudták nehezen az abroncsokat. Räikkönen utolsó kiállásánál nem sikerült a bal hátsót rögzíteni, ezért miután elhagyta a boxutcát, fel kellett adnia a versenyt.

Schwarzival a dobogón

Az Albert Parkban rendezett futamon Lewis Hamilton elsősége egy pillanatig nem forgott veszélyben. Csapattársa, Nico Rosberg megnyugtató előnnyel ért célba a négyszeres világbajnok Vettel előtt (aki a második kiállások után jött be Massa elé). A futamot összesen tizenegyen fejezték be. Pontszerző helyen ért célba még Massa, Nasr, Ricciardo, Hülkenberg, Ericsson, Sainz és Pérez.

„A csapatom fantasztikus munkát végzett ma, fantasztikus érzés a dobogó tetején állni, főleg veled” – nyilatkozta az interjút készítő Arnold Schwarzeneggernek a győztes Hamilton, majd viccesen megjegyezte: „Azt hittem, magasabb vagy!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?