Húsz éve történt a hillsborough-i tragédia

London |

<p>Az áldozatok hozzátartozóinak bizonyára kevés vigaszt nyújt, de tény: a napra pontosan 20 évvel ezelőtt történt, 96 ember halálát követelő hillsborough-i tragédia következménye, hogy ma az angol labdarúgó Premier League nézői a világ legbiztonságosabb pályáin szurkolhatnak kedvenceiknek.</p>

1989. április 15-én a sheffieldi stadionban csapott össze egymással az FC Liverpool és a Nottingham Forest az FA Kupa elődöntőjében, a találkozó azonban mindössze hat percig tartott. Miközben a Vörösök támadója, Peter Beardsley eltalálta a kapufát, az ellentétes kapu mögött, a túlzsúfolt Leppings Lane-tribünön a szurkolók már az életükért küzdöttek. Mintegy 3000 ember szorongott a szűk helyen, s a tömeg többeket a pályát a lelátótól elválasztó fémrácshoz nyomott, nem sokkal később már halottak, sérültek és pániktól megzavarodott emberek tömege lepte el a játékteret. 94-en a helyszínen vesztették életüket - köztük a mai liverpooli csapatkapitány, Steven Gerrard akkor tízéves unokatestvére -, a 14 esztendős Lee Nicol négy nappal később, a kórházban halt bele a sérüléseibe, a 96. áldozat, Tony Bland pedig négy év kómát követően, 1993 márciusában távozott az élők sorából. Összesen további 766-an szenvedtek sérülést, sokan közülük máig nem tudták feldolgozni az átélt szörnyűségeket.

A tragédia után szinte azonnal elindult a szigetországi futballpályák modernizációja, s a biztonság szinte tökélyre fejlesztése. Az akkori kormány elrendelte, hogy az élvonalbeli stadionokban szüntessék meg az állóhelyeket, s a jövőben minden szurkolónak jusson egy szék a lelátón, emellett mindenhol bontsák le a fémkerítéseket. Az ország vezetése biztosította a megújulás anyagi forrását, s a program keretében 27 pályát építettek át és újítottak fel. A tény, hogy a rendőrség az ominózus meccsen több száz drukkert beengedett egy olyan szektorba, amely már egyébként is zsúfolt volt, arra késztette az illetékeseket, hogy a labdarúgó-mérkőzések biztosításának rendszerét is teljesen újragondolják. Ma már kamerák pásztázzák a nézőtereket, amelyek előtt rendezők sokasága is próbálja kiszűrni az esetleges rendbontókat, a belépéskor pedig mindenkit megmotoznak és elveszik a veszélyesnek ítélt tárgyakat. A kiszélesített kijáratok biztosítják, hogy percekkel a lefújás után már üresek a lelátók.

"Máshol is megtörténhetett volna az, ami a Hillsborough-ban - fogalmazott a szomorú évforduló kapcsán David Triesman, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke. - Az 1971-es glasgow-i tragédia, amelyben 66-an vesztették életüket, nem volt elég, hogy megtanuljuk a leckét. Hillsborough után azonban meg kellett tanulnunk."

Szerdán több megemlékezést is tartanak Liverpoolban, Sheffieldben és Nottinghamben, az Anfield Roadon - mint minden évben, ezen a napon - istentiszteletre is sor kerül.

"Soha nem feledjük azt a 96 embert, aki akkor az életét vesztette" - mondta Gordon Brown brit miniszterelnök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?