Hosszú és Berki az esélyes

<p>Budapest. Ma a hagyományos Sportcsillagok Gálaestjén kiderül, kik lettek az Év sportolói Magyarországon. A Magyar Sportújságírók Szövetsége 57. alkalommal választotta meg a legjobbakat.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Idén 300 sportújságíró szavazatai alapján született meg a végeredmény, melyet a mai díjátadó show keretében ismertetnek.

Az úszó Gyurta Dániel aligha védheti meg tavalyi címét, vetélytársai ugyanis kiváló eredményeket tudhatnak maguk mögött. A világbajnoki aranyérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes tornász Berki Krisztián elsősége mellett nem lenne meglepetés Bácsi Péter birkózó esetleges sikere sem, aki az Eb-t és a vb-t is megnyerte. A dobogóra a többi Európa-bajnok, Pars Krisztián (kalapácsvetés), Cseh László, Verrasztó Dávid (úszás), Rédli András (vívás) és Lőrincz Tamás (birkózás) is odaérhet.

A nőknél a tavalyi győztes, és idén (is) érem- és rekordhalmozó Hosszú Katinka a fő esélyes. A 25 éves úszóval a kajakos Kozák Danuta igyekszik felvenni a versenyt, aki 2014-ben két vb- és három Eb-aranyat szerzett. (Tavaly második lett Hosszú mögött). Mellettük több Európa-bajnok is az élmezőnybe várható (Csernoviczki Éva – cselgáncs, Medveczky Erika, Csipes Tamara – kajak, Kovács Mária – ökölvívás, Miskolczi Julianna – sportlövészet), akiknek meg kell vívniuk a téli olimpián szenzációs 7. helyet szerzett Miklós Edittel. Ha az erdélyi származású alpesi síző bekerül a top háromba, akkor a sí már a 29. sportág lesz, mely dobogóst ad az Év sportolója szavazások történetében.

A csapatok esetében a legkiszámíthatatlanabb a helyzet, kilenc egység nyert világbajnoki, hat pedig Európa-bajnoki elsőséget. A férfiöttusázók Eb-ről és vb-ről is arannyal jöttek haza, a női kenu kettős (Lakatos–Takács), a női kajakpáros (Szabó–Csipes) és a női kajaknégyes szintén. Mellettük a sakkolimpián második helyet szerző válogatott, a BL-ben a Final Fourba jutó Veszprém kézilabdázói, a Szeged EHF-kupa-győztes gárdája és a BL-első győri kézisek is kiemelkedő évet tudhatnak maguk mögött. A férfipolósok Eb-ezüstje ezúttal kevésnek látszik a címvédéshez.

Ellenben az Év edzője kategóriában ismételhet Shane Tusup, mivel Hosszú Katinka bámulatos eredménysorral büszkélkedhet. (Az újrázás legutóbb a kajakos Fábiánné Rozsnyói Katalinnak sikerült.) A szövetségi kapitányok közt tavaly Benedek Tibor nyert, idén a 2010-ben csúcsra került Kiss László (úszás) vagy a 2011-ben már diadalmaskodó Storcz Botond (kajak-kenu) a favorit.

A gálán most először a nem olimpiai sportágak kiválóságait is díjazzák, és a szokásoknak megfelelően kihirdetik az év legeredményesebb fogyatékos sportolóit is. Az ünnepi díjátadót a Duna Tévé élőben közvetíti. (MTI, dobor)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?