A gólok nem mentik meg: nagy bajba kerülhet Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo

A Juventus továbbra is százszázalékos mérleggel vezeti az olasz bajnokságot, Cristiano Ronaldo pedig megszerezte a negyedik gólját a bajnokságban. Akár minden szép és jó is lehetne, de ez egyáltalán nincs így, sőt. A portugál sztár állítólagos szexuális erőszak ügyétől hangos a világsajtó, miután az elmúlt héten a Las Vegas-i ügyészség újraindított egy 2009-es nyomozást.

Szeptember végén a német Spiegel robbantotta a bombát cikkében, melyben egy amerikai nő, Kathryn Mayorga azt állítja, 2009-ben megerőszakolta őt a portugál futballsztár. 

A 34 éves nő elmondása szerint az eset Las Vegasban történt, melyet követően Ronaldo 375 ezer dollárt fizetett neki, ha elfelejti az esetet, és a megállapodásról írásos dokumentum is született. A nő most mégis az írásos megállapodást felrúgva megtörte a hallgatást, és azt mesélte, hogy Ronaldo análisan erőszakolta meg. Ezt követően a nő állítása szerint a focista megkérdezte, voltak-e fájdalmai, majd azt mondta, ő 99 százalékban jó fiú, és csak 1 százalékban rossz.

Mi történt?

Ronaldo sógorával és unokatestvérével nyaralt Las Vegasban, és egy ottani partin ismerkedtek meg, ezt követően pedig az egyik legmenőbb szálloda, a Palms Place Hotel egyik lakosztályában kötöttek ki. A peren kívüli megegyezés során Ronaldo azt mondta, a szexet mindkét fél akarta, aztán mégis bevallotta, a nő többször is kérte, hogy hagyják abba. Az ügy most azért került elő, mert Mayorga ügyvédje megtámadta ezt a peren kívüli megegyezést, és panaszt nyújtott be. Nevada államban egyébként a gyilkosság után a nemi erőszak számít a második legsúlyosabb bűncselekménynek, és életfogytig tartó börtönbüntetés jár érte.

A helyzet tovább súlyosbodott a futballista szempontjából vasárnap, amikor a  nő ügyvédje, Leslie Stovall a Mail on Sundaynek azt mondta, Mayorga nincs egyedül: „Felhívott egy nő, és azt mondta, ő is hasonló dolgokat élt át” – mondta Stovall, aki a nő nevét nem hozta nyilvánosságra, de az információval állítólag megkereste a Las Vegas-i rendőrséget, akik Mayorga ügyében is eljárnak.

Polgári, nem büntetőjogi

Ezen a ponton egy dolgot fontos hangsúlyozni: Mayorga és ügyvédje, a tapasztalt, megalkuvást nem tűrő Leslie Mark Stovall – aki szerint a korábban aláírt titoktartási megállapodás nem jogerős – polgári pert indítottak Ronaldo ellen, amely mellé egy 27 oldalas, a portugál világsztárra nézve terhelőnek szánt adatokkal teli beadványt mellékeltek. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert ha büntetőpert indítottak volna Ronaldo ellen, akkor a játékos bűnösségének kimondásához bizonyítaniuk kellene az erőszakot, ami az ilyen jellegű ügyeknél módfelett problematikus, polgári peres ügyben azonban nincs ilyen jellegű kötelezettségük, ráadásul élhetnek a peren kívüli megegyezés gyakorlatával. 

Pereskedni senki sem szeret, hisz nagyon sokáig tart, bizonytalan a kimenetele és rengeteg pénzbe is kerül, ráadásul igazából mindkét fél jó hírnevének csak árt, legyen fel- vagy alperes. A bevett gyakorlat szerint a peren kívüli megállapodással elkerülhető a nyilvánossággal és a pereskedéssel járó presztízsveszteség.

Érdekes

Több klub is csábítja a távozó vezérigazgatót

Az angol Arsenal mellett a Juventus labdarúgócsapatának olasz riválisa, az Inter is csábítgatja Giuseppe Marottát. Mint az már ismert, a Juve 61 esztendős vezérigazgatója a Napoli ellen 3–1-re megnyert összecsapást követően árulta el az újságíróknak, hogy nyolc év után elhagyja a Zebrákat.

Giuseppe Marottát azóta több klub is megpróbálta elcsábítani: az olasz média szerint az olasz Inter, valamint az angol Arsenal is szívesen látná a szakembert. A juvedipendenza.net úgy tudja, hogy néhány hónapja a Milantól is felhívták, a piros-feketék őt akarták ugyanis kinevezni vezérigazgatónak, de mivel a válasza nemleges volt, így a Milan végül Ivan Gazidis mellett döntött. Az Ágyúsok most épp a Milanhoz távozó Gazidis helyére szemelték ki Marottát.

Ronaldónak tiszta a lelkiismerete

Maga az érintett egyértelműen és kategorikusan tagadta az ellene felhozott vádakat.

„Kategorikusan elutasítom a velem szemben felhozott vádakat. A nemi erőszak egy olyan súlyos bűntény, amely teljesen szemben áll azzal, amit én képviselek az életben. Nem fogok erről beszélni, nem fogom megengedni, hogy néhány ember az én hátamon kússzon feljebb. Tiszta lelkiismerettel állok minden vizsgálat elé” – írta közleményében Ronaldo. 

Ezzel egy időben a Juventus labdarúgója felbérelte David Chesnoffot, a nagy tekintélyű Las Vegas-i ügyvédet. Chesnoff a „sztárok ügyvéd­jeként” ismert a jogászok körében, olyan hírességeket képviselt eddig, mint Shaquille O’Neal, Mike Tyson, André Agassi, Bruno Mars, Paris Hilton vagy Leonardo DiCaprio. A Chesnoff és Schonfeld ügyvédi iroda tulajdonosa egyébként a rágalmazási ügyekre (is) szakosodott.

Újraindul a nyomozás

Eközben szintén közleményben tudatta a Las Vegas-i rendőrség, hogy újranyitotta a nyomozást a 2009-es nemi erőszak ügyében. A rendőrség közleménye szerint a 2009. június 13-án történt bejelentés után felvették a sértett, Kath­ryn Mayorga vallomását, ám az akkor se az erőszak helyét, sem az elkövető személyleírását nem adta meg, így csak az orvosi vizsgálat eredménye alapján tudtak elindulni a nyomozók. Az ügyet viszont szeptemberben újranyitották, és mivel így újra folyamatban lévő nyomozati státuszba került az ügy, további információt nem is adhatnak.

Az ügy körül hatalmas mind az érdeklődés, mind a bizonytalanság, hiszen számos, egymásnak ellentmondó érv és tény áll szemben egymással. Az eset természetesen a piacot is érinti: október ötödikén a portugál klasszis két jelentős támogatója, a Nike és az EA Sports is megszólalt, előbbi „mély aggodalmát fejezte ki”, és ugyanúgy ígéretet tett a „helyzet folyamatos megfigyelésére”, mint az utóbbi videójáték-fejlesztő. Az EA Sports pénteken Ronaldo képeit már le is vette a honlapjáról az egyik jelenleg is futó kampányában. 

Érdekes

Továbbra is hibátlan a Juventus

A Juventus 2–0-ra legyőzte az Udinesét az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 8. fordulójában, ezzel továbbra is százszázalékos a Serie A 2018/2019-es idényében.

Annak ellenére, hogy a Juventus hamar nagy mezőnyfölényt alakított ki, az éllovasnak az első, kaput is eltaláló lövésére a 33. percig kellett várni, igaz, ekkor meg is szerezte a vezetést. Egy gyors kontra végén Rodrigo Bentancur fejelt a hazaiak kapujába. Négy perccel később jött a második gól, ezúttal Cristiano Ronaldo ünnepelhetett: a portugál játékos Mario Mandzukic passza után tíz méterről, ballal a kapu bal oldalába bombázott (0–2). A Juventusnak a második félidőben is voltak lehetőségei, ám betalálni már nem tudott – Massimiliano Allegri együttese 2–0-ra diadalmaskodott, s a bajnokságban továbbra is százszázalékos (nyolc meccs, nyolc győzelem).

A piacot riasztja a botrány

Ami a klubot illeti: egy hónapja még arról számolt be az olasz sajtó, hogy Cristiano Ronaldo szerződtetése miatt a Juventus-részvények értéke emelkedett, azonban amióta a portugál klasszist nemi erőszakkal vádolták meg, a részvények öt százalékot estek. A nagyvilág hozzáállása a szexuális erőszak megítélésében radikálisan megváltozott. A sztárok, a #MeToo mozgalomnak köszönhetően ma már nem érinthetetlenek, lásd Harvey Weinstein, Bill Cosby vagy Kevin Spacey esetét – a szponzorok a jó hírüket ért legkisebb csorbára is ugranak. 

Manny Pacquiao Fülöp-szigeteki világbajnok bokszoló homofób kijelentései verték ki a biztosítékot a Nike-nál 2016-ban. Az ökölvívó parlamenti képviselőjelöltként a választási kampány során tett sértő megjegyzést a homoszexuálisokra, „még az állatoknál is rosszabbnak” nevezve őket. A Nike elítélte a sportoló-politikus megnyilvánulását, és azonnal megszakított minden kapcsolatot a sportolóval. 

Hiába a világ egyik legjobban fizetett sportolója, kínos megnyilvánulásai miatt Tiger Woodsszal sem bántak kesztyűs kézzel céges támogatói. Az ikonikus profi golfosnak többszöri ittas vezetése és házastársi hűtlensége került sokba: legalább 22 millió dollárt veszített a tőle elpártoló támogatók távozásával. 

A legtöbb szponzori pénzt eddig minden bizonnyal Lance Armstrong veszítette el. Hiába a hét Tour de France-győze­lem és a rák legyőzése, a kerék­páros-legenda másfél évtized alatt felépített imázsa egy pillanat alatt szertefoszlott 2012-ben, amikor kiderült, hogy doppingszerekkel érte el sikereit. Tizenegy szponzora, köztük a Nike, az Oakley és az Anheuser-Busch egymás után bontotta fel szerződését a kerékpárossal, aki így végül 150 millió dollártól esett el. 

Bárhogy is alakul majd Cristiano Ronaldo ügye, az biztos, hogy – akár felmentő ítélet esetén is – jelentősen veszít majd reklámértékéből és imázsából a portugál szupersztár.

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?