Sport

Kassa 30 millió eurót kér az EYOF-ra

Kassa | A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Kassának nincs elég pénze a 2021-es európai ifjúsági nyári olimpiai fesztivál megfelelő szintű megrendezésére.
Orosky Tamás

2019. március 5. 19:00

Kassa főpolgármestere, Jaroslav Polaček tegnap arról tájékoztatta a nyilvánosságot, nincs szó arról, hogy visszalépnének a 2021-es európai ifjúsági nyári olimpiai fesztivál (EYOF) megrendezésétől, amit még 2016-ban nyert el a város.

Mindez a Szlovák Olimpiai Bizottság (SOV) hétfői nyilatkozatára volt válasz, melyben a szervezet komoly kétségeinek adott hangot a szervezést illetően. Az SOV-t meglepte, hogy a kassai városi képviselő-testület a rendezéstől való visszalépésről szóló határozatról tárgyalt február közepén. A szervezet már akkor levélben fordult a városvezetéshez, hogy a hónap végéig kötelezettséget vállaljon a rendezésre, ellenkező esetben a visszalépésről informálják az európai társszervezeteket. A levélre nem érkezett válasz, így utolsó határidőként március 8-át jelölte meg az SOV.

Polaček tegnapi nyilatkozatában elutasította a vádat, amely szerint a város nem különített volna el semmilyen összeget az EYOF-ra. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy nem régi sportcsarnokok toldozásában-foldozásában látja a megoldást – az új infrastruktúra kiépítéséhez viszont sem elegendő anyagiakkal, sem kész projektekkel, sem építési engedélyekkel nem rendelkezik a város és Kassa megye vezetése sem. 

„Két alternatívát terjesztünk be a képviselő-testület elé. Ha a kormány biztosít 30 millió eurót az EYOF kiadásaira, amelyhez a korábbi memorandum értelmében 18 millió euró jön pluszba a Nemzeti Teniszközponthoz, azt fogom javasolni a képviselőknek, hogy támogassák az ifjúsági fesztivál rendezését – szögezte le Polaček. – Amennyiben a kormány ezt nem teszi meg, azt fogom kérni a képviselőktől, vonják vissza a 2016-ban elfogadott határozatot, amelyben bólintottak az EYOF rendezésére.”

Polaček szerint – az SOV állításával ellentétben – folyamatosan kommunikálnak Anton Siekellel, az SOV elnökével is.

A Szlovák Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint a kormány 12 millió eurót szán az EYOF rendezésére.

Korábban már volt példa arra, hogy Szlovákiában botrányba fulladt egy olimpiai szintű esemény megrendezése. 2013-ban egy héttel a rajt előtt fújták le a magas-tátrai téli siketlimpiát, miután gyakorlatilag semmi sem állt készen a már érkező sportolók fogadására. A siketlimpia főszervezőjét később többrendbeli csalás és sikkasztás miatt 14 és fél év börtönbüntetésre ítélték. ⋌

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Helsinkiben díjazták az alakítását

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Tragikus baleset: egy 18 éves lány vesztette életét

DAC: nem elég dominálni, gól is kell

Merénylet történt egy kabuli esküvőn, nagyon sokan meghaltak

Képernyőn a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?