Helyükön a magyarok

Merano. A magyar női kézilabda-válogatottnak nem sikerült teljesítenie a minimális célkitűzést, és a hatodik helyen végzett az olaszországi világbajnokságon. Az okokról Mocsai Lajos szövetségi kapitány nyilatkozott.

Az orosz hölgyek és a trófeaTASR/EPA-felvétel Elmondta, hogy a keret tagjai idény közben csak nagyon keveset készülhettek együtt. Az is gond, hogy a légiósok egy része alig kap lehetőséget klubjában, míg a magyar bajnokságban messze nincs olyan hőfokú mérkőzés, mint amilyeneket a vb-n látni lehetett. – Ráadásul kevés olyan játékos áll rendelkezésemre, aki támadni és védekezni egyaránt képes magas szinten. Ezzel párosult a sok sérülés, különösen Radulovics Bojana kiesése jelentett komoly problémát –elemzett a kapitány.

Általános tapasztalat volt a magyarokkal kapcsolatban, hogy a csapat teljesítménye az egész tornán hullámzott. Jó negyedórák után borzalmas, hibáktól hemzsegő percek következtek. A viszonylag gyengébb riválisokkal szemben ez elegendő volt a győzelemhez, de a komolyabbak ellen nem.

Már a rajt sem bizonyult könnyűnek: a csoportmeccsek nyitófordulójában Angola ellen nehéz győzelem született (24:23). Kongó nem okozott gondot (35:15), a spanyolok megszorongatták a gárdát (27:23), viszont a lelkes svédek jó hajrájuknak köszönhetően diadalmaskodtak ellene 30:29-re. A halvány románokkal szembeni tét nélküli összecsapáson 27:26-os győzelem született. A nyolcaddöntőben következtek a mozgékony kínaiak, és ha nincs az utolsó remek tíz perc, akkor a keserű búcsú jutott volna osztályrészül a Mocsai-együttesnek (24:23). A négy közé jutásért a későbbi aranyérmes oroszok viszont megállították a magyarokat. Ezen a találkozón csak az első félidő egyes rövid szakaszaiban játszott elfogadhatóan a csapat.

Az 5-8. helyért a remek kezdősorral, de gyenge cserékkel felvonuló osztrákokkal kellett mérkőzni. A rivális sokáig vezetett, de ahogy legjobbjai elfáradtak, esélye sem maradt a sikerre (36:33). A zárónapon a franciák ellen fordított volt a szereposztás: a magyarok szinte végig irányítottak, majd az utolsó három és fél percben két kiállítás és három eladott labda megpecsételte sorsukat: 30:27 után egyetlen gólt sem dobtak, miközben négyet kaptak. ĺgy maradt a csalódás és a hatodik hely, amelyet Mocsai reálisnak tart: – Úgy vélem, hogy a mostani erőviszonyoknak megfelel a végeredmény. Csak akkor léphetünk előre, pontosabban vissza a korábbi szintre, ha többet tudunk közösen készülni. A jövőben három-négy fiatalt mindenképpen szeretnék beépíteni a csapatba. Erre most a rövid felkészülési idő miatt nem volt lehetőségem.

A vb több meglepetést hozott: az Eb-második ukránok és a két évvel ezelőtti vb-negyedik románok a 16, a koreaiak pedig a 8 közé sem jutottak be. Az olasz szervezők nem álltak mindig feladatuk magaslatán (pontatlan adatok, rossz eredmények, csúszós, sérülésveszélyes pályák, végül elmaradt a záróbankett). A helybéliek érdektelensége is kirívó volt. A három legjelentősebb olasz sportújság gyakorlatilag semmit sem írt a vb-ről, nem csoda, hogy jobbára a dán és norvég szurkolók mentek ki a csarnokokba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?