Ismét az amerikaiak nyertek

Perth. Az Egyesült Államok válogatottja megvédte címét a Perth-ben rendezett 16. Hopman Kupán, a teniszezők nem hivatalos vegyes csapat világbajnokságán, a döntőben 2:1-re győzött Szlovákia ellen.

Karol Kučera ugyan legyőzte James Blake-et, ám a Hopman Kupa-döntőt a címvédő amerikaiak nyertékTASR/EPA-feévéteAz amik a 240 ezer dollár prémiumon kívül kaptak még gyémánttal kirakott aranylabdákat is. Eddig csak a tengerentúliaknak sikerült a címvédés, és harmadik elsőségük szintén rekord. James Blake a legendás spanyol Arantxa Sanchez-Vicario után a második teniszező, aki kétszer emelte feje fölé a győztesnek járó kupát. Szlovákia a 10. seregszemlén bizonyult a legjobbnak, amikor a Karol Kučera, KarinHabšudová alkotta együttes nyerte a tornát.

Lindsay Davenport gyorsan, mindössze 51 perc alatt előnyt szerzett az amerikaiaknak, 6:3, 6:1 arányban legyőzte Daniela Hantuchovát. Karol Kučera azonban háromjátszmás, drámai mérkőzésen 2 óra 12 perc alatt bizonyult jobbnak James Blake-nél, így következhetett a mindent eldöntő páros csata. Itt a tengerentúliak esélyt sem hagytak riválisuknak a győzelemre, és 54 perc alatt 6:2, 6:3 arányban nyertek.

Ismert, Szlovákia érdekes módon került a döntőbe, miután a házigazda Ausztrália visszalépett a küzdelmektől, mert Alicia Molik megsérült. Szlovákia válogatottjától azt várták, hogy meglepi ellenfelét, de nem így történt. Hantuchovának ez egyáltalán nem sikerült, harmadik mérkőzését is elvesztette Davenport ellen, ezúttal is sok ki nem kényszerített hibát vétett (összesen 28-at), adogatásait is rendre elhibázta. Az első játszmában 40:0-ra vezetett, de mintha megijedt volna a lehetőségtől, s ezt kihasználta ellenfele. A második szettben egyértelműen dominált a 27 esztendős amerikai, negyed óra után 3:1-es vezetést szerzett, s tulajdonképpen nem hagyta kibontakozni Hantuchovát. „Jól játszottam, pedig nem a legjobban sikerültek adogatásaim” – mondta Davenport, majd hozzátette: „Éreztem, hogy Daniela jobban játszhat, mint az előző meccseken, ezért megfelelően koncentráltam, s meg is nyertem az első játszmát. Tulajdonképpen ez döntött”.

Kučerának győznie kellett Blake ellen, hogy életben tartsa a reményeket. Az első játszmában sokáig mindketten hozták adogatásaikat, később azonban az amerikai agresszív letámadásokkal megnyerte az első szettet. Blake, akárcsak ellenfele, világszínvonalú teniszt mutatott be, az amerikai igyekezett sarokra ütött labdákkal futtatni Kučerát, de az nem fáradt el, s 35 perc alatt megnyerte a második szettet. A harmadikban Blake már 3:0-ra vezetett, Kučera azonban feltámadt, 5:4-re fordított, később azonban két meccslabdát nem érvényesített. Ez mintha feldobta volna a tengerentúli teniszezőt, letámadásos játékkal próbált eredményes lenni, de nem sikerült. Kučera drámai hajrában győzött.

„Aláírom, hogy a torna meglepetései vagyunk – mondta Karol Kučera a meccs után. – Az első két játszmában mindketten az adogatásra helyzetük a hangsúlyt, később feljavult a háló feletti játékom is, s ez döntött. Úgy érzem, esélyünk van a párosban”.

Kučera optimizmusa azonban már az első játszmában kezdett szertefoszlani, Hantuchová ugyanis nagyon gyengén játszott, két adogatását is elhibázta, s az amerikaiak 23 perc alatt nyertek. Később is egyértelmű volt a meccs lefolyása, főleg Davenport brillírozott, magabiztosan, nagy áttekintéssel teniszezett, nem csoda, hogy 31 perc után győzött az amerikai páros.

Daniela Hantuchová a következőket mondta a vegyes páros után: „Gratulálok az amerikaiaknak a címvédéshez, párosban a legkisebb esélyünk sem volt ellenük”.

A 16. Hopman Kupa döntője: USA–Szlovákia 2:1 (Lindsay Davenport–Daniela Hantuchová 6:3, 6:1, James Blake–Karol Kučera 6:4, 4:6, 6:7. Vegyes páros: Davenport, Blake–Hantuchcová, Kučera 6:2, 6:3). (ie)

Az eddigi Hopman Kupa-győztesek

1989: Csehszlovákia, 1990: Spanyolország, 1991: Jugoszlávia, 1992: Svájc, 1993: Németország, 1994: Csehország, 1995: Németország, 1996: Horvátország, 1997: Egyesült Államok, 1998: Szlovákia, 1999: Ausztrália, 2000: Dél-afrikai Köztársaság, 2001: Svájc, 2002: Spanyolország, 2003: Egyesült Államok, 2004: Egyesült Államok. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?