Jindra az edző, Uhrin a tanácsadó – de ki irányít a kolozsvári CFR-ben?

Kolozsvár |

<p>A Kolozsvári CFR 1907 gárdájánál az utóbbi időben nem csak a játékoskeret állandó frissítése van napirenden: az edzők sem igen érezhetik biztonságban magukat a román bajnoki címvédőnél.</p>

A kolozsvári vasutasklub, azaz a CFR vezetői valószínűleg úgy vélik, hogy a gyakori edzőváltás közvetve jó hatással van a játékosokra: kizökkenti őket a rutinból, s folyamatosan igyekeznek a maximálisat nyújtani, hogy edzőtől függetlenül a kezdőcsapatban kapjanak helyet. Mindebben lehet némi igazság, legalábbis a csapat szereplése igazolni látszik vezetőinek – és vélhetően tulajdonosának – ezen elméletét. Tény viszont, hogy mióta a CFR történetében elkezdődött a Pászkány-éra, nem egy váratlan edzőváltásra kapták fel a fejüket a csapat szurkolói: már az alsóbb osztályban is menesztett a klubvezetőség olyan edzőket, akikkel elég jól ment a csapat.
Andonesemvolt jó Nem változott ez akkor sem, amikor a CFR visszajutott az élvonalba. Abban az időben az jelentette a bombát, hogy a gárda játékosedzőként leszerződtette Dorinel Munteanut, a román labdarúgás kiemelkedő alakját, aki többek között azzal büszkélkedhet, hogy a válogatottsági csúcsot tartja a nemzeti tizenegyben. Munti az UEFA-Intertotó-kupa döntőjébe vezette az együttest, amelyről akkor hallott először Európa, majd a következő idény elején több fordulón át a táblázat élén villogott a gárda. Aztán a népszerű játékos (és edző) hirtelen gondolt egyet, és botrányos körülmények között továbbállt – többek között azért, mert állítólag tudomására jutott, hogy főnökei az ő tudta nélkül új edző után néztek.
Nem volt maradása a csapatnál az őt követő, a 2006/2007-es idény második felében edzősködő olasz Cristiano Bergodinak sem, pedig a csapat dobogós lett vele – története során először. Ioan Andone következett, aki már nyert bajnokságot román csapattal – a váltás ismét jó húzásnak bizonyult, hiszen tavaly nyáron a csapat nemcsak a bajnokságot, hanem a Román Kupát is megnyerte. Mégis, amikor tavaly ősszel a CFR felemás rajtot vett a bajnokságban, Andonénak is mennie kellett. A román sajtó Oleg Protaszov nevét rebesgette utódként, ám meglepetésre a klub az Andone mellett másodedzőként tevékenykedő Maurizio Trombettát nevezték ki „prímássá”, aki korábban Olaszországban is csak másodedzőként dolgozott. Ő volt a kispadon, amikor a CFR a Bajnokok Ligájában, idegenben megverte az AS Rómát, majd döntetlent játszott a Chelsea-vel. De amint az várható volt, a téli szünetet a bajnoki dobogó közelében töltő CFRtől neki is távoznia kellett – az edzőváltás ezúttal igencsak szappanopera ízűre sikeredett, hiszen egyik percben úgy nézett ki, hogy Trombetta marad az edző, a másikban pedig úgy, hogy mégse. Közel egyhónapos bizonytalanság után végül megjelent az újabb „bomba” a CFR honlapján: péntektől a cseh Aleš Jindrát nevezték ki a klub vezetőedzőjévé.
Miért Jindra?
Jogos a kérdés: miközben mindenki közismert szakembert várt – ismét felmerült például Oleg Protaszov neve –, miért szerződtetett az újabb bajnoki címre aspiráló klub egy fociberkekben ismeretlen, tapasztalattal sem igen rendelkező edzőt a csapat élére, ráadásul két és fél évre? Hiszen a 36 éves szakember, akit ma mutatnak be hivatalosan, legfeljebb azzal büszkélkedhet, hogy a cseh másodosztályban szereplő FK Baník Sokolov csapatánál volt másodedző.
A kérdésre két válasz is van. Az egyik:aklubtudvalamit–és Jindra lesz a román élvonal idei felfedezettje. Sokkal logikusabb – és talán valószínűbb – az a válasz, ami a klub teljes közleményének elolvasása után ötlik fel: a gárda Jindrával párhuzamosan a csapathoz hozta sporttanácsadónak a szintén cseh Dušan Uhrin jr.-t is. A cseh válogatottat Európa-bajnoki ezüstéremre vezető Dušan Uhrin fia a román labdarúgást is jól ismeri, hiszen a Temesvári FC-vel kiváló őszi idényt tud maga mögött, és ha a szakszövetség korábban nem vont volna le hat pontot a temesváriaktól, akkor őszi bajnok lett volna a csapattal. Mindehhez hozzá kell még tenni, hogy a romániai szabályok értelmében egy edző egy idényben nem vezethet két, ugyanabban az osztályban szereplő csapatot –nemnehéz tehát kikövetkeztetni, hogy Uhrin, akivel hathónapos sporttanácsadói szerződést kötött a CFR, minden bizonnyal a következő idényben már a CFR kispadján ül, Jindra helyén. AddigazonbanaCFR-nekigencsak ügyelnie kell a fenti szabály miatt: amennyiben esetleg kiderül, hogy nem Jindra, hanem Uhrin vezeti a csapatot a háttérből, a CFR-t megbüntetheti a szakszövetség. Még akkor is, ha a klub nem halászta el őt a temesvári riválistól, hanem a temesváriak tulajdonosa hirtelen felindultságában – még decemberben–rúgta kiőt…  (Balázs Bence)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?