Gondban az Arsenal, gondban Mesut Özil

Mesut Özil

A Chelsea fordulatos mérkőzésen 3–2-re győzött az Arsenal ellen a Premier League második fordulójának rangadóján.

Az Arsenal 1992 óta először kezdte két vereséggel a bajnoki szezont, vagyis Unai Emery bemutatkozása nemhogy nem sikerült fényesen, de eddig egyenesen pocsék, még ha két rangadóval is kezdték az évet az Ágyúsok, és még ha a Manchester Citytől, illetve a Stamford Bridge-en sokak fognak vereséget szenvedni. 

A Chelsea elleni vereség egyébként már csak azért sem meglepő, mert az Arsenal 2011 októberében nyert legutóbb tétmeccset a Stamford Bridge-en, azóta hat vereség mellett csak két gól nélküli döntetlenre volt képes, vagyis nem mondhatni, hogy Arséne Wenger irányításával szárnyaltak volna. 

Bűnbak, Özil a neved

Ilyen körülmények között természetes, ha a szurkolók az edzőt veszik elő, de Londonban most mégsem ez történik, hanem folytatódik a Mesut Özil-boszorkányüldözés. 

Az újabb vereséget követően az Ágyúsok rajongói ismét igencsak sokat kritizálták Mesut Özilt, aki a „nagycsapatok ellen mintha nem tenné magát oda eléggé”. Az egyik, az AFTV-nek nyilatkozó szurkoló Unai Emery kapcsán megjegyezte, hogy Arséne Wenger sosem lett volna hajlandó lecserélni Özilt, ha gyengén teljesít – Emery viszont a 68. percben lehozta a német passzmestert.

A válogatottságot néhány hete lemondó Özilt nem most szidták először: a középpályás az előző szezonban nem teljesített kifejezetten jól, és sokan már akkor sem tartották megfelelőnek a mentalitását. Az Arsenal idén februárban hosszas hercehurcát követően hosszabbított a játékossal, aki az új megállapodás után a Premier League egyik legjobban kereső futballistája lett.

A kórushoz nemhogy csatlakozott, de egyenesen annak élére állt Mark Lawrenson, a BBC szakértője, aki a meccset követő értékelésében hosszasan ostorozta a német irányítót. 

„Mesut Özil egy probléma. Egy nagy, nagy probléma, amit megörökölt Unai Emery, ráadásul egy heti 300 ezer fontos probléma. Ez is Wenger örökségéhez tartozik, nemcsak a jót, de ezt a heti 300 ezer fontot is cipelnie kell Emerynek. Mert itt nem arról van szó, hogy Özilnek van egy jó meccse, aztán egy kiemelkedő, aztán egy fantasztikus, hanem arról, hogy teljesen megbízhatatlan a játéka, egy jó teljesítményt két-három üres meccs követ, amikor nem csinál semmit. Ez tűrhetetlen, elfogadhatatlan a klub szempontjából, hatalmas probléma a játéka” – mennydörgött Lawrenson. 

Érdekes

Hazard marad a Chelsea-nél

Eden Hazard a szombati, 3–2-es Arsenal elleni hazai győzelem után – melyhez csereként beállva gólpasszal járult hozzá – az RMC Sportnak nyilatkozott a jövőjéről.

„Mindenki tudja, mit mondtam a világbajnokság után. Ez nem változott azóta sem: boldog vagyok itt, és nem szeretnék ennél többet mondani. Sok mindent összehordtak rólam, hazugságokat” – jelentette ki Eden Hazard. Spanyolországban ugyan még tart az átigazolási időszak, Angliában viszont már az első Premier League-forduló előtt bezárult a transzferablak. „Ez furcsa szituáció, mivel a klub adhat el játékosokat, viszont nem igazolhat. Láthatták ma is, hogy a szurkolók szeretnek engem. Jól érzem magam. Van még két évem a jelenlegi szerződésemből, meglátjuk, mit tartogat a jövő számomra, de most kizárólag a Chelsea színeiért küzdök” – mondta a belga szupersztár. 

CHELSEA–ARSENAL 3–2 (2–2)

London, Stamford Bridge, 40 491 néző. V: Martin Atkinson

Chelsea: Kepa – Azpilicueta, Rüdiger, David Luiz, M. Alonso – Kanté, Jorginho, Barkley (Kovacic, 60.) – Pedro, Morata (Giroud, 75.), Willian (E. Hazard, 61.). Vezetőedző: Maurizio Sarri.

Arsenal: Čech – Bellerín, Mustafi, Papasztatopulosz, Monreal – Guendouzi, G. Xhaka (Torreira, a szünetben) – Mhitarjan, Özil (Ramsey, 68.), Iwobi (Lacazette, 75.) – Aubameyang. Vezetőedző: Unai Emery.

Gólszerző: 9. Pedro, 20. Morata, 81. M. Alonso ill. 37. Mhitarjan, 81. Iwobi.

Tudta? A Chelsea és az Arsenal keretében összesen két angol játékos szerepelt: a hazaiaknál Ross Barkley kezdőként hatvan percet kapott, a vendégeknél Danny Welbeck a cseresorból nézte végig a londoni rangadót.

Támadások kereszttüzében

Mint ismert, Özilnek nem csak az angol klubban kell megküzdenie a problémákkal, hiszen Németországban is ő lett a bűnbak a gyenge vb-szereplés miatt. Ennek következményeként „nehéz szívvel ugyan”, de úgy döntött, a közelmúlt eseményei miatt nem lép pályára többet a válogatottban, mert érzi a felé irányuló rasszizmust és a tiszteletlenséget. 

„Büszkén és izgalommal viseltem mindig a válogatott mezt, de ezentúl nem öltöm magamra. Rendkívül nehéz volt meghoznom ezt a döntést. De amikor a magas rangú szövetségi tisztviselők így bánnak velem, nem tartják tiszteletben a török gyökereimet, és önző módon politikai propagandát csinálnak belőle, akkor számomra ebből elég volt.”

Keményen bírálta Reinhard Grin­delt, a Német Labdarúgó-szövetség elnökét is. „Grindel és a szurkolók szemében német vagyok, amikor nyerünk, de bevándorló vagyok, amikor veszítünk. Álságos, képmutató hozzáállás” – írta saját közösségi oldalán a játékos, aki 92-szer lépett pályára a Nationalelfben. 

Nem hullajtott krokodilkönnyeket Uli Hoeness, a Bayern München elnöke, sőt a sportvezető a német Sport1-nek nyilatkozva kőkemény választ adott. 

„Sportszakmai szempontból ezzel jól jár a német válogatott. Számomra Mesut Özil évek óta egy alibiző futballista, aki a válogatottnak egyáltalán nem tud segíteni. Állítólag a német szövetség rossz bánásmódja miatt… Mindenesetre fel kéne tennie magának a kérdést, hogy mikor nyert utoljára párharcot. Évekkel ezelőtt. A válogatott megújulását figyelembe véve szuper, hogy abbahagyta. A 2014-es világbajnokságon sem tartozott a húzóemberek közé, tulajdonképpen a csapattársak miatt jutott el a döntőig. Évek óta sz.rul játszik, most meg a szövetség a vétkes. Vicc” – fogalmazott az 1974-ben vb-t nyerő Hoeness.

Érdekes

SZÁMHÁBORÚ

0 A Huddersfield Town egyetlen szabálytalanságot sem követett el a Manchester City ellen az első félidőben. 

1 Ederson a Manchester City első kapusa, aki gólpasszt tudott adni egy Premier League-mérkőzésen. 

4 David Silva a negyedik spanyol játékos Cesc Fábregas, Jose Reina és Mikel Arteta után, aki legalább 250 PL-meccsen pályára lépett. 

8 Henrik Mhitarjan az utolsó 13 PL-meccsén 8 gólban vállalt szerepet az Arsenalban (3 gól, 5 gólpassz), ez eggyel több, mint a Manchester Unitedben az utolsó 25 meccsén. 

9 Sergio Agüero már 9 mesterhármast ért el a Premier League-ben, ennél csak Alan Shearer (11) többet.

10 A 2018-as világbajnokság kezdete óta lejátszott tétmeccseken David de Gea 10 gólt kapott 14 kaput eltaláló lövésből.  

10 Mindössze a 10. alkalommal esik meg a Manchester Uniteddel a Premier League történetében, hogy az első félidőben három gólt kap a csapat – utoljára 2015 októberében, az Arsenal ellen fordult elő hasonló.

18 Romelu Lukaku a Premier League jelenlegi 20 csapatos mezőnyéből már 18 klub ellen szerzett legalább egy gólt – a Cardiff és a Wolves ellen nem volt még eredményes.  

41 Csak Frank Lampard (90), Didier Drogba (55) és Gianfranco Zola (42) adott több gólpasszt a PL-ben a Chelsea színeiben, mint Eden Hazard (41). 

Védés, visszavágás

„Hoeness úr észrevételei teljesen észszerűtlenek. Megpróbálja elterelni a figyelmet a rasszizmus és a diszkrimináció tényleges kérdéséről Németországban. Mindemellett a buta kijelentéseit, amelyek egyébként teljesen eltúlzottak, nem tudja alátámasztani Hoeness úr, nincs több időnk és energiánk arra, hogy olyan témáról beszélgessünk Önnel, amelyről fogalma sincs. Nemcsak magára hozott szégyent ezzel, hanem a Bayern Münchenre és egész Németországra is” – vágott vissza a 29 éves labdarúgó ügynöke, Erkut Sögüt. 

Az egyre terebélyesebbé dagadó botrány keretében már játékostársai is megszólaltak, például a Real Madrid középpályása, Toni Kroos is elmondta véleményét az üggyel kapcsolatban.

„Olyan dolgokra utalt, amikre nem lett volna szükséges, rengeteg hülyeséget hordott össze. Szerintem ő is nagyon jól tudja, hogy sem a válogatottban, sem a szövetségben nincs semmiféle rasszizmus. Sőt, éppen ellenkezőleg: mindig is támogattuk a sokszínűséget és az integrációt, hosszú ideig ő volt az élő példa rá.”

A játékost ért kritikák nyilvánvalóan túloznak, és még nyilvánvalóbb, hogy hátráltatják Özilt abban, hogy a legjobbját nyújtva segítse az Arsenalt, innentől kezdve az is világos, hogy Unai Emerynek a csapatépítésen túl az ő személye lett a központi kérdés, és érdekes lesz megfigyelni, hogyan kezeli a helyzetet. Teljes mellszélességgel kiáll a kerete egyik legjobb, és emellett legjobban kereső játékosa mellett, vagy Özil esetleg már a télen elhagyja a ligát, amelyben csalódott, és amely őt cserben hagyta – vagy fordítva, viszonyítás kérdése.

Hegedűs Henrik

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?