Két vonalon is extraligás a komáromi röplabda

<p>Két különböző forrásból törtek felfelé, két külön úton jutottak az élvonalba. Ami közös bennük, hogy mindkét röplabdacsapat komáromi, s múlt hét végén az extraligás osztályozóban egyaránt a második helyen végeztek: a VK Spartak a férfiak, a VC UJS (a Selye János Egyetem klubja) a nők mezőnyében.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Ősztől tehát mindkét vonalon vélhetően lesz csapata a Duna-parti városnak a legjobbak mezőnyében.

Történelmi siker

Hosszú folyamat eredménye a Spartak feltörése. „Köszönet a régi játékosoknak, akik életben tartották a komáromi férfiröplabdát, és velük együtt a kezdetektől idáig jutottunk – hálálkodik Jobbágy Lajos másodedző, az utánpótlás istápolója, aki felidézi, hogy az alapokat a múlt század hatvanas éveiben az ipari iskola klubjában rakták le. S mivel egyik komáromi egyesület se fogadta be őket, a perbetei Slávia szárnyai alá kerültek. Évekkel később nagy nehezen jutottak be a Spartakba, önálló klubként 1992 óta léteznek. Hat év I. ligás szereplés után harmadik próbálkozásra nyílt meg előttük az extraliga kapuja. „Érdekes egybeesés, hogy 2007. április 14-én lett csapatunk szlovák diákbajnok, s idén éppen ezen napon harcoltuk ki az extraligát a felnőtteknél” – jegyzi meg Jobbágy Lajos. Sikertörténetükből Németh Ödön vezetőedző árul el újabb részleteket. „Abból a bajnokcsapatból négyen vannak a mostani feljutók között. Hozzájuk kerestünk más játékosokat, s idén még újabbakkal erősítettünk, főleg a fővárosból – újságolja. – A korábbi két évben még nem volt elég erős a csapatunk az osztályozóban, idén azonban már összerázódott a társaság. Nagy történelmi siker ez a feljutás, ugyanakkor nagy kihívás is. Mert az extraliga már egy teljesen más kategória. Most erre kell felkészülnünk. Büszkék vagyunk arra, hogy saját erőnkből képesek voltunk idáig eljutni, miközben a játékoskeret fele komáromi. Sportszerető nézőink megérdemlik, hogy extraligát lássanak Komáromban.”

Hogy milyen nagy szerepe van sikerükben a közönségnek, azt Jobbágy Lajos is aláhúzza. „Úgy álltunk ki vasárnap a komáromi osztályozótorna utolsó meccsére, hogy mindegy volt, hogyan játszunk, biztos továbbjutók voltunk – említi a legfrissebb példát. – Nem akartuk, hogy a közönség csalódjon bennünk. Teljes erőbedobással játszott a csapat, és harmadik meccsét is megnyerte, legyőzve a kellemetlen zsolnaiakat. A szurkolókat nem lehet becsapni, év közben s az osztályozóban is hetedik játékosként segítettek bennünket. Fantasztikus légkört teremtettek a zárótornán, űzték-hajtották röplabdázóinkat.”

A feljutás óriási feladat elé állította a klubvezetést. A következő napok, hetek az extraligához szükséges anyagi háttér előteremtéséről szólnak majd, mert nem kívánják átadni másnak az élvonalbeli rajtjogot.

Várt célba érés

Nyolc év elteltével láthatnak újra komáromi női röplabdacsapatot az élvonalban. 2001 és 2005 között négy évadot már játszottak a Duna-partiak a legjobbak között, 2005-ben Forplast néven (az akkori Slávia UK fiókklubjaként) negyedikek voltak az extraligában. Mivel ősztől nem volt hol játszaniuk, a következő bajnokságba már nem jelentkeztek be, hozza elő a fő okot Kiss Tibor, aki edzőként irányította az akkori sikercsapatot, jelenleg pedig csapatvezetői beosztásban mindenese a klubnak. „Mi ezt terveztük, vagyis a feljutást. Mindössze az volt a kérdés, hogy játékosaink képesek lesznek-e megbirkózni a feladattal – jelenti ki a feljutás kapcsán a komáromi női röplabda kulcsfigurája. – A garamszentkereszti zárótornán is simán nyertünk a rimaszombatiak, gond nélkül a turócszentmártoniak ellen, s ezzel már elvileg továbbjutottunk. Bejött, amit vártunk, minden sikerült. A Žiar ellen is 2:0-ra vezettünk, de elfáradtak a lányok, és kikaptak. Szerencsére csak ezen a meccsen ütközött ki, amitől a korábbiakban féltünk, játékosaink lelki összeomlásától.”

A Selye János Egyetem színeiben voltaképpen a pozsonyi Slávia EU játékosai játszanak, azok, akik nem kerülnek az első csapatba. Rendre egyetemisták, a fővárosban tanulnak és edzenek, s a hétvégén a Komáromi Egyetemi Központ sportcsarnokában fogadják ellenfeleiket. „Nagyon nagy lépést tettünk a feljutással. Teljesítettük a bajnokság előtt tett ígéretünket. Továbbra is egyetemi klub maradunk, vállaljuk az extraligát, megyünk tovább – utal a kialakult helyzetre Kiss Tibor, aki szerint a Selye Egyetem vezetése jó feltételeket teremt a munkájukhoz. – Tóth János rektor a klubelnökünk, így szoros az együttműködés, és marad a kapcsolatunk a Slávia EU-val is. Stanislav Martinát edző feladata lesz az extraligás keret összeállítása. Tapasztalt szakember, aki él-hal a csapatért. Biztosan jól felkészíti a lányokat az extraligára is. Annyit már most elárulhatok, hogy itthoni bajnoki mérkőzéseinket mindig szombaton 19 órakor fogjuk játszani.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?