Hamarosan megjelenik Mészáros György könyve

A kifkuló világ

Rovatbeli kollégánk sajnos már nem élhette meg A kifakuló világ megjelenését. Tavaly októberben hunyt el 33 évesen, tragikus hirtelenséggel. Lovas Emőkét, a kötet szerkesztőjét kérdeztük.

Hogyan született meg A kifakuló világ?

Gyuri családjával döntöttünk úgy, hogy kiadjuk a szövegeket. A most megjelenő írások az elmúlt hét évben születtek. Ő szinte mindenki előtt titkolta, hogy könyvet ír. A legkorábbi szöveg, a Babaházak az örökkévalóságnak ugyan egy szűkebb közönség számára már ismerős lehet, mivel 2015-ben elnyerte a Pegazus Alkotópályázat harmadik díját. Grendel Lajos akkor a mezőny legjobb írásának nevezte a Babaházakat, amit rutinos író írt, nem kezdő. Csupán egy „baj” volt vele, hogy nem novella, hanem kisregény.

Miben változtak a szövegek az első verzióhoz képest?

Sok mindenben… A Babaházakon csak Gyuri halála után kezdtem dolgozni. A lélek vére című novella, amely egyébként a kötet legrövidebb írása, viszont akkor már teljesen megszerkesztett szöveg volt. A címadó kisregényt, A kifakuló világot alaposan megjegyzetelve visszaküldtem a szerzőnek. A halála után megtaláltuk az addigi végső szövegváltozatot a laptopjában és akkor láttam, hogy a legtöbb kért javítást megcsinálta benne, de még így is maradt pár elvarratlan szál és kidolgozatlan ötlet, aminek továbbgondolását most már az olvasókra bízom.

Kiknek, melyik korosztálynak ajánlod a könyvet?

Három nagyon különböző történetről van szó, mégis bármelyik korosztály találhat bennük valami szeretnivalót, mivel azonos központi fogalmak köré épülnek: a hit, az igazságérzet és a csodákra való rácsodálkozás képessége fogja össze őket. Egyébként műfajilag is sokszínűek a kisregények, a sci-fi és a noir detektívtörténetek, illetve a fantasy és a western keveredik bennük.

Hogyan sikerült kiadni A kifakuló világot?

A könyvet a Királyhelmecen működő Tempora Orientia Polgári Társulás gondozásában adtuk ki. Azért őket választottam, mert nem akartam kompromisszumot kötni a terjesztés módjával és azzal kapcsolatban sem, kikkel dolgozhatok együtt. Nagy könyvkiadók esetében a terjesztésbe sem lett volna beleszólásunk. És azt is szem előtt kellett tartanom, hogy akik ismerték és szerették Gyurit, könnyebben hozzá tudjanak jutni A kifakuló világhoz. Gyuri szülei minden döntésemet támogatták, amiért köszönettel tartozom nekik.(ú)

A könyv Facebook-oldala itt elérhető.

A kifakuló világ
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?