Kaszparov szerencséje

Bled. A sakkolimpia kilencedik fordulójában a magyar férfi válogatott szenzációs győzelmet aratott a címvédő, a rajtlistát vezető, éllovas orosz csapat ellen. Három döntetlen (Lékó–Kaszparov, Polgár Judit– Griscsuk, Almási–Halifman) mellett Ruck Róbert nyerése hozta meg a diadalt.

Bled. A sakkolimpia kilencedik fordulójában a magyar férfi válogatott szenzációs győzelmet aratott a címvédő, a rajtlistát vezető, éllovas orosz csapat ellen. Három döntetlen (Lékó–Kaszparov, Polgár Judit– Griscsuk, Almási–Halifman) mellett Ruck Róbert nyerése hozta meg a diadalt. Jól tartotta magát a szlovák férficsapat, amely 1,5:2,5-re kapott ki az esélyesebb kínaiaktól. Movszeszijan, Ftáčnik és Tyimoscsenko remije mellett Markoš vesztette el partiját.

A magyar női trió is nyert, 2,5:0,5-re verte a cseheket, feljött az ötödik helyre. Vajda Szidónia és Dembo Jelena győzelme mellett Gara Anita remizett. Még fölényesebb volt a szlovák csapat sikere, 3:0-ra bizonyult jobbnak a litvánoknál. Pokorná, Hagarová és Cigániková is megszerezte a teljes pontot.

Óriási érdeklődés előzte meg a 35. sakkolimpia rangadóját, a magyar-–rosz összecsapást. A mérkőzéssorozat egyik csúcspontja volt a világbajnokjelölt Lékó és az exvilágbajnok Kaszparov partija. Lékó a megnyitás után alaposan belemerült az állásba, vezércserét ajánlott ellenfelének, aki bízott a végjátékban futója erejében. Az elsőszámú magyar nagymesternek fogyott az ideje, Garri Kaszparov addig erőszakoskodott, hogy kikaphatott volna. Szerencséjére Lékó Péternek csak másodpercei voltak, s huszárjával nem a nyerő mezőre lépett.

Kevesebbet kellett izgulni Polgár Juditért. Remek formában játszik, a csapat legeredményesebb versenyzője, nem okozott számára nehézséget, hogy kiremizze Griscsukot. Az oroszok kapitánya, Raskovszkij korántsem volt elégedett a döntetlennel, meg is szidta a 19 éves titánt érte. Almási Zoltán és Halifman partija végig a döntetlen mezsgyéjén haladt. Mindenki tudta, hogy a csata a negyedik táblán dől el. Sokan csodálkoztak Kállai Gábor kapitány döntésén, hogy Ruck Róbertre bízta Szvidlert. A kapitányi bizalmat az idei bajnok nem is hálálhatta volna meg szebben, mint egy álomszerű nyeréssel. Fura megnyitás után a szombathelyi nagymester hosszas gondolkodásba esett, míg Szvidler szokásához híven még sántikálva is rengeteget sétált. Ruck ideje fogyott, Szvidler egyre lezserebben húzott, s elnézett egy kiskombinációt, gyalogot vesztett. Nekivörösödött, de már nem volt mentsége.

A verseny állása – férfiak: 1. Oroszország 25,5; 2. Magyarország 25, 3. Kína 24 ... 8–4. Szlovákia 22,5 pont. Nők: 1: Grúzia 22, 2. Kína 19, 3. USA 18,5 ... 5. Magyarország 17,5 ... 6–. Szlovákia 17 pont. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?