Harmadjára is negyeddöntőzne Ramsay csapata

A Csehország elleni „örökrangadóval kezdte meg szereplését a finn–lett közös rendezésű világbajnokságon a szlovák jégkorong-válogatott.

Két éve Lettországban (a koronavírus-járvány miatt üres lelátók előtt), tavaly Finnországban rendezték az elit-világbajnokságot. Azaz a két utolsó rendező duplázhat, elsősorban amiatt, hogy a nagy esélyes magyar–szlovén pályázatot kormánygarancia hiányában kénytelen volt visszavonni a magyar szövetség.

Pekingi példa

A szlovák válogatott a B csoportba került, melynek küzdelmeit a balti országban rendezik. Két éve Rigában – megszakítva a hét évig tartó böjtöt – bejutottak a negyeddöntőbe Hudáčekék, s tavaly is ott voltak a legjobb nyolc között. A célok pedig harmadjára sem változtak.

Olyan energiát szeretnék látni a jégen, mint a pekingi olimpián, Ha ez így lesz, ismét érmet szerezhetünk – utalt a téli ötkarikás játékokon megszerzett bronzra Craig Ramsay a Sportnetnek adott interjújában. Azt ugyanakkor a 72 éves kanadai szakember is elismeri, van hova fejlődniük, a felkészülési meccseken elért 3 győzelem és 5 vereség során több hiánnyosságra fény derült. „Védekezésben és a konronggal való játékban javulnunk kell. Sok helyzetet alakítottunk ki, amelyekből viszont kevés gólt szereztünk. Emellett pedig túl sok kiállítást szedtünk össze, az emberhátrányos védekezésben nem szereplő srácok így a tervezettnél kevesebb időt tölthettek a jégen – vázolta az elmúlt hetek tapasztalatait Ramsay, aki a végső kerethirdetéskor ismét okozott némi meglepetést.

A szlovákok műsora

Május 12., 15.20: Szlovákia–Csehország

Május 13., 19.20: Szlovákia–Lettország

Május 15., 15.20: Szlovákia–Kanada

Május 18., 19.20: Svájc–Szlovákia

Május 19., 19.20: Kazahsztán–Szlovákia

Május 21., 15.20: Szlovénia–Szlovákia

Május 23., 11.20: Szlovákia–Norvégia

Nyolc vb-újonc

A legmerészebbet talán kapusposzton húzta meg, mindhárom hálóőr (Hlavaj, Riečický, Škorvánek) újonc a vb-n, mint ahogy öt mezőnyjátékosnak is a mostani lesz az első világversenye. „Ebben az időszakban általában a kedvenc szórakozóhelyemen foglaltam asztalt a meccsek idejére, s most a tévénézés helyett én magam leszek ott a jégen – jellemezte frappánsan a változást a TASR-nek Viliam Čacho, aki az új idényben a cseh bajnok Třinecnél folytatja pályafutását.

Épp a cseh extraliga az, amelyből a válogatott gerince érkezik, 11-en játszanak Ramsay csapatából a „szomszédban”. Mellettük a svéd Leksand két játékosa, Marek Hrivík és Peter Cehlárik, valamint az NHL-ből Lausanne-ba áttelepülő Richard Pánik a legnagyobb név. S ha már a tengerentúl: Samuel Kňažko, Miloš Kelemen és Pavol Regenda játszott a mostani idényben több-kevesebb meccset az amerikai profi hokiligában; rajtuk kívül a kapus Jaroslav Halák (NY Rangers) és Šimon Nemec (New Jersey) jöhet még számításba attól függően, klubjaik továbbjutnak-e a playoffban.

Néhány játékost nem igazán ismertem, de kellemesen megleptek. Ismét fiatalítottunk kicsit, nagy lehetőség ez nekik rutint szerezni. Az olimpián voltak idősebb hokisaink, de az NHL-ből senki, mégis jók voltunk. Minden keret más egy kicsit, ami közös bennük, hogy a maximumot kell nyújtaniuk és össze kell tartaniuk a srácoknak – tette hozzá Ramsay, akinek kisebb-nagyobb sérülés miatt több mint tízen mondtak nemet a vb-szereplésre.

Erősorrend

Ami a közvetlen riválisaikat illeti: nagy meglepetés lenne, ha nem a kanadai–cseh duó osztozna a csoport első két helyén. A juharlevelesek a calgaryi Toffoli–Lucic kettős vezetésével minimum a dobogóra várhatók. Csehország ugyan mégsem számolhat az NHL egyik legjobbjával, David Pastrňákkal, névsoruk így is tiszteletet parancsoló, és a formájukkal sincs gond, áprilisban 6/6-os győzelmi mérleggel abszolválták a felkészülési meccseket. Svájc általában a sötét ló szerepét választja: kiugró eredményekre, de meglepő buktákra is képesek – tavaly például a hét csoportmeccsen egyetlen pontot veszítve masíroztak be a negyeddöntőbe, hogy ott aztán simán kikapjanak az USA fiataljaitól. Az erősorrend alapján csoportnegyedikhelyre sorolt szlovákok sem mehetnek biztosra, a lett–norvég–kazah „üldözőbolynem veszélytelen, egyedül az Anze Kopitar nélküli szlovén újonc tűnik annak.

Finn duplázás?

A torna két másik fő esélyese, Finnország és Svédország az A csoportban kapott helyett. A (társ)házigazda és címvédő újbóli elsőségéhez minden adott: 14 tavalyi világbajnok, a vb legnagyobb sztárja, a coloradói Mikko Rantanen, a – szlovének után – a második legidősebb, legtapasztaltabb játékoskeret és nem utolsósorban a bukmékerek legalacsonyabb oddsai a vb-címükre.

A svédek is inkább a hazai bajnokságukban szereplő hokisokra építettek, akik már éhesek a sikerre, a Tre Konor ugyanis utoljára 2018-ban szerzett világbajnoki érmet, akkor konkrétan aranyat.

A tornán a nyolccsapatos csoportok első négy-négy helyezettje jut a negyeddöntőbe, a két utolsó pedig kiesik a divízió I/A-ba, ahonnan Nagy-Britannia és Lengyelország jutott fel. Oroszországot és Fehéroroszországot az ukrajnai háború miatt kizárták a nemzetközi porondról. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?