Keserédes ünneplés - helyszíni beszámoló Austinból

f1 usa

A győztes Bottas és a világbajnok Hamilton öröme sem volt teljes a Forma–1-es Amerikai Nagydíj után. Hangulatképek és benyomások Austinból.

A Forma–1-es szezon 19. versenyén, az Amerikai Nagydíjon rajt-cél győzelmet aratott Valtteri Bottas, a Mercedes istálló finn pilótája. Boldogsága mégsem volt felhőtlen. A második helyen célba érő Lewis Hamiltonnak ugyanis a dobogó második foka is elég volt ahhoz, hogy megnyerje az idei világbajnokságot, és ezzel megszerezze élete hatodik világbajnoki címét. Csapattársa az austini futamgyőzelme ellenére legbelül csalódásnak és kudarcnak érzi a bajnokság elvesztését, ám a hatszoros brit bajnok boldogsága sem volt teljesen felhőtlen, hiszen barátja és legfontosabb tanácsadója, Niki Lauda ebben a pillanatban már nem lehetett vele.

Mindenki szurkolt

Valtteri Bottas elmondása szerint idén futja eddigi pályafutása legjobb formáját. A világbajnoki címhez ez mégsem volt elég. A finn pilóta elmondta, tudja, a szezon során rengeteg tényező volt, ami befolyásolta az esélyeit a végső diadalra. Voltak egyéni hibái, de egy egyszerű pechsorozat is közrejátszott abban, hogy meg kellett elégednie a második hellyel. Ahogy összegezte, nem marad más hátra, mint tanulni az eddigiekből, és küzdeni tovább.

Lewis Hamilton a verseny utáni sajtótájékoztatón Niki Lauda emléke előtt tisztelgett, majd elárulta, talán még fel sem fogja, mi történt vele. A legjobb számára az a tudat és érzés, hogy egész hétvégén támogatta a családja. Sőt! Nem emlékszik már évek óta olyan versenyre, ahol apja, anyja, valamint mostohaapja és mostohaanyja is a helyszínen szurkolt volna neki. 

A Red Bull csapat holland pilótáját, Max Verstappent, a hétvége harmadik helyezettjét a verseny utáni sajtótájékoztatón a bajnokságról és reményeiről kérdezték. Sokan arra voltak kíváncsiak, a Red Bull istálló kész-e megküzdeni a konstruktőri bajnokság második helyéért. Max rezzenéstelen arccal jelentette ki, hogy a szakadék közöttük és a Ferrarik között ehhez már túl nagy (113 pont, miközben már csak két verseny van hátra), de igyekeznek még izgalmassá tenni a versenyt.

Vettel rejtélye

A hétvége nagy meglepetése sokak számára a Ferrari gyenge teljesítménye volt, bár a Mercedes és Red Bull versenyzője, Bottas és Verstappen is egyhangúlag azon a véleményen volt, hogy őket ez a leszereplés nem lepte meg.

A Ferrari pilótája, Sebastian Vettel továbbra is kitart állítása mellett, hogy nem tudja, mi történt az autójával, és nem tudja, mi okozta a jobb hátsó felfüggesztés törését, ami miatt már az első körökben fel kellett adnia a versenyt. Vettel meggyőződése, hogy nem hajtott rá a 8. kanyarba a verseny előtti este felhelyezett kerékrázóra. Az FIA azért döntött szombat este a kerékrázó kirakása mellett, hogy elvegye a pilóták kedvét a kanyarlevágástól. Vettel állítása ellenére csapattársát, Charles Leclercet a csapata rádión úgy figyelmeztette: „Vigyázz a nyolcas kanyarban, nehogy úgy járj, mint Seb!”

Galéria

Profi szervezés

Egy újabb remekül megszervezett versenyt zárt le a száguldó cirkusz vasárnap este. A pénteki szabadedzés után a pilóták panaszkodtak a pályán lévő huplikra, Lewis Hamiltont például annyira megviselte a pálya állapota, hogy minden médiaeseményét törölte fejfájásra hivatkozva, melyet a bukkanóknak tulajdonított. A szervezők profizmusát bizonyítja, hogy komolyan vették a pilóták panaszait, és még este nekiálltak javítani az austini Cota felszínén. A változás látványos volt, amit nemcsak a szombati szabadedzés és kvalifikációs eredmények, de a versenyzők összegzése is alátámasztott. Úgy nyilatkoztak, ennek a pályának pontosan ez a sajátossága: meg kell találni az ideális ívet a haladásra, és akkor használható.

Austin azt adta nekünk, amit vártunk: amerikai pompát és ünneplést. A rajtkockáknál nem hiányoztak a texasi pomponlányok és cowboyok, de az amerikai nagy sztárok sem. Nem kisebb nevek bukkantak fel a paddockban, mint Michael Douglas, Will.I.Am a BlackEyedPeas-ből vagy épp Matthew McConaughey. Kevés versenyről mondhatjuk el, hogy minden jegy elkelt a hétvégére, de Austinban mind egy szálig elfogytak a belépők. Nem csoda, hogy a tervezett versenybővítés kapcsán komolyan fontolgatják az amerikai futamok számának növelését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?