Griezmann parádés estéje

Az Atlético Madrid nyerte a labdarúgó Európa Ligát, miután a lyoni döntőben a remekül játszó Griezmann duplájával és Koke hajrában lőtt góljával 3:0-ra legyőzte az Olympique Marseille csapatát.

Az Atlético Madrid nyerte a labdarúgó Európa Ligát, miután a lyoni döntőben a remekül játszó Griezmann duplájával és Koke hajrában lőtt góljával 3:0-ra legyőzte az Olympique Marseille csapatát. A spanyol együttes 2010 és 2012 után harmadik alkalommal diadalmaskodott a második számú európai kupasorozatban.

A találkozó első negyedóráját nagyon megnyomta a francia csapat, egy ziccert is kidolgozott, ám Germain 5 méterről fölé lőtt. A spanyolok fokozatosan átvették az irányítást, és a 21. percben megszerezték a vezetést: Mandanda egy hazaadást középre passzolt Anguissához, aki nem tudta átvenni a labdát, amelyet Gabi Griezmann elé tálalt, a csatár pedig 10 méterről a tehetetlen kapus mellett a kapu jobb oldalába lőtt.

Payet a hibás?

Persze lehet, hogy az egész Dimitri Payet hibája, ugyanis a Marseille egyik legjobbja a mérkőzés előtt – nem törődve a babonával – megérintette a trófeát (a 2005-ös BL-döntő előtt a Milanban játszó Gennaro Gattuso követte el ezt a hibát…). Az átok személyesen is utolérte Payetet, hiszen sérülés miatt az első fél óra után le kellett cserélni a Marseille kulcsemberét.

A fordulást követően szinte azonnal megduplázta előnyét az Atlético, Griezmann második találata szintén egy csúnya labdaeladást követően született. Ezzel ő lett az első francia futballista, aki európai kupa döntőjében duplázott. A Marseille ezután akár több kockázatot felvállalva nagy rohamokba is kezdhetett volna, erről azonban szó sem volt. Rudi Garcia hiába próbálta cserékkel felrázni a csapatát, továbbra is a Madrid játszott mezőnyfölényben. A hajrában Gabi, az Atlético csapatkapitánya közel három év után újra gólt szerzett, ezzel beállította a 3:0-ás végeredményt.

Az Atlético lyoni diadalával csatlakozott a Juventus, Inter, Liverpool hármashoz, amely szintén háromszor nyerte meg az EL-t/UEFA-kupát (nem beszélve az ötszörös győztes éllovas Sevilláról).

Tartozott Simeonének

Antoine Griezmann, a döntő hőse a meccs után azt nyilatkozta, hogy tartozott ennyivel edzőjének, Diego Simeonénak. A spanyolok francia kulcsembere az Olympique Marseille elleni sikert követően utalt arra, hogy két évvel ezelőtt, a Real Madrid ellen tizenegyespárbajban elbukott BL fináléjában büntetőt hibázott a második félidőben. „Ez volt az álmom, hogy a csapattársaimmal és Simeonéval megnyerjem a trófeát – jelentette ki a 27 éves Griezmann. Hozzátette: nagyon sokat tanult az argentin szakembertől, akivel négy éve dolgoznak együtt. – Ő még jobb játékost csinált belőlem, a világ egyik legjobbját. Remélem, még sok trófeát nyerek” – szögezte le a francia szélső, akinek nyári klubváltásáról – az FC Barcelona lenne a következő állomás, a katalánok kifizetnék a csatár 100 millió eurós kivásárlási árát – az elmúlt hetekben gyakran írt a spanyol sportsajtó.

Griezmann a lyoni döntő után azt mondta: nem ez a legalkalmasabb pillanat, hogy a jövőjéről beszéljen: „Most inkább szeretném kiélvezni a pillanatot, és ünnepelni a szurkolóinkkal.”

„Az EL több egy trófeánál”

„Sok kihívást rejtett magában ez a szezon, és azt hiszem, az EL többet jelent számunkra, mint egy trófeát: ez egy nagy győzelem, amely mindazt képviseli, ami mellett kiállunk, amiért dolgozunk. Az Arsenal ellen megmutattuk, mire vagyunk képesek nehéz helyzetben, szerintem újradefiniáltuk magunkat ebben a sorozatban – értékelt Diego Simeone, az Atléti mestere, aki eltiltás miatt csak a lelátóról nézhette a finálét. – Még nem ért véget az idény, egy pontot szereznünk kell a La Ligában a második hely bebiztosításához, és muszáj ezt tényleg meg is tennünk, hogy megmutassuk vetélytársainknak az erőnket. Fernando Torres képviseli mindazt, ami mi vagyunk, csapattársai nagyon tisztelik őt, a klub szintén. Az Atlético Madrid életem fontos része, életem döntő szakaszában tértem vissza ide, itt lettem igazi profi. Edzőként a Racingban kezdtem, ám mindig arra vágytam, hogy visszatérjek ide. Egy kis szerencsével élni tudtunk a lehetőségeinkkel, ezért is nyertünk ma. Igen, nagyon szerencsések vagyunk, de mint csapat, nagyon erősek. Nagyon nehéz lesz egy ilyen nagy siker után újrakezdeni a következő idényt. Ha Griezmann marad, még tovább fog fejlődni, azonban vele vagy nélküle, még erősebbek leszünk. A Marseille? Payet sérülése nagyon megviselte az OM-et, amely Franciaországban nagyon erős, de ma egy kiváló Atléticóval találkozott.”

Az Atlético Madrid harmadszor nyerte meg a második számú európai kupasorozatot, s másodszor Simeone irányításával, akivel az elmúlt években kétszer (2014, 2016) kapott ki a BL-döntőben a Real Madridtól.

Torres szép búcsúja

Simeone a döntő hajrájában küldte pályára Fernando Torrest, aki a szezon végén távozik a klubtól. A 34 éves támadó a madridiak saját nevelésű játékosa. Az első csapatban a 2000/01-es szezonban mutatkozott be, utána hat idényen át volt kulcsember. A szurkolók körében Kölyök becenéven emlegetett labdarúgó angliai és olaszországi kitérőt követően 2015 elején szerződött vissza az Atléticóhoz, de már nem tudott stabilan meghatározó ember lenni. „Nehéz elmagyarázni, mennyire vagyok boldog attól, hogy valóra vált a gyermekkori álmom” – nyilatkozta a spanyolokkal világ- és kétszeres Európa-bajnok Torres, aki az EL-trófea előtt csak egy másodosztályú bajnoki aranyérmet szerzett az Atléticóval. Elárulta: szerencsés labdarúgónak tartja magát, mert karrierje során sok mindent megnyert, de fiatal labdarúgóként arra vágyott a legjobban, hogy régi csapatával, az Atléticóval nyerjen trófeát.

„A futballban mindig keményen kell dolgozni, és belőni a helyzeteket. Griezmann a világ egyik legjobb támadója, ez az ő estéje volt” – szögezte le Jan Oblak.

Szomorú franciák

„Keményen harcoltunk, de a legfontosabb pillanatokban előjött a tapasztalatlanságunk. A fejlődéshez az a legfontosabb, hogy tanuljunk az ilyen mérkőzésekből” – szögezte le a vesztesek középhátvédje, Adil Rami.

Rudi Garcia, a Marseille edzője azt nevezte együttese legnagyobb hiányosságának, hogy játékosai nem tudták kihasználni a gólhelyzeteiket: „Egy olyan csapat ellen, mint az Atlético, ezt nem lehet megtenni”. Elmondta: ellenfelük a második félidőben egy sebességi fokozattal feljebb kapcsolt, és megérdemelt győzelmet aratott. (MTI, ns, sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?