Hollandia harmadik, Brazília bánkódik

<p>A hollandok veretlenül, bronzéremmel búcsúztak Brazíliától, a házigazda nem tudta összeszedni magát, és a bronzmeccset is elvesztette. Robbenék 3:0-ra nyertek Luiz Felipe Scolari együttese ellen, akiken Thiago Silva sem sokat segített.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A hollandok kereken kijelentették, nem nagyon érdekli őket a bronzmérkőzés. Louis van Gaal szerint nincs is értelme megrendezni a harmadik helyért vívott találkozót, mert ezáltal az egyik csapat, amelyik végül is sikeres tornán van túl (hiszen bejutott a négy közé), két vereséggel zárja a világbajnokságot.

Végül azonban Hollandia veretlenül utazhatott haza a vb-ről (korábban erre még nem volt példa), a két vereség pedig a házigazda brazilok osztályrésze lett. Korábban csak kétszer fordult elő, hogy a brazil válogatott egymás után két vereséget szenvedett egy vb-n, 1966-ban és 1974-ben.

A braziloknál már játszhatott az elődöntőt eltiltás miatt kihagyó Thiago Silva, aki rögtön a második percben utolsó emberként lerántotta a gólhelyzetben lévő Arjen Robbent. A szabálytalanság a 16-oson kívül történt, Robben persze óriási rutinnal a büntetőterületen belülre zuhant, s az algériai Hajmudi tizenegyest ítélt, amit Van Persie higgadtan értékesített is. Három perc telt el a mérkőzésből, de már nyilvánvalóvá vált: néhány nappal a megsemmisítő 7:1-es vereség után Brazília ismét megérett egy zakóra.

„Nem számítottunk erre – nyilatkozta a meccs után a brazilok vb-szerepléséről a hátvéd David Luiz. – Jól kezdtük a tornát, s csak nőtt az önbizalmunk, miután 11-esekkel nyertünk Chile ellen, és jó teljesítményt nyújtottunk a kolumbiaiak ellen is. Aztán jött az a hatalmas pofon, amely mindenkit padlóra küldött. Az álmunk véget ért, nagyon nehéz volt felállni. Úgy kezdtük a bronzmeccset, hogy nyerni akarunk, erre rögtön gólt kaptunk, és minden rossz érzésünk visszatért. Próbáltunk kezdeni valamit a mérkőzéssel, de nem tudtunk gólt lőni.”

Tudtak viszont gólt lőni a hollandok, bő negyedóra játék után David Luiz pontosan Daley Blind elé fejelte ki a labdát, aki még meg is igazíthatta, és kétszer megnézhette, hova lövi – nem is hibázott.

Blind utólag elismerte, maga is meglepődött, amikor gólhelyzetben találta magát. „Ritkán szoktam kapura lőni – mondta a hátvéd. – De arra gondoltam: Csak rúgjad! Nagyon jó érzés volt.”

A brazilok hiába próbálkoztak a szépítéssel, beadásaik, belőtt labdáik rendre elszálltak, elzúgtak a kapu előtt. Pedig Cillessen kapus a centereknél nem állt a helyzet magaslatán, de a házigazda nem tudta ezt kihasználni. S miután már eldőlt a meccs, Louis van Gaal engedett játékosai kérésének, és az utolsó percekre beküldte a kapuba a harmadik számú kapust, Michel Vormot is.

„A fiúk erősködtek, hogy Vorm is beállhatna. Nem nagyon hajlottam rá, mert az az elvem, hogy mindig a legerősebb tizenegyünkkel játsszunk. 2:0-nál azonban beadtam a derekam, s ráadásul mire Vorm a pályára került, 3:0 lett” – nyilatkozta a holland szövetségi kapitány. A hosszabbítás perceiben (miközben Vorm már a cserére várt) ugyanis még Wijnaldum is betalált.

Amióta a válogatottak 23-as keretet nevezhetnek egy vb-re (a 2002-es torna óta), most először fordult elő, hogy egy nemzeti csapat minden futballistája játéklehetőséget kapott a világbajnokságon. Cillessen is „rekorder” lett: ő az első kapus a vb-k történetében, akit kétszer is lecseréltek.

Némi iróniával csúcstartónak kiálthatnánk ki Hajmudit is: az algériai játékvezető öt olyan hibát követett el, amely döntően befolyásolta a bronzmeccs eredményét. A tizenegyest megelőző szabálytalanság a tizenhatoson kívül volt, Thiago Silvának piros lap járt volna, a hollandok második gólja előtt Van Persie lesen volt (igaz, csak minimális lesen), Oscar buktatása után a brazil támadó kapott lapot, pedig büntető járt volna a szabálytalanságért, és az is megtorlás nélkül maradt, amikor Fernandinho taglózta le Robbent, ezúttal tényleg a tizenhatoson belül. Nigel de Jong forgatta is a szemét, amikor a bírónak átadták az emlékérmet, de Robben sem rejtette véka alá a véleményét: „Annyira felidegesített, hogy megöltem volna. Hogy vezethet egyáltalán meccset egy világbajnokságon?”

A bronzérem feldobta a hollandokat, de nagy ünneplés nem volt. Robben nem titkolta, nem volt kedve a bronzmeccshez. „Ennél többet is érdemeltünk volna. A döntőben kellett volna játszanunk. Most teljesen kiüresedve játszottunk, legalábbis én üresnek éreztem magam. A harmadik helyet nemcsak mi érdemeltük meg, hanem a szurkolóink is” – mondta a vb egyik legnagyobb egyénisége.

Sírva búcsúztak a hazai tornától a brazilok. A csigolyasérülést szenvedett Neymar a kispadról, mezbe öltözve nézte végig a mérkőzést, de a lefújás után ismét csak a könnyek maradtak neki. Ahogy a sokezer szurkolónak is: Brazília csak negyedikként zárt, házigazdaként épp úgy szerepelt, ahogy 2002-ben a dél-koreaiak… (bt, fifa, index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?