Hamilton harmadik királysága

2008 és 2014 után ismét a brit Lewis Hamilton lett a Forma–1 világbajnoka, aki idén rajt-cél győzelmet aratott.Megvizsgáltuk, minek köszönhette magabiztos sikerét a Mercedes 30 éves pilótája.Hamilton autójaA német csapat bivalyerős motorjával nem tudta felvenni a versenyt a konkurencia.

2008 és 2014 után ismét a brit Lewis Hamilton lett a Forma–1 világbajnoka, aki idén rajt-cél győzelmet aratott.

Megvizsgáltuk, minek köszönhette magabiztos sikerét a Mercedes 30 éves pilótája.

Hamilton autója

A német csapat bivalyerős motorjával nem tudta felvenni a versenyt a konkurencia. Ha normál körülmények között (értsd: esőmentesen), klasszikus vonalvezetésű pályákon (értsd: sok hosszú egyenes, viszonylag kevés kanyar) rendeztek futamot, akkor ott Merci-belharccá redukálódott a verseny. Esős GP-ből és lassú aszfaltcsíkból jóval kevesebbet számolhattunk össze, a Mercedes silverstone-i, hungaroringi vagy szingapúri megingása kevés volt ahhoz, hogy semmissé tegye a lóerőfölényükből származó előnyt.

Hamilton vagánysága

A szezon nagy részében így a brit pilótát csak egyvalaki tudta volna megakadályozni a győzelemhalmozásban: csapattársa, Nico Rosberg. Amikor azonban a pályán csatát vívtak, szinte mindig Hamilton jött ki győztesen a kemény, de még sportszerű párharcokból. A német csak az osztrák Red Bull Ringen és a mogyoródi pályán kerekedett felül az egymás elleni csatákban, az elveszített ütközeteket pedig nehezen dolgozta fel, nyilatkozataiban sokszor sérelmezte Hamilton manővereit.

Hamilton mentalitása

A brit azonban nem vette föl a kesztyűt, és mindig gyorsan lezárta magában a futamokon történteket. Amikor Monacóban csapata hibája miatt visszacsúszott az első helyről a harmadikra (a Mercedes egy felesleges kerékcserére hívta ki a safety car-os szakasz alatt), nem esett szét, és két hét múlva Montrealban magabiztosan győzött. De ugyanez ismétlődött meg a Hungaroringen is. „Hihetetlen, összevissza bénáztam. Nem tudom megmagyarázni, mi történt, rémes voltam” – kommentálta Hamilton a hatodik helyét, majd Spában megint nyert.

Hogy a mentális fejlődésben mekkora szerepe lehetett annak, hogy sem apja, sem korábbi sokszoros exbarátnője, Nicole Scherzinger nem „zavarta” őt a versenyhétvégéken, nem tisztünk vizsgálni, az mindenesetre tény, hogy Hamilton teljesen a kezébe vette az irányítást minden téren: például immár menedzser nélkül, saját maga tárgyalt a szerződéshosszabbításáról, amelybe végül évi 30 millió eurós gázsi került bele.

Hamilton fejlődése

A 30 éves brit pilóta szakmailag is előrelépett. Míg tavaly Rosberg 12:7-re nyerte kettejük párharcát az időmérőkön, addig Hamilton 2015-ben (eddig) 12:5-re vezet. Vagyis nemcsak a versenyek összességében, hanem egy-egy kört tekintve is kiemelkedően gyors tud lenni.

Hamilton 49 eddigi edzéselsőségével már a harmadik az örökranglistán

(1. Michael Schumacher 68-cal, 2. Ayrton Senna 65-tel), de más statisztikákat is átírhat: például ha a hátralevő három futamot is megnyerné, idei 14 elsőségével megdöntené az egy idényben szerzett győzelmek rekordját. „Még öt-hat évig megmaradhat ezen a szinten, és ennyi világbajnoki címig is eljuthat” – jósolja a szintén háromszoros világbajnok Jackie Stewart, az eddig legeredményesebb brit F1-es pilóta. Niki Lauda is hasonlóan vélekedik: „Jegyezzék meg, Lewis még ennél is jobb lesz, és még többet fog nyerni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?