Harmadszorra sikerült

Kitett a magáért a franciaországi kötöttfogású birkózó vb-n a bősi származású Bátky Attila (Dukla Trenčín): bronzérmesként zárt a 84 kg-os súlycsoportban. A 30 esztendős sportoló ezzel kiharcolta az indulás jogát a jövő évi athéni olimpián.

Bátky Attila (alul és a kis képen) az elődöntőben drámai csatában maradt alul a világbajnok izraeli Ciciasvilivel szemben (TASR/AFP-felvételek) Milyen céllal utazott a világbajnokságra, remélte, hogy dobogón végez?

Mindenképpen az ötkarikás részvételt jelentő helyezést akartam elérni, ehhez az első tízben kellett végeznem. Az atlantai olimpiára nem jutottam ki, Sydneyben tartalékként ott voltam, de nem léphettem szőnyegre. Óriási öröm számomra, hogy harmadszorra valóra vált dédelgetet álmom, végre ötkarikás kvótát szereztem. Csak titkos vágyam volt az éremszerzés, de minden nagy versenyre azzal utaztam, hogy jó lenne dobogón végezni. Ezt azonban sohasem mertem nyíltan kijelenteni, így most sem.

Korábban a csoportmérkőzések során rendre rendkívül nehéz ellenfeleket kapott.

Ennek tudható be, hogy az eddig világbajnokságokon legjobb eredményemnek két 10. helyezés számított. Ezúttal sem kaptam túlságosan könnyű riválisokat, de szerencsére mindkét csoportmérkő-zésemet megnyertem. A tajvani Jung Csenget simán 10:0-ra vertem, az üzbég Jerofajlovot csak hosszabbításban sikerült legyőznöm, így csoportgyőztesként léphettem tovább. Ott drámai csatában túljutottam az észt Vahtangadzén, ezután már fellégezhettem, hiszen ezzel megszereztem az athéni repülőjegyet.

A folytatásban már döntőbe jutásért mérkőzhetett az izraeli Ciciasvilivel.

Kiegyensúlyozott küzdelmet hozott az összecsapás, ellenfelem végül kisebb bírói segédlettel nyert. Hiába igyekeztem, kétpontos hátrányomat nem tudtam ledolgozni. Ciciasvili remekül birkózott, ezt bizonyítja, hogy a döntőben simán győzött.

Úgy tudom, a bronzcsata előtt tanácsadással a magyarok is besegítettek.

Igen. Virág Lajos, aki nemrég mérkőzött a norvég Aanesszel, értékes észrevételeit közölte. Ennek köszönhetően háromszor sikerült ellenfelemet megpörgetnem, s végre felállhattam a győzelmi dobogóra.

Erre nagyon sokat kellett várnia, hiszen utoljára a 1991-es a junior vb-n szerzett érmet.

Óriási különbség van a junior és a felnőtt vb-mezőny között. Rendkívül kiegyensúlyozott az élmezőny, szinte minden súlycsoportban legalább tízen pályáznak az elsőségre. Sokáig tart, míg valaki betör az élmezőnybe, nekem például tizenkét év kellett ehhez. Boldog vagyok, hogy a legfontosabb viadalon bizonyítottam.

Szőke frizurájával szinte alig lehet megismerni.

A világbajnokság előtt fogadást kötöttem csapattársaimmal, ha érmet szerzek, átfestetem a hajam. Boldogan mentem a fodrászhoz, odahaza viszont hároméves kislányom eleinte furán nézett rám, de már megszokta az új hajszínt.

Komoly anyagi gondokkal küszködik a szlovák szövetség. Jár egyáltalán prémium a bronzéremért?

Eddig még egyetlen fillért sem kaptam. Állítólag az év végén jutalmaznak meg.

A csallóközi fiatalok többsége a futballt választja, annak idején miért döntött a birkózás mellett?

Én is a sokáig legnépszerűbb sportág rabja voltam, sőt ma is szívesen focizom. Rákóczi András, a bősi birkózás szülőatyja rábeszélésére léptem először szőnyegre, s nagyon gyorsan megszerettem ezt a küzdősportot.

Egészen fiatalon igazolt a trencséni Duklához.

Tizennégy esztendősen kerültem tanoncként a divat városába. Ezután a tényleges katonai szolgálatot is itt töltöttem, leszerelésem után pedig hivatásos tisztként a Duklánál maradtam. A feltételek adottak, remélem, az athéni olimpián sem okozok csalódást. Egyébként szívesen látogatok szülőfalumba, Bősre, de sajnos nagyon kevés a szabadidőm.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?