Hosszú két ezüstöt nyert

<p>Hosszú Katinka 200 m pillangón és 400 m vegyesen is második lett a mindkét számban világcsúcsot úszó spanyol Mireia Belmonte García mögött a dohai rövidpályás vb első napján.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Rögtön az első dohai döntőben kettős magyar érdekeltség volt: 200 m gyorson a legjobb idővel finalista Kozma Dominik és Bernek Péter is a középmezőnyben végzett, előbbi a negyedik, utóbbi az ötödik helyen ért célba. „Sajnos, az előfutam után bedurrant a torkom... Szerintem lázam is van, a last call roomban már remegett a lábam, és éreztem, hogy megy le az arcom – mondta félkomolyan az újságíróknak Kozma. – Mindegy, ez most elment, de százon betegen sem leszek rosszabb másodiknál, az biztos.” Bernek elégedett volt az idejével. „Én a négyszázra és a kétszáz hátra koncentrálok, ez jó bemelegítés volt” – szögezte le Bernek.

Hosszú Katinka első úszása a 200 m pillangó döntője volt. A magyar címvédő egyből az élre állt, 50 méternél már 78 századdal vezetett. Mindössze a spanyol Mireia Belmonte García ment vele. Hosszú egészen 150-ig fél testhosszal vezetett, aztán azonban kissé visszaesett. A spanyol ezt megérezte, s óriási utolsó ötven méterrel végül könnyedén legyőzte Hosszút, akinek ideje így is országos csúcs lett – Belmonte García viszont világcsúcsot úszott.

A képlet 400 vegyesen is hasonlóan alakult. Pillangón Belmonte García és Hosszú Katinka elúszott a mezőnytől. Hátra a magyar úszónő fordult elsőként, és mellen is próbálta tartani az előnyét, a spanyol azonban közeledett Hosszúra, a gyorsra gyakorlatilag egyszerre fordultak. Ekkor mindketten világcsúcson belül voltak. A hajrát ezúttal is Belmonte García bírta jobban, és újabb világcsúccsal győzött. Hosszú teljesen elfáradt, végül másfél testhosszal kikapott.

Hosszú mindezt higgadtan vette tudomásul. „Velem igazából nem történt semmi különös, Belmonte viszont elképesztően jól úszik, ehhez csak gratulálni lehet. A négyszázban talán benne volt pszichésen a 200 pille, de alapvetően nem lehetek mérges senkire, magamra sem. Ma volt egy jobb nálam, az úszásban ez bármikor előfordulhat” – nyilatkozta Hosszú a Magyar Úszószövetség közösségi oldalának.

„Benne volt, hogy ez történik. Katinka az elején erős, Belmonte a végén, most ő nyerte ezt a párharcot, de ez nem érte Katkát sokként – mondta Hosszú edzője, Shane Tusup. – Végül is egy teljes másodpercet javított élete legjobbján, ennél 200 pillangón ma nem tehetett többet. Tudtuk, hogy a két szám együtt kőkemény, plusz a száz hát középdöntője, de nem szerettük volna egyiket sem kihagyni. Ezen az alapon egyedül a 400 vegyes jöhetett volna szóba, hiszen a 200 a kezdőszám, utána jön a 100 hát, amit csütörtökön frissen megnyerhet, akkor hagytuk volna el a 400 vegyest? És ha levezetés közben azt látja, amint valaki 4:26-tal megnyeri, amikor ő délelőtt is 4:21-et jött? Az nem lett volna jó érzés.”

A nap zárásaként Hosszú negyedszer is medencébe szállt, 4x200 gyorson. Verrasztó Evelyn a hatodik, Jakabos Zsuzsanna a hetedik helyen adta át a váltót. Kapás Boglárka már visszaelőzte a svédeket, majd Hosszú a negyedik helyre hozta be a magyar csapatot. A számot a hollandok világcsúccsal nyerték. (nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?