Káosz a cseh futballban

Prága. Úgy tűnt, a cseh labdarúgó Gambrinus Liga hajrája a Baník-drukkerek ünneplésétől lesz hangos. A fieszta nem is maradt el, bár egyre inkább úgy tűnik, az örömmámor korai volt: az idei szezont ugyanis visszamenőlegesen is beárnyékolja a napokban kirobbant korrupciós botrány.

Hiába próbálkozott a prágai Štajner. Az ominózus FC Synot–Sparta mérkőzést a hazaiak 2:0-ra nyerték meg. A rendőrség szerint a Synot igazgatója némi külső segítséget kért a partjelzőtől, 175 ezer cseh koronáértsynot.cz-felvételHétvégén még csak azt lehetett tudni, hogy a rendőrség letartóztatta Jaroslav Hastíkot, az FC Synot futballklub igazgatóját, amint egy benzinkúton 175 ezer cseh koronát akart átadni a hat héttel ezelőtti Synot–Sparta (2:0) mérkőzés partjelzőjének, Stanislav Hruškának. Tegnap aztán kiderült az is, hogy a Blša-ny–Synot (1:3) mérkőzés eredménye is befolyásolva volt: a rendőrség adatai szerint Václav Zejda játékvezető 120 ezer cseh koronát kapott a Synot igazgatójától. A cseh játékvezetői testület mindkét gyanúba kevert bírót eltiltotta, de az is lehet, hogy Milan Brabec, a testület elnöke is lemondásra kényszerül. A rendőr-ség ráadásul azt is jelezte, hogy a korrupciós ügyben további érintett csapatokról tud.

A nyomozás jelenlegi állása szerint az biztosnak tűnik, hogy sem a Synot–Sparta, sem a Blšany–Synot mérkőzés eredménye nem marad érvényben. Mindkét esetben a Synot ellenfele kapná a 3 pontot, 3:0-s gólaránnyal. A versenykiírás szabályzata alapján ugyanis így kell eljárni akkor, ha valamelyik csapat nem becsületes eszközökkel próbálná meg befolyásolni egy meccs eredményét. Mérkőzés megismétlését csak akkor rendelheti el a szövetség, ha az eredményt egy harmadik fél befolyásolta volna, itt azonban a Synot igazgatójáról van szó. Egyelőre nem zárható ki az a variáns sem, hogy a Synotot kizárják a bajnokságból.

Amennyiben a pontokat a Sparta és a Blšany kapná, az azt is jelentené, hogy két fordulóval a bajnokság befejezése előtt változik a tabella, és a legutóbbi hétvégén már biztos bajnoknak tűnő Baník Ostrava nyolcpontos elő-nye ellenére még nem tekinthető bajnoknak, hiába volt a nagyszabású ünnepség szombatról vasárnapra virradóra. Ha ugyanis a hétvégi Ostrava–Sparta meccsen prágai győzelem születik, a Sparta két pontra megközelíti a Baníkot, s a döntés az utolsó fordulóra marad. (idnes)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?