Hapal 200 ezer eurót kapna az Eb-szereplésért

Pavel Hapal

Elődjéhez, Ján Kozákhoz hasonlóan 15 000 euró lesz a havi alapfizetése Pavel Hapalnak, a szlovák labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitányának.

A 49 éves cseh szakember pozsonyi sajtótájékoztatóján válaszolt az újságírók kérdéseire.

 

Mi volt az első reakciója a kinevezése kapcsán?

Amikor először hallottam róla, hogy én lehetek a szlovák válogatott szövetségi kapitánya, nem akartam elhinni. Mikor ez valósággá vált, nagy megtiszteltetésnek vettem, másrészt ez a szerepvállalás arra is kötelez, hogy mindent megtegyünk azért, hogy csakis örömet szerezzünk a szlovákiai focidrukkereknek.

Mik lesznek az első lépései a tisztségében?

A legelső lépéseink a játékosokhoz vezetnek, a legtapasztaltabbakat már megszólítottuk, és a hétvégén néhányukat személyesen is meglátogatjuk. Nagy részükkel már beszéltünk, de néhányukat a bajnokik miatt még nem akartuk zavarni. Elsőként Nápolyba utazunk Hamšík után, majd Törökországba Škrtel és Kucka után, és hamarosan Pekaríkot és Dudát is meglátogatjuk a Herthában.

Már van konkrét elképzelése a szakmai stábról?

Radikális változást tervezek, azokkal az emberekkel akarom magam körülvenni, akikben maximálisan megbízom. Vagyis az U21-es csapat teljes szakmai stábját magammal akarom vinni az A válogatotthoz, amit már Adrián Guľa szövetségi kapitánnyal is megbeszéltem. Ezt a stábot három emberrel bővítjük a jelenlegi háttércsapatból, a fizioterapeutával, a videoelemzővel és a kapusedzővel. Utóbbi pozícióba két embert is alkalmazunk, mert nagyon jó tapasztalatom van ezzel a húzással.

Milyen gárdát örökölt Ján Kozáktól?

Folyamatosan figyeltem, hogyan erősödik a csapat, hogy fokozatosan bekerülnek a gárdába a legügyesebb fiúk az U21-esektől. A válogatott erős, van egy nagyon rutinos magja, hozzájuk pedig nagyon tehetséges fiatalok csatlakoztak. A keretben nem tervezünk hatalmas változásokat. A csapat főleg a támadásban jó, mégha azt el is kell ismernünk, hogy a befejező csatár posztján gondjaink vannak, tipológiailag kevesen felelnek meg ennek a szerepnek. De így is erősek vagyunk előrefele.

Márciusban köszönt le az U21-es csapat éléről, hogy a prágai Spartánál vállaljon állást. Hogyan értékeli, hogy ennyire gyorsan visszatért a SFZ kötelékébe?

Nem számoltam vele, főleg nem a Spartánál rosszul sikerült rövid időszakom után. Minden edző tudja, hogy egyik nap még itt van, a másik nap meg már máshol dolgozik, de akkor is meglepett a dolog. Annak idején nagyon jó hangulatban váltunk el, így néhány hónap után szinte hazatértem.

Az U21-es válogatott korábbi kapitányaként van olyan egykori védence, akit hiányolt az utóbbi időben a felnőtt csapatból?

Maťo Chrien kicsit kikerült a látókörünkből, Portugáliában nem sok meccset játszott eddig a Benficában. Meglátjuk, milyen súlyos a sérülése a zsolnai Jaro Miháliknak. Ők az U21-es csapat húzóemberei voltak. A nürnbergi Adam Zreľák sem játszik mostanság, és vannak még többen is, de most nincs tér radikálisabb váltásra. Ráadásul többen már A válogatottak, Škriniar, Lobotka, Bero is nagy erősségünk volt az U21-eseknél.

Elődje, Ján Kozák hét játékos éjszakai kimaradása miatt mondott le. Mi a véleménye erről a botrányról, és hogyan akarja elejét venni, hogy ilyesmi a jövőben megtörténjen?

A legfontosabb az lesz, hogy már a legelején tisztázzuk a játékszabályokat, amiket aztán szigorúan be kell tartani, a szakmai stáb és a játékosok részéről is. Az U21-es csapatnál ezzel nem volt probléma, remélem, ez most is hasonlóképp fog működni. Az említett esetről fogunk kommunikálni, már ez-az szóba is került a telefonbeszélgetéseink során, de személyesen is átvesszük a dolgot. Meglepett az eset, mind a hét játékos kapcsán.

Két hét múlva már tétmeccset játszik a válogatott a Nemzetek Ligájában, nem akarta inkább csak januártól átvenni a csapatot?

A tétmeccsek november után is folytatódni fognak, kisorsolják az Eb-selejtező hatcsapatos csoportjait, ugyanúgy nem lesz tér barátságos mérkőzésekre. A két következő találkozó is nagyon fontos lesz, mert minden pont számít, mivel még van esélyünk a B divízió 1. csoportjának második helyén végezni, amiért mindent el is fogunk követni.

Nem érzi úgy, hogy Szlovákiában jobban elismerik, mint Csehországban?

Azt hiszem, igen. Nyitrai edzősködésemtől kezdve sikeres voltam Szlovákiában, az U21-es válogatottal kijutottunk az Eb-re, azaz sokkal jobb eredményeim vannak itt, mint Csehországban. A prágai meccsünk a Nemzetek Ligájában természetesen specifikus lesz, de a szlovák színeket fogom képviselni, és igyekszünk sikeresek lenni.

Kozák szerint érezhető volt a nyomás a játékosügynökök részéről, hogy bizonyos focistákat előnyben részesítsen. Ön már találkozott ilyesmivel? Hogyan fogja kezelni az ilyen helyzetet?

A nyomásra fel vagyok készülve. U21-es kapitányként nem fordult elő, hogy egy menedzser fölhívott volna ilyen ügyben. Csak azokat a játékosokat fogom nevezni és szerepeltetni, akik segíthetnek a csapatnak, egyáltalán nem tartok a nyomásgyakorlástól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?