Götze nélkül is parázs csata várható

London |

<p>Bajnokok Ligája, döntő: a bukmékerektől a szakemberekig mindenki a Bayern München sikerét jósolja, a Borussia csodafegyvere Lewandowski lehet. Ma este 20:45-től a Borussia Dortmund a Bayern Münchennel csap össze a labdarúgó Bajnokok Ligája londoni döntőjében.</p>

Szombaton magyar csapat is lesz a Wembley-ben! – ezt a szenzációs hírt kürtölték világgá a magyar lapok, s ez így igaz is, meg nem is: valóban részt vesz egy magyar futballcsapat a BL-döntőn, de nem a pályán, hanem a lelátón (a Vasas Kubala Akadémia U14-es együttese egy utánpótlástornára utazott Londonba, s ennek keretében megtekintik a Bajnokok Ligája fináléját is).

Londoni gondok Londont megszállták a német futballturisták! A Borussiához és a Bayernhez összesen 750 ezer jegyigénylés futott be, de a két klub hivatalosan csak 25–25 ezer belépőt kapott az UEFA-tól, így aztán több tízezer német szurkoló jegy nélkül utazott az angol fővárosba.

A brit rendfenntartók a BL-döntőtől függetlenül is készenlétben vannak, miután szerdán London délkeleti kerületében, Woolwichban késekkel felfegyverzett muszlimok a nyílt utcán mészároltak le egy békésen sétáló katonát. Az eset világszerte felháborodást váltott ki, a brit kormány terrorizmusnak minősítette a gyilkosságot, a szélsőséges angol nacionalisták pedig bosszúhadjáratot indítottak, mecseteket és muzulmán imahelyeket támadva meg. Az incidensek miatt Londonban rendkívüli biztonsági előírások léptek életbe. A repülőtereken, a metróállomásokon és a vasúti pályaudvarokon fokozottabb ellenőrzésekre lehet számítani.

Mi szól a Dortmund mellett?

Remélhetőleg a meccs izgalmasabb lesz, mint a körítés, s erre minden esély megvan, a két csapat legutóbbi mérkőzése (május 4-én a Bundesligában: Dortmund–Bayern 1:1) ugyanis meglehetősen parázs párharcot hozott, dulakodásokkal, piros lappal, kihagyott tizenegyessel (Matthias Sammer, a Bayern sportigazgatója pedig – aki 1997-ben még dortmundi futballistaként nyert BL-t – kis híján nekiugrott Jürgen Kloppnak, a Borussia trénerének).

A sárga-feketék mellett szól, hogy az esélytelenek nyugalmával futballozhatnak, s ez néha előny: hasonló cipőben járt tavaly a Chelsea, amely a müncheni döntőben megleckéztette a Bayernt, vagy 2005-ben a Liverpool, amely a jóval esélyesebb AC Milant múlta felül. S ott van még a Lewandowski-tényező is: a lengyel csatár a semmiből is képes gólt lőni, az elődöntő első meccsén négyszer köszönt be a Real Madridnak, és tíz találattal az idei BL-góllövőlista második helyén áll.

Mi szól a Bayern mellett?

Szinte minden! A Bayern elképesztő formában futballozik, a bajnokságban hengerelt (olykor 9 gólt rúgva egy meccsen), a BL-ben pedig… Nos, ott is hengerelt. Nincs jobb kifejezés arra, ahogyan a müncheniek elintézték a Juventust (2:0, 2:0) és a Barcelonát (4:0, 3:0). Ma a Bayern játssza a legdinamikusabb és leglátványosabb focit, s emellett remekül védekezik: a müncheniek 364 perce nem kaptak gólt a BL-ben!

A Bayernnek erősebb a játékoskerete, mint a Dortmundnak, övé a BL-szezon leghatékonyabb labdaszerző párosa (Javi Martínez és Schweinsteiger), s jól hangzik az a statisztika is, hogy a müncheniek az utóbbi négy évben harmadszor jutottak be a BL-döntőbe. (Az már kevésbé hangzik jól, hogy a Bayern az utóbbi 37 évben csak egyszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát…)

Az egymás elleni mérleg is a Bayern fölényét mutatja (100 tétmeccsen 45-29-26), a Bundesligában ráadásul rekordot jelentő fölénnyel, 25 ponttal előzte meg a Borussiát.

A Götze-ügy Combizomsérülés miatt kihagyja a döntőt Mario Götze, a Borussia legjobbja. Amióta kiderült, hogy Götze nyáron 37 millió euróért a Bayernbe szerződik (német játékosért még sosem fizettek ennyit), azóta a dortmundi szurkolók szemében áruló.

„A Götze távozásáról szóló hír felért egy szívrohammal – nyilatkozta Jürgen Klopp. – Aznap este egy filmpremierre voltunk hivatalosak a feleségemmel, de nem tudtam elmenni. Hat–hét játékosomat felhívtam, elmondtam nekik is, hogy Götze megegyezett a Bayernnel. Néhányan aludni sem tudtak utána. Ezek a dortmundi srácok mind tisztában vannak azzal, hogy külön-külön nem elég jók, de csapatként a legjobbak lehetnek. S most ennek a csapatnak a legfontosabb láncszeme vált ki.” Jobb nem elképzelni, mit kapott volna Götze a dortmundi drukkerektől, ha a Bayern elleni döntőben pályára lép, s esetleg kihagy egy 11-est…

Ki nyer ma?

A bukmékerek a Bayernt favorizálják (a müncheniek sikere 1,75-szörös, a dortmundi győzelem 4,8-szoros pénz fizet), a William Hill brit fogadóiroda elemzői szerint a legvalószínűbb eredmény 1:0 vagy 2:1 a Bayern javára. A bajorok győzelmét valószínűsítik a Kicker által megszólaltatott szakemberek és élsportolók is, kivéve Sebastian Vettel Forma–1-es világbajnok autóversenyzőt, aki 2:1-es dortmundi győzelmet vár…

Ha a rendes játékidőben nem születik döntés, kétszer 15 perces hosszabbítás következik, s ha még ekkor is döntetlen az állás, akkor tizenegyesek döntenek a győztesről. A Borussia eddig kétszer vívott büntetőpárbajt az európai kupákban (mindkettőt megnyerte), a Bayern mérlege ötből négy (tavaly éppen a BL-fináléban maradt alul a Chelsea-vel szemben, a sorsdöntő 11-est Bastian Schweinsteiger hagyta ki).

Pénzdíjazás A győztes 10,5 millió euró jutalmat kap az UEFA-tól, a vesztes pedig 6,5 millióval vigasztalódhat. Ha viszont az egész szezon rajtpénzeihez és pontprémiumaihoz hozzászámítjuk a piaci részesedést is (reklámok, tv-jogdíjak), akkor a Bayern és a Dortmund összbevétele egyaránt 70 millió euróra rúg. Dortmundban azt is nyilvánosságra hozták, hogy a döntőbeli sikerért Jürgen Klopp vezetőedzőnek 300 ezer euró, a játékosoknak pedig fejenként 150 ezer euró prémiumot fizetnek ki.

A mérkőzést az olasz Nicola Rizzoli vezeti, egyenes adásban közvetíti az STV2, a magyar Sport1 és a magyar DigiSport. Helyszíni beszámolónk a londoni BL-döntőről a hétfői Új Szó ban és a keddi Focitippben.

 

***

 

ÚT A DÖNTŐIG

 

Csoportkör:

Dortmund–Ajax 1–0, 4–1

ManCity–Dortmund 1–1, 0–1

Dortmund–Real Madrid 2–1, 2–2

A csoport végeredménye:

1. DORTMUND 6 4 2 0 11–5 14

2. Real Madrid 6 3 2 1 15–9 11

3. Ajax 6 1 1 4 8–16 4

4. ManCity 6 3 3 7–11 3

Nyolcaddöntő:

Sahtar–Dortmund 2–2, 0–3

Negyeddöntő:

Málaga–Dortmund 0–0, 2–3

Elődöntő:

Dortmund–Real Madrid 4–1, 0–2

 

Csoportkör:

Bayern–Valencia 2–1, 1–1

BATE–Bayern 3–1, 1–4

Lille–Bayern 0–1, 1–6

A csoport végeredménye:

1. BAYERN 6 4 1 1 15–7 13

2. Valencia 6 4 1 1 12–5 13

3. BATE 6 2 0 4 9–15 6

4. Lille 6 1 0 5 4–13 3

Nyolcaddöntő:

Arsenal–Bayern 1–3, 2–0

Negyeddöntő:

Bayern–Juventus 2–0, 2–0

Elődöntő:

Bayern–Barcelona 4–0, 3–0

 

A Borussia Dortmund kezdőcsapata a Real Madrid elleni elődöntő első mérkőzésén. Felső sor, balról: Weidenfeller, Piszczek, Bender, Lewandowski, Szubotics, Hummels. Alsó sor, balról: Reus, Götze, Schmelzer, Gündogan, Blaszczykowski.

A Bayern München kezdőcsapata a Barcelona elleni elődöntő visszavágóján. Felső sor, balról: Neuer, Mandzukic, Martínez, Van Buyten, Boateng. Alsó sor, balról: Alaba, Ribéry, Lahm, Müller, Robben, Schweinsteiger.

Foto autor| (Fotók: SITA/AP)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?