Háromnapos ünneplésbe kezdtek a vb-címüket megvédő svéd hokisok

Koppenhága.

Koppenhága. A svéd jégkorong-válogatott megvédte címét, és megnyerte a dániai világbaj-nokságot, miután a vasárnapi döntőben rávezetések után 3:2-re jobbnak bizonyult a svájci együttesnél.

A svédek bivalyerős kerettel vágtak neki a dániai világbajnokságnak, 16 NHL-ben szereplő hokissal kezdtek, akikhez a torna folyamán újabb négy játékos csatlakozott a tengerentúlról. A minőség pedig megmutatkozott: a Tre Konor mind a tíz meccsét megnyerte a vb-n. Rikard Grönborg szövetségi kapitány védencei csak kétszer vesztettek pontot: az alapcsoportban a szlovákok ellen hosszabbításra kényszerültek, a fináléban pedig Svájc ellen rávezetések döntöttek a javukra.

A precíz gépek

A svájciak ugyanis az első és a második harmadban is megszerezték a vezetést, de a svédek óriási nyomása mindkétszer egyenlítést eredményezett. Néha már-már úgy tűnt, a játék csak a helvétek védőharmadában fog zajlani, de a 2:2-es állás nem változott a rendes játékidőben. A hosszabbításban már nem billent fel a pálya, akár a svájciak is lezárhatták volna a döntőt, de végül ez csak rávezetésekkel történt meg. Két széria után a helvétek vezettek 1:0-ra, de Ekman-Larsson, majd Forsberg is betalált, Nilsson pedig nem kapott több gólt, így büntetőkkel 2:1-re nyertek a svédek.

„Fantasztikus érzés győzni. Főleg, hogy az otthonainkhoz ilyen közel született a diadal, és ennyien láthatták élőben” – lelkendezett Gustav Nyquist, a svédek első döntős góljának szerzője. „Igazi dráma volt! Nem tudtuk az elején megszerezni a vezetést, a rávezetéseknél pedig már bármi lehet. Nagyszerű, hogy azt is megnyertük” – fogalmazott Magnus Pääjärvi, az északiak támadója. „A jégen kívül is precíz gépek módjára működünk, legalább három napig fogunk ünnepelni” – tette hozzá Rickard Rikkell, a torna legponterősebb svéd hokisa.

Van is mit ünnepelni, a svéd válogatott már a 47. vb-érmét szerezte meg, s benne a 11. aranyat (amiből három is a mostani évtizedre esik). Címvédésével Svédország lemásolta a közvetlen előd Kanada példáját, amely 2015-ben és 2016-ban diadalmaskodott.

Újabb bravúr

A mostani ezüstérmes Svájcnak sincs azonban szégyellnivalója: igaz, nem sikerült visszavágnia a svédeknek az öt évvel ezelőtti 5:1-es döntőbeli vereségért, de az ezüstérem is óriási siker az alpesi országnak, csakúgy, mint a 2013-as volt, amikor 60 év múltán állhattak föl újra a dobogóra. „Határtalanul büszke vagyok erre a csapatra. Keményen dolgoztunk két héten át, de közben remekül is szórakoztunk. Ennyire még egyetlen csapatnál sem éreztem jól magam. Öt év alatt kétszer jutottunk döntőbe, ezt mindenkinek nagyra kell értékelnie” – nyilatkozta Patrik Fischer, a svájciak szövetségi kapitánya. Érdekesség, hogy védencei közül senki nem került be a külön is díjazottak közé. (TASR, ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?