Iszinbajeva aranyéremmel búcsúzott

<p>Moszkva. A hazai közönség legnagyobb örömére a(z ideiglenesen) visszavonuló orosz Jelena Iszinbajeva nyerte a női rúdugrást a moszkvai atlétikai világbajnokságon. A szlovák Matej Tóth ötödik lett az</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A kétszeres ötkarikás bajnok Iszinbajeva pályafutása harmadik világbajnoki címét szerezte. A 31 éves világcsúcstartó egyedüliként vitte át a 4,89 méteres magasságot, ezzel megelőzte az olimpiai bajnok amerikai Jennifer Suhrt és a világ idei legjobb eredményével büszkélkedő kubai Yarisley Silvát (mindkettő 4,82 m). Az orosz sztár a végén megpróbálkozott az 5,07 m-es világrekorddal, de 29. csúcsdöntése nem jött össze.

„Ez a legértékesebb győzelem a karrieremben. Rengeteg érzés kavarog bennem, és nemhogy elmúlni nem akarnak, egyre erősödnek” – nyilatkozta Iszinbajeva, aki korábban bejelentette, hogy gyermeket szeretne vállalni, ezért felhagy az atlétikával. A szurkolók legnagyobb örömére (akik az eddigi versenynapoktól eltérően végre megtöltötték a nézőteret) tegnap már finomabban fogalmazott. „Nem örökre távozom, csak szünetet tartok. A terhességnek az én esetemben is csak kilenc hónapig kellene tartania – poénkodott Iszinbajeva. – Szívesen visszatérnék a riói olimpiára, meglátom, lesz-e hozzá elég erőm.”

A 2009-ben aranyérmes amerikai LaShawn Merritt nagyszerű futást bemutatva, fölényes győzelemmel hódította vissza 400 méteren a világbajnoki címet, 43,74 másodperces ideje a világ idei legjobbja. A 27 éves futó a 2008-as pekingi olimpián 43,75 másodperces eredménnyel lett olimpiai bajnok 400 méteren, és azóta nem tudta felülmúlni egyéni legjobbját.

800 méteren a mindössze 19 éves etióp Mohammad Aman az új világbajnok (a címvédő, olimpiai aranyérmes és világcsúcstartó kenyai David Rudisha sérülés miatt nem indult Moszkvában), a női 3000 méteres akadályfutás fináléjának első hat helyét pedig a papírformának megfelelően kenyai és etióp atléták szerezték meg: Milcah Chemos Cheywa (Kenya) a világ idei legjobbját futva győzött.

A férfi 50 km-es gyaloglás világbajnoka viszont meglepetésre a tavalyi Európa-bajnokságon és olimpián is negyedik ír Robert Heffernan lett. Kitűnő teljesítményt nyújtott a számban a szlovák Matej Tóth is, aki az ötödik helyen végzett. „Óvatosan akartam kezdeni, de rögtön a rajttól gyors volt a tempó. A 35. kilométeren kisebb hullámvölgybe kerültem, tudtam, ha nem gyorsítok, elvesznek érmes reményeim. Sajnos nem volt rá erőm, olyan ritmust kellett találnom, amivel beérek a célba. Minden centiért és másodpercért megküzdöttem” – nyilatkozta Tóth, akinek eddigi legjobbja egy kilencedik hely volt. A verseny után többen azzal gyanúsították a negyedik helyezett Igor Havrant, hogy egy körrel lerövidítette a távot. „Nem ment kevesebbet az ukrán, én egész idő alatt figyeltem, csak a küldöttségünk és az edzőm szem elől tévesztették őt” – tette hozzá a besztercebányai Dukla atlétája.

50 kilométeren indult a vb legidősebb sportolója, a 43 éves spanyol Jesús Ángel García is (a 20 esztendővel ezelőtti stuttgarti világbajnokság aranyérmese), aki most a 12. helyen ért célba.

Martina Hrašnová meglepetésre nem jutott tovább a női kalapácsvetők tegnapi selejtezőjéből. (MTI, nso, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?