Három év börtönt kaphatnak a doppingoló sífutók

sífutás

A Nemzetközi Síszövetség tegnap felfüggesztette a szerdai doppingrazzia során őrizetbe vett öt sífutót, akiket csalás miatt akár három év börtönre is ítélhet az osztrák bíróság. 

Az összehangolt akció keretében összesen kilenc embert vettek őrizetbe Németországban és az ausztriai északisí-vb helyszínén, Seefeldben tartott 16 razzia során. Az öt sífutó mindegyike beismerte, hogy doppingolt, így szabadlábon védekezhetnek – az osztrák hatóságok ugyanis csalás miatt indítottak ellenük eljárást, amiért három év börtönbüntetést is kaphatnak. Emellett a Nemzetközi Síszövetség felfüggesztette versenyzési jogukat.

Az osztrák Max Hauke és Dominik Baldauf, sífutók kiléte már rögtön az akció után nyilvánosságra került, az osztrák rendőrség pedig tegnap egy videót is nyilvánosságra hozott arról, amint Hauke vérdoppingot ad be magának.

Később a másik három élsportoló személyére is fény derült: a legjobb közülük a kazah Alekszej Poltoranyin, aki pályafutása során négy olimpián vett részt, a 2013-as világbajnokságon pedig bronzérmet nyert csapatsprintben és a klasszikus stílusú 50 kilométeres versenyben.

Rajta kívül az észt Karel Tammjarv és Andreas Veerpalu érintett a botrányban – utóbbi apja az az Andrus Veerpalu, aki növekedési hormonnal lebukott 2011-ben, viszont eljárási hibák miatt két évvel később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) felmentette, noha a tesztek eredményét nem vonta kétségbe.

Szintén nevesítették a német bűnözői csoport központi figurájának tartott erfurti sportorvost, aki a gyanú szerint társaival évek óta a vérdoppinghoz szükséges szerekkel és eszközökkel látta el a versenyzőket. A 40 éves Mark Schmidt 2008-ban a Gerolsteiner országúti kerékpáros csapatnál dolgozott, amikor az istálló osztrák bringását, Bernhard Kohlt doppingolás miatt megfosztották a Tour de France-on elért harmadik helyétől.
Az osztrák rendőrség szerint több sportág is érintett lehet a mostani doppingbotrányban, mert futballisták, úszók, kerékpárosok, kézilabdázók és atléták is jártak a doktorhoz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?