Jugoszlávia aranyérmes

Indianapolis. Drámai mérkőzésen, hosszabbítás után a jugoszláv férfi kosárlabda-válogatott legyőzte az argentin csapatot, s címét megvédve ötödször is világbajnok lett.
A döntőben: Jugoszlávia–Argentína 84:77 (41:39, 75:75. Legeredményesebbek:: Bodiroga 27, Stojakovic 26, illetve Oberto 28, Scola, Wolkowyski 11-11.

Indianapolis. Drámai mérkőzésen, hosszabbítás után a jugoszláv férfi kosárlabda-válogatott legyőzte az argentin csapatot, s címét megvédve ötödször is világbajnok lett.

A döntőben: Jugoszlávia–Argentína 84:77 (41:39, 75:75. Legeredményesebbek:: Bodiroga 27, Stojakovic 26, illetve Oberto 28, Scola, Wolkowyski 11-11. Az esélyesebb, a vb-n azonban az előcsatározások során kétszer is vereséget szenvedő jugoszlávok alaposan megszenvedtek a döntőig száz százalékos argentinok ellen. A legnagyobb csillagukat, Ginobilit lábsérülés miatt a 3. negyedig nélkülöző dél-amerikaiak sokáig rendkívül fegyelmezetten kosaraztak, az utolsó két és fél percet 8 pontos előnnyel kezdték. Ekkor Bodiroga megrázta magát, szinte egyedül egyenlített, sőt a végén Divac meg is nyerhette volna a meccset csapatának. A rutinos center azonban két büntetőt hibázott, de a ráadás végül a címvédő sikerét hozta.

A vb végeredménye: 1. Jugoszlávia, 2. Argentín, 3. Németország, 4. Új-Zéland, 5. Spanyolország, 6. Egyesült Államok, 7. Puerto Rico, 8. Brazília, 9. Törökország, 10. Oroszország, 11. Angola, 12. Kína, 13. Kanada, 14. Venezuela, 15. Algéria, 16. Libanon.

Dirk Nowitzkit, a bronzérmes német válogatott kiemelkedő klasszisát választották a világbajnokság legjobb játékosának. A Dallas Mavericks sztárja mérkőzésenként átlagban 24 pontot dobott, 8.2 lepattanót szerzett, s 2 kísérletet blokkolt. Az Új-Zéland elleni helyosztón 29 ponttal járult hozzá csapata 117:94-es győzelméhez.

Nowitzki mellett az aranyérmes jugoszláv együttes csillaga, Predrag Sztojakovics, valamint az argentin Emanuel Ginobili, az új-zélandi Pero Cameron és a kínai Csao Ming került a vb álomcsapatába.

Hétfő hajnalban már óriási tömeg ünnepelte Belgrádban a férfi kosárlabda-válogatott ötödik világbajnoki címét. Az utcákat ellepték a zászlókat lengető örömittas rajongók, míg az autóvezetők folyamatos dudálással köszöntötték a győzteseket. Időnként ünnepi fegyverropogás is hallatszott a jugoszláv fővárosban.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség azt tervezi, hogy a következő férfi világbajnokságon már nem 16, hanem 24 csapat vesz részt.

A jugoszláv diadallal zárult indianapolisi seregszemle legnagyobb csalódását az NBA-profikat felvonultató amerikaiak 6. helye mellett az alacsony nézőszám jelentette. A 28 találkozót átlagosan 6033 szurkoló tekintette meg a két csarnokban. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?