Hétgólos szlovák siker a végére

Koppenhága. A szlovák jégkorong-válogatott a fehéroroszok elleni 7:4-es győzelemmel zárta a dániai világbajnokságot, amelyen ismét nem jutott be a negyeddöntőbe.A szlovák hokisok legutóbb 2013-ban értek oda a legjobb nyolc közé a vb-n, azóta hiába várnak az újabb bravúrra.

Koppenhága. A szlovák jégkorong-válogatott a fehéroroszok elleni 7:4-es győzelemmel zárta a dániai világbajnokságot, amelyen ismét nem jutott be a negyeddöntőbe.

A szlovák hokisok legutóbb 2013-ban értek oda a legjobb nyolc közé a vb-n, azóta hiába várnak az újabb bravúrra. Tavaly a kiesés szele is meglegyintette az akkor Zdeno Cíger irányította válogatottat. Idén ez nem fenyegette őket (jövő évi házigazdaként nem búcsúzhattak), sőt, az eredményeik majdnem az utolsó meccsig életben tartották negyeddöntős esélyeiket.

A csoport tegnapi, kora délutáni első találkozóján azonban a szlovákokkal szemben pontelőnyben levő Svájc semmit sem bízott a véletlenre: már az első harmadban 2:0-s vezetésre tett szert a franciák ellen, s végül magabiztosan, 5:1-es győzelemmel szerzett három pontot, amely bebiztosította számára az utolsó kiadó helyet a playoffban.

Gólzápor a hajrában

A szlovákok számára így tét nélkülivé vált a már kiesett fehéroroszok elleni mérkőzés. Ennek ellenére álomszerűen kezdtek: Martin Bakoš 18 másodperccel a kezdő buli után szép lövéssel megszerezte a vezetést csapatának. A fehéroroszoknak eltartott pár percig, míg magukhoz tértek. Ehhez egy emberelőny formájában kaptak támaszt, amikor Ladislav Nagy jégen levő botján esett át nagyon könnyedén az egyik játékosuk. A bírók a fór végén kompenzáltak, hasonlóan „könnyű síppal” küldték ki egy fehérorosz hokist, a szlovákok viszont éltek is a lehetőséggel, a kék vonalról Tomáš Jurčo megszerezte csapata második gólját – 2:0. Egy újabb emberelőny során a beloruszok közel álltak az egyenlítéshez, de Patrik Rybár kapus két ziccert is megfogott. Utána viszont a szlovákok ültették be ellenfelüket a „ringlispílbe”, s a fehéroroszoknak szinte megváltásként jött az első harmad végét jelző dudaszó.

A második harmad elején úajbb fórt kaptak a fehéroroszok, de ezúttal nem tudtak igazán veszélyes helyzetet teremteni Rybár kapuja előtt. Pár szlovák próbálkozás után ugyanez ismétlődött meg, Jurčo újabb kiállítását sem büntették góllal a beloruszok. Saját emberhátrányukban viszont gólt ütöttek: Alekszander Kitarov egyedül vihette a korongot Rybárra, s a cseh Hradec Králové kapusa nem tudott hárítani – 1:2. A szlovákokat láthatóan megzavarta a gól, Sekera feleslegesen szabálytalankodott, és a fehéroroszok Charles Linglet révén egalizáltak. A harmad hajrájában Svitana és Buc is ajtó-ablak helyzetben hibázott, és a szlovák hokisok emberelőnyben sem bírták begyötörni a korongot Trusz kapujába.

A harmadik harmadban sokáig csak Jurčo lehetősége okozott izgalmat, majd váratlanul egy gyors gólváltások következtek: előbb Bakoš szerezte meg saját maga második, csapata harmadik találatát (3:2), majd szűk egy perccel később Kovirsin egyenlített (3:3). A szlovákok részéről egy újabb felesleges faultot követően (Marcinko támadás közben bottal ütötte meg ellenfelét), Pavel Vorobej találata pedig már fehérorosz vezetést jelentett (3:4) – hogy egy percen belül Jurčo egalizáljon (4:4). Az egyre fáradó csapatok védekezése már nagyon szellős volt, az 55. percben Krištof szép passza után a másik oldalon érkező Hovorka pofozta be a korongot Trusz kapujába (5:4). Az 56. percben Marek Ďaloga szerzett ügyesen korongot, de a kapura lövés pillanatában faultolták, így bünetőt ítéltek a bírók – amit a sértett maga értékesített (6:4). A szlovákok emberelőnyben fejezték be a meccset, győzelmüket így semmi nem fenyegette, sőt, Krištof alakította ki a 7:4-es végeredményt.

Selejtezni az olimpiáért

A szlovákok zsinórban ötödször is lemaradtak a negyeddöntőről, ami a 2020-as olimpia miatt lehet különösen fájó számukra. A téli ötkarikás játékok hokitornájára ugyanis csak nyolc csapat kvalifikál világranglistás helyezése alapján. A nemzetközi szövetség sorrendjében pedig a szlovákok a vb után a 10. helyen fognak állni. A kilencedik norvégok és a nyolcadik svájciak is viszonylag nagy előnnyel lesznek előttük. Bár matematikailag még behozhatják a lemaradást a szlovákok a jövő évi, pozsonyi–kassai rendezésű tornán (a 2019-es vb utáni rangsor jelenti majd az „olimpiai sorrendet”), a realitás azonban jóval közelebb van ahhoz, hogy megtartják ezt a helyüket. Ez pedig azt fogja jelenteni, hogy a szlovákoknak rést kell venniük a selejtezőben – vélhetően az utolsó, harmadik fázis záró tornáján, előreláthatólag 2020 nyarán.

Az elit-vb-től idén Fehéroroszország és Dél-Korea búcsúzott, jövőre Nagy-Britannia és Olaszország foglalja el a helyüket. (ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?