Hatalmas botrányok a láthatáron

Gianni Infantino

Gianni Infantino segíthetett a ManCity és a PSG gyanús pénzügyeinek eltitkolásában – a klubok elitligát akarnak.

A Manchester City és a Paris Saint-Germain folyamatosan megszegte a pénzügyi szabályokat, ám az UEFA, élén Gianni Infantióval módszeresen szemet hunyt a kihágások felett, írja a nemzetközi labdarúgás visszásságait feltáró Der Spiegel. A német lap olyan információkhoz jutott, amelyek bizonyítják a ma már a FIFA elnökeként dolgozó svájci üzletember érintettségét. A háttérben eközben tovább alakulhat a nemzetközi Szuperliga életre hívásának gondolata.

Gianni Infantino központi szereplője volt a Manchester City és a Paris Saint-Germain kiegyezésének az UEFA-val. A két, arab pénzen felpumpál klub nem felelt meg az UEFA pénzügyi fair play szabályának, ezt segített eltitkolni, megoldani Infantino a Spiegel által megjelentetett Football Leaks dokumentumok alapján. Egy Infantinónak tulajdonított e-mailben azt írta a Manchester City igazgatójának, Kaldun al-Mubaraknak, hogy „néha szóban keményebbnek tűnhet majd”, de azzal zárta levelét, hogy „legyen pozitív”. Infantino azóta már nem az UEFA tisztségviselője, hanem a nemzetközi szövetség, a FIFA elnöke.  

Szőnyeg alá söpört milliók

Az újság által megszerzett dokumentumok szerint a PSG 1,8 milliárd eurót kaphatott Katartól, az üzlet célja természetesen a Bajnokok Ligája megnyerése lett volna. Neymarért 222 millió, Kylian Mbappéért pedig 180 millió euró mehetett el ebből az összegből.

Úgy tudni, a 2012-ben korrupció miatt óriásit bukó exelnök, Michel Platini külön üzletet kötött a klub vezetőjével, Nasszer el-Kelaifival is az ügyben. A sportvezetők segítségével a Manchester City és a francia klub is rendre megúszhatta a súlyos büntetéseket. Most nemcsak pénzbüntetés, de az európai kupaporondról való eltiltás is fenyegeti a klubokat. 

A PSG-nél ráadásul nemcsak az európai kupaporondról van szó: állítólag a korábbi francia elnök, Nicolas Sarkozy is szerepet játszott abban, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési joga Katarhoz került. Az emírnek, Tamim et-Taninak azt ígérte, ha megvásárolja a PSG-t és elindít egy sportcsatornát Franciaországban (a ma is működő beIN Sportsról van szó, a csatorna mögött álló al-Dzsazira Sports igazgatója Nasszer el-Kelaifi, aki egyben a PSG elnöke is), akkor utasítja Platinit arra, hogy Katarnak ítélje oda a 2022-es vb rendezési jogát – ezzel az eseménnyel kapcsolatban korábban is hallhattunk korrupcióról, ám a FIFA 2014-ben tisztázta Katart.

A Manchester City sem maradt ki a „jóból”. 2014-ben Infantino „szigorúan bizalmas” levelezésben vázolta fel a City Football Group elnökének, Kaldun el-Mubaraknak, hogy hogyan kerülhet ki a pénzügyi fair play megszegésének következményei alól a klub. Végül az Infantino által vezérelt ügyeskedéseinek köszönhetően az angolok is maradhattak a Bajnokok Ligájában, annak ellenére, hogy mindkét csapatnak a megengedettnél nagyobb hiánya volt a költségvetésben, és vélhetően a szponzori pénzekkel is trükköztek, mert ezzel a költségvetésben több bevételt írhattak le a valódinál. A jelentés szerint tehát mindkét esetben a szabálytalanságokra reagálva Infantino elmondta a kluboknak, mit kell tenniük, így megúszták az esete(ke)t – pontosabban a City és a PSG végül megegyezett az UEFA-val 2016-ban arról, hogy fejenként 20 millió eurót fizetnek be, ami a tizede volt annak az összegnek, amivel túlköltekeztek a bajnoki címek felé vezető úton.

A PSG és a Manchester City is kommünikében tagadta az ellenük ismételten felhozott vádakat, sőt a Football Leaks kiszivárogtatott dokumentumai alapján a Manchester City hosszú bírósági procedúrára készült az UEFA ellen, amennyiben nem engedik szerepelni a klubot a nemzetközi kupákban.

De mi is az a pénzügyi fair play?

Még 2011-ben történt, hogy Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) akkori elnöke, és Karl-Heinz Rummenigge, az európai klubokat tömörítő ECA elnöke a svájci Nyonban ismertették a pénzügyi fair play néven ismertté vált szabályozás alapelveit.

Az UEFA vezetői hangsúlyozták, hogy a pénzügyi fair play létfontosságú az európai klubfutball jövője és fenntarthatósága szempontjából, és segít a kluboknak abban, hogy kiszabaduljanak a sokukat kínzó adósságcsapdából.

A pénzügyi fair play lényege, hogy a klubok legfeljebb annyit költsenek, amennyi bevételük keletkezik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből. A szabályozás bevezetése fokozatosan, hároméves időszak alatt történt meg. A legfontosabb elem, a bevételek és a ráfordítások egyensúlyának ellenőrzése a 2012-ben végződő gazdasági évre vonatkozóan lépett életbe. Azokat a klubokat, amelyek megsértették a rendelkezéseket, a 2013–2014-es szezonban büntethették meg először, és az UEFA már a rendelkezés bevezetésekor hangsúlyozta: a renitensek kitilthatók lesznek az európai kupaporondról.

Karl-Heinz Rummenigge, a 197 európai klubot tömörítő ECA (European Club Association) elnöke – aki egyébként a Bayern Münchent irányító gazdasági társaság első embere is – ugyancsak kiemelte: eljött az idő a közbelépésre.

„A legelső pillanattól kezdve támogattam az ötletet, mivel nyilvánvaló volt számomra, hogy a kontinens labdarúgása rossz irányba tart, már ami a gazdasági, pénzügyi szempontokat illeti. Eljött az ideje, hogy levegyük a lábunkat a gázról, és rálépjünk a fékre annak érdekében, hogy racionálisabb gazdálkodást hozzunk az európai futballba” – mondta a német sportvezető.

Érdekes

Mi az az ECA?

Az Európai Klubszövetség, angolul European Club Association (ECA) az európai klubcsapatok gazdasági és érdekvédelmi szervezete, melybe 53 tagországból 220 csapat tartozik. Támogatja az európai labdarúgás alapelveit, segíti a csapatokat, valamint az UEFA döntéshozatalait is elősegíti a közös tanácskozásokon. Elnöke Karl-Heinz Rummenigge.  

A Szuperliga tervezete

A Der Spiegel szerint a következő tizenegy klub alapítaná meg a ligát

Real Madrid

FC Barcelona

Bayern München

Juventus

Milan

Manchester United

Chelsea

Arsenal

PSG

Manchester City

Liverpool

Rajtuk kívül további öt meghívott lenne a ligában (ezen klubok száma emelkedhet)

Atlético Madrid

Borussia Dortmund

Olympique Marseille

Internazionale

AS Roma

Fair play helyett Szuperliga

Ez már csak azért is érdekes, mert a Der Spiegel az UEFA-botránnyal párhuzamosan nyilvánosságra azt a riportot is, amelyben arról van szó, hogy 16 európai topcsapat 2021-re már külön szuperligát indíthat – részben a Bayern München vezetésével. 

A német lap a Bayern Münchenre összpontosítva számolt be arról, hogy a legnagyobb európai futballklubok már két éve dolgoznak azon, hogy kilépjenek az UEFA égisze alól, és létrehozzanak egy szuperligát, amelynek teljes bevételét szétosztják egymás között.

Ezek a csapatok vállalnák, hogy elhagyják az UEFA-t, valamint saját nemzeti bajnokságukat, és csakis a saját szuperligájukban szerepelnek – a sorozatot felvázoló tanulmány szerint a klubok 500 millió eurónál is nagyobb bevétellel kalkulálhatnak évente, ami 420-szal több mint a BL-győztes Real Madrid előző szezonbeli UEFA-bevétele. A 11 alapító húsz évig garantált hellyel bírna a sorozatban.

Minderről a szándéknyilatkozatot már idén novemberben aláírhatják, s a kedd-szerda-szombat meccsütemű liga 2021-ben elindulhat. A tervek szerint a 34 fordulós alapszakasz után amerikai mintára rájátszás következne.

A tényfeltáró írásból kiderül, hogy a Bayern München nemcsak annak a lehetőségét vizsgálta meg, hogyan léphet ki a Bundesligából, hanem annak is, miképpen mentheti fel játékosait a válogatottban való szereplés kötelezettsége alól.

A kutakodás egyik fontos alakja Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern ügyvezető igazgatója, aki a több mint 200 európai klubot tömörítő ECA szervezet első embereként az egyesületek tudta nélkül tárgyalt a szuperliga megalapításáról, illetve az UEFA-nál a nagy európai klubok bevételének növeléséért – azaz a futballklubok közötti szakadék elmélyítéséért – lobbizott. Az ő utasítására kutatták ki a megbízott ügyvédek, hogy milyen akadályai lehetnek egy új szuperliga létrehozásának.

A szuperliga ötlete nem újkeletű, sőt két évtizedre nyúlik vissza. 1998-ban egy olasz sportmenedzsment cég, a Media Partners megkereste a kontinens legjobbjait, és impozáns tervvel állt elő. Az európai Szuperliga a Bajnokok Ligája anyagi sikereit megcélozva állandó részvételt biztosított volna 12 európai topcsapatnak, és közel négyszeres haszonnal kecsegtetett, az akkor már évi 260 millió euróból gazdálkodó BL-büdzséhez képest. Az ügy aztán évről évre napirenden maradt, utoljára 2016-ban vetett nagyobb hullámokat, mikor öt angol topklub vezetői titkos megbeszélésre gyűltek össze a londoni Dorchester Szállodában. Az amerikai milliárdos, Stephen Ross hívta találkozóra a Manchester United, a Chelsea, az Arsenal, a Manchester City és a Liverpool vezetőit. Ha valaki, hát Ross tudja, hogyan kell pénzt csinálni, a Miami Dolphins NFL-csapatának többségi tulajdonosa évek óta kiaknázza azt, hogy az európai topklubok iránt világszerte egyre nagyobb az érdeklődés, ez motiválta a találkozót is. 

A pénzügyi dopping 

A mostani, újabb ügy hátterében többek között az állhat, hogy Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke a pénzügyi fair play szabályainak felülvizsgálatát tervezi.

„Nem akarjuk, hogy a szakadék olyan nagy legyen, hogy végül csak néhány komoly klub maradjon” – tette hozzá.

Ceferin a legjelentősebb nyári átigazolások kapcsán közölte, a pénzügyi fair play szabályai változtatásra szorulnak. Emellett a fizetések korlátozását és a nyári átigazolási időszak korábbi lezárását sem zárja ki.

Az elnök „döntő pillanatnak” nevezte, amikor Neymar világcsúcsot jelentő 222 millió euróért, Kylian Mbappé pedig 180 millió euróért a Paris Saint-Germainhez igazolt.

„A pénzügyi fair playt a labdarúgás stabilitásának megteremtése érdekében hozták létre. A rendszer sikeres volt, de az idők változnak, ezért módosítanunk, modernizálnunk kell. Tennünk kell valamit az egyensúly visszaállításához” – mondta Ceferin.

Az esetleges további változtatásokról kifejtette, korlátozhatják a kluboknál regisztrált, valamint a kölcsönadott játékosok számát, az átigazolási időszak végét pedig előbbre hozhatják júliusra, hogy a következő hónapban, amikor a legtöbb bajnokság elkezdődik, már ne történhessenek jelentős változások a keretekben.

Javier Tebas, a spanyol liga elnöke is a pénzügyi fair play szigorítása mellett foglalt állást. Úgy fogalmazott, hogy „a pénzügyi dopping jelentősen károsítja a labdarúgást”, és külön kitért a PSG-re, valamint a Manchester Cityre, amelyek tulajdonosai közel-keleti befektetési alapok. „Mindkét klub sokkal többet fizet a piaci áraknál, ami inflációhoz vezet az átigazolási piacon, sőt, a nemzeti ligák széthullását is eredményezheti” – nyilatkozta.

Az UEFA aggályai rendszerint kézzel fogható szabályozásokhoz vezetnek, ami viszont sokszor szembe megy a klubok és a nagytőke érdekeivel, ezért is kerülhetett újra napirendre az UEFA-tól független Szuperliga bevezetése.

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?