Jeremy Lin az NBA új sztárja

<p>„A röplabdaedzés holnap lesz, ma kosárlabdáznak“ - mondták neki középiskolás korában, amikor lement a tornaterembe.</p>

„Gyakran előfordult ilyesmi. Az emberek egyszerűen nem számítanak rá, hogy egy ázsiai kosárlabdázhat“ - nyilatkozta évekkel később. A tajvani származású Jeremy Lin az észak-amerikai kosárlabdaliga új sztárja.

Lin néhány hét alatt teljesen megbolondította Amerikát. Pedig a New York Knicks vezetőedzője először csak kényszermegoldásként vetette be a New Jersey Nets ellen - a teljes ismeretlenségből érkező Lin pedig 25 ponttal győzelemre vezette csapatát. A következő meccsen már kezdő volt (életében először az NBA-ben), s újra remekelt. A Utah Jazznek 28 pontot dobott, a Washingtonnak 23-at.
„Az ilyen képességű játékosok nem a semmiből jönnek, csak korábban nem vették őket észre“ - jegyezte meg sokatmondóan Kobe Bryant. Lin élettörténete igazolja a szavait: a tajvani származású kosarast, akinek a szülei a hetvenes években vándoroltak ki az Egyesült Államokba, az NBA-draft előtt nyolc klub is próbajátékra hívta, de sehová sem kellett. „A próbajáték során sosem öt az öt ellen kell játszani. Kettő a kettő elleni, vagy három a három elleni játékban néznek meg minket. Nekem ez nem nagyon megy, sosem kosárlabdáztam így“ - magyarázta a 23 éves, 191 centis irányító, akinek a faji előítéletekkel is meg kell küzdenie. Meggyőződése, hogy az edzők másképp bántak volna vele, ha fekete vagy fehér a bőrszíne. A szurkolók sem kímélték: „Nyisd ki a szemed!“ - kiabálták be neki nemegyszer. A hirtelen jött hírnév esetenként csak fokozta a Linnel szembeni ellenérzéseket. „Az egész felhajtás csak azért van körülötte, mert ázsiai. A fekete srácok nap mint nap ugyanezt csinálják, és feleannyira sem dicsérik őket“ - mondta például a bokszoló Floyd Mayweather. Az a „nap mint nap“ viszont nem egészen igaz: Lin az első olyan kosaras, aki élete első öt NBA-meccse mindegyikén legalább 20 pontig és hét asszisztig jutott.
Amerika Lin-lázban ég. A Sports Illustrated két egymást követő héten hozta a címlapon Lin képét - ilyesmi nem túl sűrűn fordul elő a magazin történetében, s New York-i sportolóval most először esett meg.
Lin ott volt tegnap a fiatal tehetségek meccsén, amely az All Star-hétvége hagyományos felvezetése. Eredetileg nem szerepelt a résztvevők között, de az utóbbi hetekben nyújtott teljesítményének köszönhetően utólagosan bekerült a csapatba. „A sikeremet annak köszönhetem, hogy nincs rajtam nyomás“ - mondta a fantasztikus áttörést követően Lin. Várható volt, hogy egyszer megtörik a lendület: csütörtökön a Miami otthonában Lin elmaradt eddigi teljesítményétől: csak nyolc pontot szerzett, és nyolc labdát eladott. Népszerűsége viszont töretlen, Kínában is rajonganak érte. Az állami vezetők ennek annyira nem örülnek: Lin ugyanis keresztény, s pályafutása befejeztével lelkész szeretne lenni. A kínai sajtóban erről persze egy szó sincs. Paradox módon éppen Lin miatt nem lehet majd élőben, teljes hosszukban közvetíteni a New York Knicks meccseit - a lelátókon ugyanis rengeteg a tajvani zászló, amely Kínában semmiképpen nem jelenhet meg a képernyőn. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?