Kajak-kenu vb az olimpiai kvótákért

kajak
Duisburg |

Szerdától vasárnapig Duisburgban rendezik az idei kajak-kenu világbajnokságot, amelyen a dobogós helyeknél is fontosabbnak ígérkezik az olimpiai kvóták megszerzése.

Különösen igaz ez azon számoknál, amelyekben kizárólag ezen a versenyen lehet megváltani a párizsi ötkarikás játékokra szóló repjegyet. Közéjük tartoznak a kajak négyesek 500 méteres küzdelmei, melyeket egyébként is kitüntetett figyelem szokott övezni. Duisburgban – tisztán európai részvételű döntő esetén – az első hét egység szerez olimpiai kvótát; értelemszerűen ha a fináléban két másik kontinens hajója is ott lesz, akkor az eredménytől függetlenül mindenki utazhat Párizsba.

Mindenki tudja, mi a tét, beleadtuk a felkészülésbe a maximumot. Profi hozzáállással végeztük el az edzéseket, kíváncsian várom a vb-t – mondta lapunknak Zalka Csaba, a szlovákiai négyes tagja, akit a szolnoki gyakorlások utolsó napjaiban értünk utol telefonon. – Javultunk a szezon első feléhez képest, az időeredmények mindenképpen azt mutatják. Másrészt, egy dolog, hogy mi jobbak vagyunk, de a többiek is próbáltak további 1-2 tized másodperceket lefaragni az idejükből, az olimpiai bajnok németek például megcserélték az egység második és negyedik tagját.

Hasonló lépésre szánta el magát a szlovákiai szakvezetés is: mivel az idény három komoly nemzetközi versenye közül kettőn – a szegedi világkupán és a krakkói Európai Játékokon – nem került a döntőbe a férfi K4-es, Samuel Baláž és Denis Myšák kicserélkeztek az első két helyen. (Zalka és Botek Ádám maradt a harmadik, illetve negyedik beülőben). Mindez jó ómen lehet, Myšák a hajó orrában ülve ezüstérmet szerzett K4 1000 méteren a riói olimpián, igaz, akkor még Vlček Erik, Tarr György és Linka Tibor ült mögötte. „Nekem kifejezetten jót tett a helycsere, de a többiek sem panaszkodtak. Éreztük, hogy valamin változtatni kell. Viszont annyira szoros a mezőny, hogy tizedek fognak dönteni, illetve az, hogy ki a jobb fejben. A pszichika nagyon fontossá vált: aki nem csinál hibát, az nyer, mert kicsit olyanná vált az 500 méter, mint régen a 200 volt, nem fér bele a rontás – magyarázta Zalka, majd (elnézést kérve a kifejezésért) tömören összefoglalta duisburgi céljaikat. – Az a lényeg, hogy ne szarjunk be.”

kajak

Jöhet a hetedik?

Zalkáékkal közösen Vlček Erik is Szolnokon készült a vb-re, mivel párostársa, Botek Ádám ezúttal is kombinálni fogja a két számot, a négyes mellett K2 500-on is megpróbál kvótát szerezni. „Jó hangulatban és sokat edzettünk. Most már a formaidőzítésen van a hangsúly. Az, hogy a szezon elején mi volt, nem számít” – mondta lapunknak Vlček. A 41 éves legendát előbb egy betegség hátráltatta, majd az EJ-n Botek helyett Gacsal Ákossal ült egy hajóba, mivel időben túl közel bonyolították le a négyesek és a párosok versenyeit. „Az volt a fő, hogy versenyezzünk, és felmérjük a mezőnyt. Ádámhoz nem volt nehéz visszaszoknom, mivel az egyik legjobb szlovákiai kajakosról van szó. Az időink jók, optimistán, de visszafogottan várjuk a vb-t – jegyezte meg Vlček. – Már az előfutam is erős lesz Duisburgban, a litvánok és a szerbek is nagyon jók, ott is kellő alázattal kell rajthoz állnunk. De az egész szezon alapján a középfutam ígérkezik igazán halálosnak Ha az jól sikerül, a döntőben már meg kellene, hogy csípjük legalább a hatodik helyet.”

Ami természetesen olimpiai kvótát érne – Vlček szavai szerint hatalmas eredménynek tartaná, ha hetedszerre is szerepelhetne ötkarikás játékokon. De a 41 éves legenda nem akar plusz terhet rakni a saját vállukra. „Tudjuk, hogy képesek vagyunk kievezni a kvótát, csak nem szabad elrontanunk semmit. Ha úgy érünk be a célba, hogy mindent kiadtunk magunkból és nem voltunk képesek többre, akkor az eredménytől függetlenül jó érzéssel fogom zárni a vb-t” – tette hozzá Vlček.

Szegedi déjà vu?

A szlovákiai küldöttségnek egy nagy visszatérője is van Gelle Péter személyében. A párkányi származású kajakos idei első nagy világversenyére készülhet, köszönhetően a válogató eredményeinek: K1 1000 méteren és Gacsal Ákossal K2 1000 méteren is rajthoz állhat a világbajnokságon. „A válogató után magashegyi edzőtáborozáson vettünk részt Livigne-ben. Ákossal nagyon jó összhangban vagyunk, egyedül a rossz, hideg, esős időjárás okozott gondot. Jól jött a hazai meleg utána” – nyilatkozta az Új Szónak Gelle.

A helyzete kicsit hasonló, mint 2019-ben a szegedi vb előtt volt, ahol kisebb megleptésre egyesben a negyedik helyen zárt, megszerezve a kvótát a tokiói olimpiára. „Azóta már sok idő telt el, 15 évvel fiatalabb riválisokkal is meg kell küzdenem, nem alszik a konkurencia, Úgy vagyok vele, hogy nincsenek nagy elvárásaim – jegyezte meg a 39. születésnapját éppen ma ünneplő kajakos, de azért az ideális forgatókönyv megvan a fejében. – A sűrű program miatt fontos lenne, hogy K2-ben egyből a döntőbe jussunk. Ezt el is várom magunktól, a top 5-öt megcélozhatjuk ebben a nem olimpiai számban. K1-ben már bonyolultabb a helyzet, új rendszerben bonyolítják le a versenyt, amelynek lesz A és B elődöntője is, más-más továbbjutási kulccsal. A célom, hogy az előbbibe kerüljek.”

Gellét Duisburghoz kellemes emlékek fűzik, 2013-ban a német városban érte el ebben a számban az első jelentős eredményét (vk-7. hely). De nem csak emiatt kedveli a mostani vb helyszínét, a többi megszólított kajakossal egyetemben: a remek infrastruktúra, a helyismeret, a tökéletes, oldaszél nélküli pályák, a sok néző mind olyan tényező, ami hozzáad(hat) egy kis pluszt a teljesítményhez.

Három női hajó

A női mezőnyben ezt három szlovákiai hajó próbálja meg kihasználni. Az 500 méteren versenyző négyes, Katarína Pecsuková, Bugár Réka, Sidó Bianka és Mariana Petrušová számára a top 7 érne biztosan olimpiai szereplést (az összesen 10 kvótán legalább négy kontinens hajóinak kell osztozniuk). Közülük párosban Pecsuková és Sidó áll rajthoz ugyanezen a távon, K1 200 méteren pedig Bugár Réka méretteti meg magát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?