Hat szövetség összefogása

Pozsony. November 22-étől Szlovák Sportunió néven új polgári társulás tevékenykedik a honi sportéletben. Elnöke Ján Filc ismert jégkorongszakember lett.

„Mindnyájan arra a megállapításra jutottunk, hogy olyan megoldást kell keresni, amely kiutat jelenthet a sportszervezetek világában kialakult patthelyzetből. Fontos számunkra, hogy a sport ne csak gondjaiban fuldokoljon, hanem képviselői előtt távlatokat is nyisson. Valójában a legrangosabb társadalmi rangú sportágakat akarjuk felkarolni” – nyilatkozta közös elhatározásuk közlőjeként az elnök, aki egyéni tagként három szavazati joggal rendelkezik a társulást irányító tanácsban.

Tagsági létszáma, nemzetközi mércével mért eredményessége és társadalmi elismerése mértékében a hat legjelentősebb szlovákiai sportszövetség összefogásának vagyunk tanúi. Az említett szempontok szerint oszlik meg az érintett szövetségek anyagi hozzájárulása a közös tevékenység finanszírozásához és a szavazatok súlya az irányító tanácsban. Tehát felszámolták „az egy szövetség – egy szavazat” demokratikus elvet, s helyette a közös megegyezéssel kialakított arányok érvényesítését vezették be. Ennek megfelelően a tízpontos skálán a labdarúgókat 10, a jégkorongozókat 8, a teniszezőket és kosárlabdázókat 5-5, a röplabdázókat és kézilabdázókat 4-4 szavazat illeti. „A korábbi gyakorlattól eltérő érdekképviseletre készülünk. Valójában a szlovákiai sportolók 80-85 százalékának nevében tömörültünk. Megegyezésünknek így már nagy súlya van, ugyanakkor nyitottak maradunk mindenki előtt, aki elfogadja elveinket” – közölte František Laurinec, a legnépszerűbb sportág híveit tömörítő Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke.

Egyelőre mind a hat sportszövetség megőrzi tagságát a létező polgári sportszerveződésben, a labdarúgók a SZTK-ben (Szlovák Testkultúra Társulása), a többiek a sportszövetségek konföderációjában. Elsősorban azért, mert szeretnének beleszólni az érintett tömörülések vagyonának megfelelő kezelésébe. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?