Sport

DAC-játékos is volt a kimaradók között – Kozák beszélt távozása okairól

Pozsony | A csehek elleni elvesztett Nemzetek Ligája-mérkőzés után hét játékos kimaradt éjszakára. Ján Kozák, a szlovák labdarúgó-válogatott leköszönő szövetségi kapitánya másfél órás monstre sajtótájékoztatón beszélt távozása okairól és a szlovák futball jövőjéről.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 18. 14:44

kozak
Ján Kozák hű maradt önmagához utolsó válogatottbeli sajtótájékoztatóján is (TASR-felvétel)

5 év, 3 hónap, 12 nap

„Nyolc éve vagyok a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke, és ebből 5 évet, három hónapot és 12 napot töltöttem együtt Ján Kozákkal – kezdte Ján Kováčik a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) elnöke. –  Életem végéig emlékezni fogok erre az időszakra, mert Kozáktól emberileg is sokat tanultam, amellett, hogy nagy sikereket ért el a csapattal. Jó és rossz időszakokat is átéltünk, de mindig emberként viselkedtünk egymással. Köszönök neki mindent, az eredményeket és a személyes tapasztalatokat is.”

Kozák láthatóan elérzékenyülve hallgatta az elnök szavait.

„Elnézést kérek, hogy az elmúlt napokban senkinek nem vettem fel a telefont, de számomra minden meccs fontos, és a svédországi mérkőzés előtt nem akartam megzavarni a felkészülést. Viszont azt gondolom, szükséges, hogy a nagy nyilvánosság megtudja, mi történt” – mondta bevezetőjében a tréner.

Felidézte a kezdeteket a válogatottnál: amikor 2013-ban Kozák átvette a válogatott irányítását, már nem volt esély kijutni a brazíliai vb-re, de épp ezért volt ideje a csapatépítésre. „Kozáčik, Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan, Pečovský, Kucka, Hamšík, Mak, Nemec, Weiss. Ez volt a csapat gerince, amelyre mindig támaszkodhattam. Szívvel játszottak, hihetetlen volt látni a tekintetüket, ahogy kifutottak a pályára, minden párharcba keményen belementek” – mondta elismerően Kozák. Hozzátette, nagyra tiszteli a többi kerettagot is, akik soha nem sértődtek meg, ha kevesebb játéklehetőséget kaptak, mert voltak olyan intelligensek, hogy tisztában voltak vele, náluk jobbak vannak a pályán.

Szertefoszlott vb-álmok

A szlovák válogatott Kozák vezetésével kijutott az Európa-bajnokságra, ahol a nyolcaddöntőben a németekkel szemben esett ki. „Igazi futballünnep volt az Eb, de a siker, az eufória után ismét jöttek a problémák. Nem volt könnyű átvészelni azt a nehéz időszakot” – fogalmazott a szakvezető.

A nemzeti csapat háza táján egyik „ügy” követte a másikat, Miroslav Stoch a hazafelé tartó repülőn részegen keveredett összetűzésbe a kapitánnyal, aztán az angolok elleni nagyszombati vb-selejtező jegyárai, majd a játékosokat a kvalifikációért megillető prémiumokról folyt a vita. Ezek az ügyek a teljesítményre is rányomták a bélyegüket, a szlovák válogatott két vereséggel kezdte a selejtezősorozatot, és végül lemaradt a vb-részvételről. „Egy pont hiányzott, hogy kijussunk a vb-re, ami a legnagyobb vágyam volt, hogy játékosként és edzőként is szerepelhessenek a vb-n.”

Fokozatos fiatalítás

Kozák elmondta, sok játékos be akarta fejezni a kvalifikáció után. „Nehéz beszélgetéseink voltak, mert azt gondolom, a legjobbaknak kell játszani a válogatottban, és ezek a játékosok még tudtak mit adni a csapatnak. A fokozatos fiatalítás stratégiáját választottam” – magyarázta Kozák.

A tréner elárulta, az egyes játékosok maguk keresték meg, hogy már nyugodtan befejezhetik, mert megvan a megfelelő helyettesük. Így került a csapatba Ďurica helyett Škriniar, vagy Pečovský helyett Lobotka. „Ebben a szellemben gondolkoztam tovább, hiszen ott van Nemec, Hubočan…

De emberek, a válogatottban nem kísérletezgetés van, ott a legjobbak vannak! Nem a nemzeti csapatban kell tanulni focizni, aki ott van, annak már tudnia kell!”

– emelte fel a hangját Kozák, aki azt nehezményezte, hogy túl nagy nyomást érzékelt a sajtó részéről, adjon több lehetőséget a fiataloknak. Pedig, amint rámutatott, ha egy adott poszton sem az idősebb, sem a fiatalabb játékos nincs meccsben, akkor az idősebbnek legalább ott vannak a tapasztalatai, amelyekre támaszkodhat.

„Hozzám egyetlen menedzser sem jutott el, hogy az ő kérésére nevezzek valakit egy meccsre. Egyetlenegy sem! Mert én vagyok az edző, és enyém a döntés, hogy ki játszik. Ha kineveljük Hanckót vagy Mazáňt, Hubočan maga fog utánam jönni, hogy már megfelelő helyettese van, és be fogja fejezni. De nem kell semmit erőltetni, siettetni – szétrombolni valamit nagyon könnyű, felépíteni évek munkája” – szögezte le indulatosan Kozák.

„Mintha leköptek volna”

A 64 éves szakember végül rátért távozásának konkrét okaira is. „Nem azért mentem el, mert elvesztettünk két meccset. És nem is azért, mert nincs energiám, gyerünk, próbáljuk ki – hívta ki párbajra az újságírókat. – Nem tehetek arról, hogy az adott játékosok azon a konkrét napon, a csehek elleni meccsen a labdaszerzések után nem tudtak hibátlanul teljesíteni. Taktikai szempontból minden utasítást betartottak, erre büszke is voltam.”

A vereség viszont megviselte, egész éjjel nem aludt, kétszer megnézte a mérkőzés felvételét, majd kinézett a folyosóra, és éppen azt látta, hogy hét játékos akkor érkezik meg a hotelbe. „Mondom, megnézem, mi van a srácokkal, és látom, hogy akkor jönnek. Nagyon fájt. Mintha leköptek volna, óriási pofon volt. Ez tényleg lehetséges? Sajnos igen” – konstatálta Kozák.

A hét kimaradó játékos Dúbravka, Weiss, Lobotka, Škriniar, Gyömbér, Šulla és Šatka volt.

Kozák a másnapi edzésen rákérdezett a dologra, mindannyian bevallották és vállalták, hogy hibáztak.

Lazítani akartak?

Kozák hangsúlyozta, főleg amiatt szomorú, hogy ezek a játékosok a válogatottnak köszönhetően nagy lépést tettek a karrierjükben, és cserébe így viszonyulnak hozzá.

„Dúbravka azt mondta, nehéz időszaka van a Newcastle-ben, meg aztán a csehektől is kikaptunk, lazítani akart kicsit. Weiss azt mondta, nem tudja, miért csinálta. Lobotka azt mondta, hogy a Vigóban sűrű programja volt, megjegyzem, szombat–szombat ritmusban játszott, és nem volt módja kikapcsolódni. Erre én megkérdeztem: Vigóban ezt nem engeded meg magadnak, mert nincs időd, de itt, amikor szombaton és kedden is játszunk, van rá időd? Az is nagyon rosszul érintett, amikor hallottam a tévében, hogyan reagált a távozásomra: Edzők jönnek-mennek, én profi vagyok. Hát, a hozzáállásával száz százalékra profi. Šatka is egy külön eset, kérdezem tőle, beléd mi ütött? Erre azt feleli, mentem a barátaimmal. És ha a barátai a kútba ugranak, akkor ő is utánuk ugrik? Ilyen emberekkel kell nekem dolgoznom!” – jegyezte meg keserűen Kozák.

Nem búcsúzott el a játékosoktól

Érzelmektől fűtött monológjában a tréner úgy fogalmazott, nagyon szereti a játékosait, mindenkinek a legjobbat kívánja, de úgy érzi, elárulták.

„Három lehetőségem volt. Úgy tehettem volna, hogy nem láttam őket. Hallgatok, elbújok, kijön-e valami hír, és ha igen, azt mondom, én nem tudtam róla. De ez nem az én stílusom. A második lehetőség: mindegyiküket kidobni. Megtehettem volna ezt? Hét játékosról van szó. Köztük négy olyan, akikre nagy szüksége van a szlovák futballnak: Škriniar, Lobotka, Dúbravka, Weiss. Nincs 50 játékosom, akikből válogathatok. Ezért úgy döntöttem, hogy befejezem a válogatottnál. Beszéltem az elnökkel, sírtunk egy kicsit, amolyan férfiasan. Nem szeretek búcsúzkodni, a játékosoktól nem búcsúztam el, csak azoktól, akik épp látták, ahogy az autó felé megyek” – beszélt a válogatottnál töltött utolsó percekről Kozák.

Prémium nélkül a vétkesek

A tréner nem titkolta, elképzelhetetlennek tartotta, hogy a történtek után elmenjen a csapattal Svédországba. „Jópofizni, mosolyogni, motiválni? Azok társaságában, akik becsaptak? Én erre nem vagyok képes” – mondta Kozák. Hozzátette, mind a hét játékos megkereste, hogy elnézést kérjen, és ő képes is megbocsátani, de ez most túl sok volt.

Ján Kováčik SFZ-elnökként elmondta, ha az érintett futballisták később is meghívást kapnak a válogatottba, nem tarthatnak igényt jutalomra, a prémiumaikat a szövetség alapítványán keresztül jótékony célra fordítják.

Tarkovič lenne ideális

Kozák kitért lehetséges utódjának kérdésére is. A sajtó Adrián Guľát, Pavel Hapalt és Pavel Vrbát tartja a leginkább esélyesnek a posztra, de Kozák szerint a másodedzőjére, Štefan Tarkovičra kellene bízni a nemzeti csapat irányítását. „Egészséges csapatot hagyok hátra, tökéletes viszonyokkal. Nem fair, hogy három emberről találgatnak, mintha nem lenne több. És köztük ráadásul csak egy a szlovák! Hát nincs több edzőnk?

Az asszisztensemről, Pišta Tarkovičról egy szó sem esett. Pedig ott volt a csapat kialakításánál, minden problémánál, szép pillanatnál, tudja, hogyan kell dolgozni a válogatottnál. És ezt az embert meg sem említik?!

Kinek az érdeke, hogy az ember legyen ott a válogatottnál, aki már uralja az utánpótlás-válogatottakat? Azt hallom, lassan át kell festeni a SFZ-t sárga-zöldre” – dühöngött Kozák.

Bár először nem mondott nevet, nem volt nehéz kitalálni, hogy Adrián Guľára utal, aki korábban a sárga-zöldben játszó zsolnaiakat vezette, jelenleg pedig az U21-es válogatott szakvezetője.

Jövő héten meglehet az utód

Kozák szerint rossz az a gyakorlat, hogy a zsolnaiak minél több pénzért eladogatják a kinevelt játékosaikat, nem figyelve arra, fognak-e azok a játékosok az új klubjukban játszani. „Zsolnáról öt játékost eladtak így, Škriniart, Špaleket, Hanckót, Mrázot, Mazáňt… De nevezzük őket a válogatottba, és segítsünk nekik, hogy a klubcsapatban játsszanak a válogatottnak köszönhetően. Hát tegyük oda szövetségi kapitánynak, aki ezt csinálta velük!” – mérgelődött Kozák, aki szerint a sajtó is kettős mércét alkalmaz Guľával és vele szemben. „Ez az U21-es válogatott nagyon erős generáció, figyelem őket 15 éves koruk óta, azért is, mert az unokám is köztük volt. A harmadik helyen végeznek a csoportjukban, és azt mondják erre, nem jutottak tovább, de nem okoztak csalódást. Mi másodikok vagyunk egy erős vb-selejtezőcsoportban, és jön a sápítozás, hogy ez mekkora kudarc… Szerintem nincs szükség belenyúlni a válogatottba, az öregek el fognak menni, ha lesznek jobbak, de a válogatottba nem tanulni jár az ember” – hangsúlyozta újra Kozák.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága hétfőn ül össze, Ján Kováčik azt ígérte, jövő héten bemutathatják az új trénert. Kozák szavaira csak annyit reagált: Janko, te egy szabad ember vagy, én is szabadon fogom meghozni a döntésem. Többször is előfordult, hogy nem voltunk azonos véleményem, ez is olyan helyzet.”

Kozák már nem a szlovák válogatott edzője

2018. október 14. 19:55

Kozák már nem a szlovák válogatott edzője
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.