Késely Ajna második érme, Hosszú lecsúszott a dobogóról

Késely Ajna bronzérmes lett 1500 gyorson, Hosszú Katinka a negyedik lett 100 háton a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságon.Késely egyéni csúcsaA 16 éves Késely Ajna a 3.

Késely Ajna bronzérmes lett 1500 gyorson, Hosszú Katinka a negyedik lett 100 háton a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságon.

Késely egyéni csúcsa

A 16 éves Késely Ajna a 3. legjobb idővel jutott a női 1500 m gyors döntőjébe, ahol végig jól versenyezve, 16:03.22-es idővel, óriási egyéni csúccsal bronzérmes lett. A számot a 800 méteren is győztes olasz Simona Quadarella nyerte, a második a német Sarah Köhler lett.

„Ezerszer jobban esett, mint tegnap reggel. Próbáltam nem az olasszal és a némettel menni, de belülről végig azt éreztem, Úristen, mennyire jó lenne tartani a lépést, viszont azt is tudtam, ha ezt megtenném, a végére nem maradna erőm. Örülök az éremnek nagyon, de annak még jobban, hogy nyolc másodpercet tudtam javítani az egyéni legjobbamon!” – nyilatkozta Késely.

Három századon múlt

Női 100 m háton két magyar is érdekelt volt a döntőben: Hosszú Katinkától érmet vártak, Burián Katalin pedig meglepetést okozhatott volna. Végül egyikük sem végzett dobogón, a szám olimpiai címvédőjének, Hosszú Katinkának három századmásodperc hiányzott a bronzhoz, végül a negyedik helyen végzett. Az Európa-bajnok az orosz Feszikova lett, Burián Katalin hetedikként csapott célba.

Miért pont a pillangó?

A férfiaknál és a nőknél is magyar versenyző nyerte a 200 pillangót, Milák Kristóf és Kapás Boglárka állhatott a dobogó tetejére. Mindkét számban óriási most a magyar dominancia, a férfiaknál Kenderesi Tamás ezüstérmes lett, és időeredményével döntős lett volna Biczó Bence és Cseh László is, de egy nemzetből csak két versenyző kerülhet a fináléba. A nőknél Szilágyi Liliána hatodik lett, Jakabos pedig szintén a nemzeti korlátozás áldozata lett.

Sós Csaba szövetségi kapitány az Indexnek beszélt a jelenségről: „A véletlenek összjátéka, hogy a férfiaknál és a nőknél most ebben a számban vagyunk a legerősebbek. Nekünk még mindig jobban fekszik, ha a nagy állóképességet igénylő, igazán munkás, a felkészülési időszakban sok úszással járó számokban keressük az eredményességet. De alkalmasság nélkül nem lehet csak úgy valakit a pillangóra rábírni, ez a tétel a többi úszásfajtára is igaz. Valaha nagy volt a különbség az első és a nyolcadik között egy vb-döntőben, vagyis könnyebben lehetett érvényesülni, de ez ma már nem feltétlenül van így. Az viszont igen, hogy a magyar versenyzők nem riadnak vissza a munkától.”

Kapás Boglárka a közelmúltban főleg a hosszútávú gyorsúszószámokban ért el sikereket, ám a 200 pillangó sem idegen tőle, hiszen ebben a számban lett 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok. „Nagyon fontos ez a győzelem a karrieremben” – mondta Kapás, aki hozzátette, szívesen vállalná ezt a számot a tokiói olimpián is. – Körülbelül fél éve vagyunk rajta újra a pillangón, szóval biztosan van még benne, és addig nem is nyugszom, amíg nem lesz meg az a 2:06-os idő.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?